Pertolongan Cemas untuk Orang Yang Menurunkan Kesedaran

, Jakarta - Penurunan kesedaran atau pengsan yang terjadi pada seseorang tidak boleh dipandang ringan. Keadaan ini berlaku apabila seseorang tiba-tiba tidak sedarkan diri, kerana otak kekurangan bekalan darah. Pertolongan cemas yang tepat sangat diperlukan untuk orang yang mengalami keadaan ini.

Pertolongan cemas pada orang yang mengalami penurunan kesedaran mesti dilakukan dengan berhati-hati. Jika tidak, keadaan ini boleh membawa maut, kerana kadang-kadang pengsan boleh disebabkan oleh gangguan serius.

Baca juga: Inilah yang berlaku apabila badan anda pengsan

Kehilangan kesedaran boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, bila-bila masa dan di mana sahaja. Terdapat beberapa keadaan yang boleh menjadi pencetus, mulai dari keadaan kesihatan, hingga keadaan sekitarnya, misalnya disebabkan kesesakan di dalam bas, keletihan, tidak makan atau mengalami dehidrasi.

Pingsan atau kehilangan kesedaran harus dianggap sebagai keadaan darurat, jadi penting untuk mengetahui pertolongan cemas apa yang diperlukan. Keadaan ini sering dicirikan oleh gejala, seperti sakit dada, degupan jantung yang tidak teratur, kulit dan bibir pucat atau biru, kesukaran bernafas, dan kekeliruan.

Sebenarnya, pertolongan cemas yang diberikan dalam keadaan ini bergantung kepada penyebabnya. Walaupun begitu, ada cara pertolongan umum yang dapat dilakukan ketika seseorang mengalami kehilangan kesedaran. Berikut adalah perkara yang boleh anda lakukan sebagai pertolongan cemas bagi orang yang mengalami penurunan kesedaran.

Baca juga: Inilah Cara Yang Betul untuk Menolong Orang yang Pingsan

  • Pastikan orang yang mengalami pengsan berada dalam keadaan terlentang. Kemudian, angkat kaki orang itu kira-kira 30 sentimeter lebih tinggi daripada jantung. Ini bertujuan untuk mengembalikan aliran darah ke otak. Sekiranya seseorang pengsan ketika duduk, segera pindah ke posisi berbaring.
  • Longgarkan pakaian dan aksesori yang digunakan. Ia juga dapat membantu meningkatkan aliran darah dan oksigen di dalam badan, sehingga dapat meningkatkan kesedaran lagi. Sekiranya pengsan berlaku kerana udara panas, pastikan orang itu mendapat udara atau angin untuk mengelakkan keadaan menjadi lebih teruk.
  • Periksa saluran pernafasan. Ini penting untuk memastikan saluran pernafasan bebas dari halangan. Sekiranya tidak ada gangguan, anda boleh mencuba pernafasan buatan sehingga orang itu bertindak balas.
  • Tepuk badan. Anda boleh bangunkan orang itu dengan menepuk atau menggoyangkannya. Atau, cuba sebut nama orang yang telah pingsan. Kaedah pemeriksaan lain yang boleh dilakukan adalah dengan menggulung badan ke sisi, sambil memeriksa pernafasan dan nadi seseorang.
  • Hubungi doktor atau bantuan perubatan. Tujuannya adalah untuk meminta pertolongan atau nasihat mengenai pertolongan cemas yang boleh dilakukan. Bawa dia ke hospital dengan segera sekiranya orang yang pingsan mengalami luka atau bengkak, terutama yang berlaku akibat jatuh semasa pengsan. Perlahan-lahan, cubalah memberi tekanan pada bahagian badan yang berdarah. Tekanan lembut yang diberikan bertujuan untuk mengawal pendarahan yang berlaku.

Sekiranya pertolongan cemas berjaya dan orang yang tidak sedar kembali sedar, segera beri jus buah. Kaedah ini bertujuan untuk membantu mengembalikan tenaga seseorang, terutamanya jika dia pingsan kerana tidak makan lebih dari 6 jam, atau menghidap diabetes. Orang yang bangun selepas pengsan dinasihatkan untuk tidak berdiri terlalu cepat. Lebih baik duduk atau berbaring terlebih dahulu agar pengsan tidak berulang.

Baca juga: Wanita Pingsan Lebih Kerap Daripada Lelaki, Benarkah?

Atau anda boleh menggunakan aplikasinya untuk mendapatkan nasihat dan bantuan doktor mengenai pengurusan orang yang pengsan. Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!