Mesti Waspada, Kenali 3 Punca Hipotensi Ortostatik

Jakarta - Hipotensi ortostatik adalah istilah yang digunakan untuk menggambarkan penurunan tekanan darah ketika seseorang berdiri. Apabila seseorang berdiri dari duduk atau berbaring, badan harus bekerja untuk menyesuaikan diri dengan perubahan kedudukan.

Sangat penting bagi tubuh untuk menaikkan darah dan membekalkan oksigen ke otak. Sekiranya badan gagal melakukan ini dengan betul, tekanan darah akan turun, dan seseorang mungkin merasa pening atau pingsan.

Baca juga: Boleh membawa maut, Ketahui 2 Komplikasi Hipotensi

Bekalan darah yang mencukupi ke organ tubuh bergantung kepada tiga faktor, iaitu:

  1. Hati cukup kuat untuk mengepam

  2. Arteri dan urat yang boleh menyempit atau memerah

  3. Darah dan cecair yang mencukupi di dalam kapal.

Apabila badan berubah posisi, pelbagai tindakan berlaku yang melibatkan semua bahagian sistem kardiovaskular serta sistem saraf autonomi yang membantu mengatur fungsinya.

Hipotensi ortostatik mempunyai banyak kemungkinan penyebab, ada yang mempengaruhi hanya satu bahagian sistem yang membekalkan darah ke otak, dan yang lain mempengaruhi dua atau tiga.

Kehilangan Cecair di Kapal Darah

Ini adalah sebab yang paling biasa untuk mengembangkan gejala hipotensi ortostatik. Cecair itu boleh berupa air atau darah bergantung kepada penyebabnya. Dehidrasi berlaku apabila pengambilan cecair tidak sesuai dengan jumlah cecair yang hilang oleh badan. Muntah, cirit-birit, demam, dan penyakit yang berkaitan dengan panas (contohnya, keletihan panas atau panas terik) adalah sebab biasa seseorang kehilangan banyak cecair.

Diuretik atau pil air yang digunakan untuk mengawal tekanan darah tinggi juga merupakan penyebab penurunan kadar cecair di dalam badan.

Kehilangan Darah

Penyebab anemia lain dapat menurunkan jumlah sel darah merah yang membawa oksigen dalam aliran darah, yang dapat menyebabkan gejala hipotensi ortostatik. Pendarahan mungkin timbul dari satu peristiwa besar atau mungkin berlaku secara perlahan dalam jangka masa tertentu. Dengan pendarahan yang perlahan, tubuh mungkin dapat mengimbangi, dan mengganti jumlah sel darah merah yang hilang dengan air dalam aliran darah.

Namun, setelah beberapa waktu kehilangan keupayaan membawa oksigen, darah akan menyebabkan gejala berkembang. Selain sakit kepala yang ringan, mungkin ada kelemahan, sesak nafas, atau sakit dada.

Baca juga: 4 Panduan Berpuasa Selamat untuk Orang dengan Darah Rendah

Dadah yang Menyebabkan Hipotensi Ortostatik

Ubat penyekat beta seperti metoprolol (Inderal) menyekat reseptor beta-adrenergik di dalam badan, mencegah jantung daripada memecut, mencegah jantung mengecut secara paksa, dan melebarkan saluran darah. Ketiga-tiga kesan ini mempengaruhi kemampuan tubuh untuk bertindak balas terhadap perubahan kedudukan. Selain tekanan darah tinggi dan penyakit jantung, ubat ini juga digunakan untuk mengawal sakit kepala dan mencegah kegelisahan.

Baca juga: Bolehkah Orang yang Terkena Hipotensi Menderma Darah?

Ubat lain yang digunakan untuk mengawal tekanan darah tinggi boleh menjadi penyebab hipotensi ortostatik yang berpotensi, walaupun diambil seperti yang ditentukan. Hipotensi ortostatik adalah kesan sampingan banyak ubat psikiatri, termasuk antidepresan trisiklik [ amitriptyline ( Endep , Elavil ), nortriptilin ( Pamelor , Aventyl ), fenotiazin ( Thorazine , Mellaril , Kompazin , dan perencat MAO ( Nardil , Perangai ).

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyebab hipotensi ortostatik, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Bercakap dengan Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .