Inilah Gerakan Yoga yang Dapat Melegakan Sakit Kepala

, Jakarta - Ketika anda sakit kepala, adakah anda lebih suka mengambil ubat penahan sakit seperti ibuprofen atau acetaminophen, atau adakah anda lebih suka mendapatkan bantuan melalui yoga? Sebilangan besar orang harus menghadapi sakit kepala yang kerap atau sesekali secara berkala. Sakit kepala sebenarnya boleh berlaku pada bila-bila masa, ketika anda bangun, pada waktu petang, atau pada waktu malam. Di samping itu, menghadapi masalah ketidakselesaan sakit kepala kadang-kadang sukar. Palpitasi kepala juga boleh menyukarkan tidur.

Sama ada dehidrasi, tekanan, ketegangan, masalah resdung, minum terlalu banyak atau berlebihan, atau apa sahaja - apabila anda merasa sakit kepala datang, semua yang anda mahu lakukan adalah menghilangkan rasa sakit dengan cepat. Namun, jangan gunakan ubat terlebih dahulu, cuba lakukan yoga. Sebabnya, yoga dapat membantu melegakan sakit kepala. Banyak kajian juga menunjukkan bahawa yoga membantu melepaskan ketegangan dan tekanan di dalam badan, dan kebanyakan sakit kepala mempunyai komponen yang berkaitan dengan ketegangan.

Baca juga:6 Pergerakan Yoga yang Boleh Anda Lakukan di Rumah

Pergerakan Yoga untuk Mengatasi Sakit Kepala

Berikut adalah gerakan yoga yang boleh anda lakukan untuk merawat sakit kepala:

Kaki di Dinding: Viparita Karanti

Meletakkan 'Legs Up The Wall' akan meregangkan otot leher anda dengan lembut dan membolehkan anda berehat pada masa yang sama. Sebenarnya, ia dapat melegakan sakit kepala yang berdenyut hanya dalam beberapa minit. Cara:

 • Duduk di dekat dinding dengan pinggul kanan anda menyentuh dinding.
 • Bersandar, pusing dan berbaring telentang di atas tikar, dan rentangkan kaki ke dinding. Pastikan punggung hampir menyentuh dinding dan kaki dilonggarkan dan diletakkan bersama.
 • Letakkan tangan anda di perut anda atau letakkan di atas tikar, kemudian tutup mata anda, rileks rahang anda, dan turunkan dagu sedikit. Selama 3 hingga 10 minit, tarik nafas secara mendalam dan perlahan pada kedudukan ini.

Pelepasan Leher Duduk

Oleh kerana leher sering menjadi titik permulaan ketegangan sakit kepala, penting untuk meregangkannya dengan latihan yoga asas. Cara:

 • Duduk dalam keadaan selesa dengan tulang belakang lurus dan leher anda memanjang.
 • Kemudian letakkan tangan kiri anda di sebelah kanan kepala anda dan condongkan kepala anda ke kiri dengan lembut.
 • Tahan nafas dalam-dalam dan kemudian perlahan-lahan beralih sisi.
 • Ulangi di kedua-dua belah pihak beberapa kali untuk mengurangkan intensiti sakit kepala.
 • Apabila anda mengalami sakit kepala, lakukan ini untuk menanggungnya.

Anjing Pose menghadap ke bawah: Adho Mukho Svanasana

Downward Face Dog Pose adalah salah satu postur yoga yang paling dikenali. Ini membantu memberikan aliran darah tambahan ke kepala, yang sering menjadi masalah untuk melegakan sakit kepala, dan membantu anda merasa bertenaga.

 • Mulakan dengan tangan dan lutut anda. Tolak pinggul ke atas dan lengan anda ke hadapan, membentuk bentuk V. dengan badan anda terbalik.
 • Biarkan kepala anda tergantung di antara bahu anda dan tarik nafas dalam-dalam ketika anda berlatih berpose ini.
 • Pegang postur selama beberapa minit.

Pose ini juga membantu melegakan keletihan, sakit belakang dan kekakuan dengan meregangkan tali pinggang dan dada serta memanjangkan tulang belakang.

Baca juga: Hati-hati, Ini adalah 14 Tanda Sakit Kepala Berbahaya

Happy Baby Pose: Balas

Sekiranya sakit kepala anda mungkin disebabkan oleh sakit di pinggul, batang badan atau punggung yang memancarkan tulang belakang anda, atau anda hanya perlu berehat selama beberapa minit, cubalah Baby Happy Pose. Posting pemulihan ini akan menanamkan rasa tenang.

 • Berbaring di punggung dengan lutut diangkat dan dibengkokkan, memegang paha atau tepi luar kaki anda. Tulang belakang harus berehat dengan selesa di lantai / tikar.
 • Anda perlahan-lahan boleh bergoyang dari sisi ke sisi untuk meningkatkan peregangan di pinggul dan punggung bawah, dan perlahan-lahan menenangkan fikiran anda ke keadaan santai.

Maju Lipat: Uttanasana

Lipatan ke hadapan yang sederhana adalah salah satu kaedah paling asas untuk melegakan sakit kepala. Uttanasana menyegarkan sistem saraf dengan meningkatkan bekalan darah ke otak dan juga menenangkan fikiran.

 • Berdiri dengan kaki selebar pinggul, bengkok ke hadapan sambil cuba melipat dari pinggul), dan merehatkan kepala ke arah lantai. Sekiranya tangan anda tidak sampai ke lantai, "angkat lantai" ke arah anda, menggunakan sokongan / objek apa pun untuk merehatkan badan anda.
 • Atau buat "boneka kain": ambil siku yang berlawanan, rilekskan lutut, dan rileks sepenuhnya kepala dan leher.

Baca juga: Ketahui Perbezaan Jenis Sakit Kepala

Setelah melakukan yoga untuk menghilangkan rasa sakit, cubalah menggunakan halia, yang disebut-sebut sebagai ubat mujarab untuk sakit kepala. Halia membantu mengurangkan keradangan saluran darah di kepala, sehingga mengurangkan rasa sakit. Kerana merangsang pencernaan, halia juga membantu melegakan loya yang kadang-kadang terjadi semasa migrain. Anda boleh mengunyah jahe manisan, menyeduh jahe menggunakan paket teh atau akar halia curam untuk teh, atau mencampurkan bahagian jus halia dan jus lemon dan minuman yang sama.

Sekiranya anda masih memerlukan kaedah semula jadi lain untuk mengatasi sakit kepala, jangan ragu untuk berbincang dengan doktor anda di . Doktor akan sentiasa bersedia memberikan nasihat kesihatan untuk sebarang masalah kesihatan yang anda alami.

Rujukan:
Nikmati Kesejahteraan Komuniti. Diakses pada tahun 2020. Yoga untuk Sakit Kepala.
Jurnal Yoga. Diakses pada tahun 2020. Yoga untuk Sakit Kepala.