Sakit Tangan Semasa Menulis, Mungkinkah Gejala Siku Tenis?

, Jakarta - Pernahkah anda merasa sakit di tangan anda, terutamanya semasa melakukan aktiviti? Seperti ketika menulis, berjabat tangan, atau hanya memegang benda kecil? Sekiranya demikian, anda mungkin mengalami gangguan yang disebut siku tenis .

Epikondilitis lateral alias siku tenis adalah keadaan yang berlaku akibat keradangan sendi di bahagian luar siku yang menyebabkan kesakitan. Tekanan berlebihan pada otot dan tisu penghubung yang menghubungkan otot ke tulang di lengan bawah di sekitar siku boleh mencetuskan siku tenis. Keadaan ini menyebabkan penderita merasa sakit dan sukar meluruskan lengan, rasa sakit dapat memancar dari siku ke lengan bawah.

Pada dasarnya, sendi siku dikelilingi oleh sekumpulan otot yang berfungsi menggerakkan tisu siku, pergelangan tangan, dan tangan. Oleh kerana beberapa faktor, otot dan tendon mungkin mengencang dan menyebabkan keradangan dan koyakan yang berlaku di bahagian luar siku. Keadaan ini boleh berlaku kerana aktiviti berlebihan yang dilakukan berulang kali.

Gejala dan Punca Siku Tenis

Secara amnya, siku tenis Ini akan mencetuskan gejala dalam bentuk kesakitan di bahagian luar siku yang memancar ke lengan bawah dan pergelangan tangan. Gejala yang berlaku akibat gangguan ini biasanya berlangsung selama enam bulan hingga dua tahun. Gejala siku tenis biasanya bermula dengan sakit ringan yang kemudian bertambah buruk dari masa ke masa.

Kesakitan di siku tenis biasanya akan bertambah teruk dan merasa lebih menyakitkan dengan beberapa aktiviti. Bermula dari bergerak, mengangkat dan membengkokkan lengan, berjabat tangan, menulis, atau hanya memegang benda kecil dan memutar pergelangan tangan.

Pada dasarnya, gejala penyakit ini jarang menyebabkan masalah kesihatan yang serius. Tetapi jika dibiarkan dan tidak segera diubati, gejalanya boleh bertambah buruk dan mengganggu aktiviti harian. Keadaan ini memerlukan rawatan perubatan segera sekiranya gejala bertambah buruk atau ketika lengan menjadi lemah dan kaku.

Siku tenis juga boleh berlaku kerana beberapa jenis sukan, terutama yang melibatkan pergerakan lengan yang berulang-ulang, seperti tenis, badminton, berenang, atau golf. Keadaan ini juga boleh berlaku disebabkan oleh beberapa aktiviti, seperti melukis, memotong, atau menaip untuk waktu yang lama. Gangguan ini boleh berlaku pada sesiapa sahaja, tetapi paling kerap menyerang orang berusia 30-50 tahun. Di samping itu, orang yang mempunyai pekerjaan tertentu lebih berisiko mengalami keadaan ini, seperti pelukis atau pemahat.

Dalam kebanyakan kes, keadaan ini dapat disembuhkan tanpa perlu menjalani pembedahan. Orang yang mengalami gangguan siku tenis biasanya akan disarankan untuk merehatkan otot dan tendon, terutama yang berada di sekitar siku. Rawatan juga dapat dilakukan dengan memampatkan kawasan yang menyakitkan dengan bungkus ais, tujuannya adalah untuk mengurangkan rasa sakit dan radang.

Pada tahap yang lebih teruk, iaitu ketika rawatan tidak berjaya menghilangkan rasa sakit, perlu melakukan fisioterapi. Kaedah ini dilakukan untuk melatih orang dengan siku tenis melakukan pelbagai pergerakan, supaya otot meregangkan dan menguatkan otot lengan secara beransur-ansur.

Ketahui lebih lanjut mengenai rawatan siku tenis dan cara mencegahnya dengan meminta doktor di aplikasi . Doktor boleh dihubungi melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat dan petua mengenai kesihatan dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Tenis Siku, Penyakit Disebabkan Terlalu Sering Bermain Tenis, Benarkah?
  • Pekerja Pejabat Mudah Terhadap Artritis
  • Sakit pada sendi ketika bergerak, berhati-hati dengan bursitis