Kenali 7 masalah yang dihadapi oleh kanak-kanak hari ini

, Jakarta - Anak-anak zaman sekarang Ini tidak berbeza dengan orang dewasa, yang menyukai kemudahan teknologi. Tetapi, anak-anak hari ini nampaknya tidak menjauhkan diri alat. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa sesetengah orang kadang-kadang berfikir bahawa "anak-anak zaman" sekarang ” memang berbeza dengan belia generasi terdahulu. (Baca juga: 9 Petua Mengatasi Kanak-kanak Yang Bermasalah Makan)

  1. Teknologi "Penjajahan"

Tidak dapat dinafikan bahawa teknologi telah melekat erat pada nadi. Teknologi menjadikan semuanya lebih mudah. Tetapi ternyata teknologi nampaknya "menjajah" dalam arti memberikan kesan kebergantungan yang berbahaya. Masalah anak-anak masa kini adalah keterikatan dengan internet yang mengganggu aktiviti seharian sehingga mereka dapat melewatkan perkara-perkara penting seperti belajar dan juga berehat.

  1. Akses Maklumat Tanpa Had

Kesan teknologi adalah aliran maklumat yang sukar ditapis. Masalahnya ialah apabila anak anda terdedah kepada banyak maklumat tanpa diberikan pendidikan literasi, menjadi sukar bagi anak-anak untuk membezakan maklumat mana yang benar dan mana yang tipu. Ini merangkumi masalah anak-anak masa kini yang paling berisiko. Kerana maklumat yang tidak tepat berpotensi mencetuskan tingkah laku yang salah pada anak-anak.

  1. Terlalu Materialistik

Pemikiran materialistik ini mungkin timbul kerana kebiasaan sesetengah ibu bapa yang memberikan imbalan ganjaran sehingga si kecil cemerlang. Tanpa menyedarinya, ketika melakukan segala-galanya, anak-anak cenderung mengharapkan ganjaran. Ganjaran yang dijanjikan oleh ibu bapa adalah satu-satunya dorongan untuk anak-anak menyelesaikan tugas. Kebiasaan ini akan menjadikan kanak-kanak menjadi materialistik.

  1. Terlalu Mahu

Masalah anak-anak masa kini yang menjadi cabaran kepada ibu bapa adalah ketika si kecil terlalu banyak menginginkannya. Pendedahan internet, media sosial, iklan yang menawarkan pelbagai bentuk barang, permainan, dan hiburan menjadikan anak-anak menjadi individu yang terlalu menginginkan. Minta ini dan itu. Belum lagi godaan rakan sebaya yang mungkin lebih dimanjakan oleh ibu bapa mereka, sehingga membuat anak-anak cemburu. Ibu bapa perlu bersabar dalam memberi pemahaman kepada anak-anak untuk membatasi permintaan mereka.

  1. Pertandingan Pencapaian dengan Rakan Sebaya

Anda boleh mengatakan keadaan semasa menjadikan persaingan untuk pencapaian anak-anak hari ini lebih sukar daripada pada masa lalu. Perkembangan teknologi, sains, dan kreativiti nampaknya memaksa Si Kecil melampaui usianya. Oleh itu, ibu bapa harus aktif dalam membantu anak-anak mereka mengemas kini proses pembelajaran mengikuti era semasa.

  1. Permintaan Penguasaan Bahasa Asing

Salah satu masalah anak-anak masa kini adalah permintaan untuk memiliki kemahiran berbahasa asing yang berkelayakan. Tidak jarang ibu bapa mendengar bahawa anak-anak yang masih di tadika sudah fasih berbahasa asing. Agar tidak ketinggalan, ibu bapa perlu memberi pemahaman kepada anak-anak mereka tentang pentingnya bahasa asing.

  1. Tidak Mengetahui Tradisi

Jumlah pengaruh global yang memasuki Indonesia menjadikan anak-anak zaman sekarang sekarang kurang berpendidikan mengenai negara mereka sendiri. Ini boleh menjadi masalah sebenar yang dihadapi oleh Si Kecil hari ini. Walaupun perkembangan dunia maklumat, pendidikan, dan teknologi semakin global, anak-anak masih harus kembali ke "akar" mereka. Di sinilah peranan ibu bapa untuk menjadikan anak-anak masih lebih mencintai budaya mereka sendiri.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cabaran yang dihadapi oleh Little Zaman Sekarang serta perkara lain yang menyertai pertumbuhan mereka, ibu boleh bertanya secara langsung kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk ibu bapa. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .