5 Makanan Yang Dapat Menurunkan Gula Darah

, Jakarta - Ingin tahu berapa orang yang menghidap diabetes meningkat secara global? Menurut data dari Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO), pada tahun 1980 terdapat 108 juta orang dengan diabetes. Namun, jumlahnya meningkat menjadi 422 juta pada tahun 2014. Itu cukup banyak, bukan?

Masih mahu memandang rendah diabetes? Hati-hati, menurut WHO diabetes adalah penyebab utama kebutaan, kegagalan buah pinggang, serangan jantung, strok , dan amputasi kaki.

Sekiranya itu tidak menakutkan anda, bagaimana dengan kematian? Masih menurut catatan WHO, pada tahun 2016 terdapat sekurang-kurangnya 1.6 juta kematian yang disebabkan secara langsung oleh diabetes.

Jadi, bagaimana anda menurunkan gula darah untuk memastikan diabetes terkawal? Adakah terdapat makanan tertentu yang dapat menurunkan gula darah?

Baca juga: Inilah Prediabetes dan Cara Mengatasinya

1. Goji Berry

Goji beri adalah salah satu makanan terbaik untuk menyeimbangkan kadar gula dalam darah. Sebabnya, buah ini membantu dalam mengawal pembebasan gula ke dalam darah. Goji beri dianggap menyeimbangkan kadar insulin dan glukosa dalam darah. Menariknya, beri goji juga mampu meningkatkan kadar HDL (kolesterol baik) dalam tubuh orang dengan diabetes jenis 2.

2. Blueberry dan Blackberry

Selain beri goji, blackberry, dan blueberry juga termasuk dalam makanan yang dapat menurunkan gula darah. Kedua buah ini tidak meningkatkan kadar gula dalam darah seperti kebanyakan buah lain. Beri ini kaya dengan serat dan mempunyai kepekatan antosianin tertinggi. Anthocyanin dapat menghalang enzim pencernaan tertentu untuk melambatkan pencernaan.

Selain itu, antosianin juga dapat mencegah lonjakan gula darah setelah memakan makanan yang kaya dengan kanji. Terdapat satu lagi ciri kedua buah ini, menurut jurnal di Perpustakaan Perubatan Nasional AS - Institut Kesihatan Nasional, tambahkan blueberry bioaktif (22.5 gram) pada smoothie untuk meningkatkan kepekaan insulin dalam ketahanan insulin.

Baca juga: Gaya Hidup yang Perlu Hidup Orang yang Menghidap Diabetes Mellitus

3. Tuna

Makanan yang mengandungi protein membantu tubuh mengekalkan dan memperbaiki dirinya sendiri. Protein tidak meningkatkan indeks glisemik, jadi tidak ada peningkatan gula darah ketika kita mengkonsumsinya.

Selain itu, protein juga meningkatkan rasa kenyang. Sekarang, bergantung pada protein untuk merasa kenyang dan bukannya memilih roti, nasi, atau pasta, boleh menjadi kaedah yang baik untuk menguruskan gula darah.

Tuna adalah salah satu sumber protein yang boleh dipilih. Ikan ini rendah lemak tidak sihat dan tinggi asam lemak omega-3. Beberapa jenis ikan yang juga disarankan adalah ikan trout, makarel, dan salmon.

4. Bubur Oat

Oatmeal adalah makanan dengan indeks glisemik yang agak rendah. Buah ini sesuai digunakan untuk membantu menurunkan gula darah. Oatmeal mengandung B-glucan mempunyai beberapa manfaat, yaitu:

  • Pengurangan tindak balas glukosa dan insulin selepas makan.
  • Meningkatkan kepekaan insulin.
  • Membantu mengekalkan kawalan glisemik.
  • Mengurangkan lemak darah (lemak).

Oatmeal atau gandum mempunyai kesan yang baik untuk mengawal glukosa darah pada penderita diabetes jenis 2. Walau bagaimanapun, doktor mengesyorkan agar penghidap diabetes perlu mengehadkan pengambilan oatmeal mereka. Kerana, secawan oatmeal mengandungi sekitar 28 gram karbohidrat.

Baca juga: 6 Petua Mengelakkan Kecederaan bagi Penghidap Diabetes

5. Kacang

Cara menurunkan gula darah juga dapat melalui nutrien yang terdapat dalam kacang. Makanan ini kaya dengan serat dan rendah pada indeks glisemik. Selain itu, kacang juga mengandungi protein nabati, asid lemak tak jenuh, dan nutrien lain, termasuk:

  • Vitamin antioksidan.
  • Fitokimia, seperti flavonoid.
  • Mineral, termasuk magnesium dan kalium.

Kacang boleh bermanfaat bagi penghidap diabetes. Yang perlu diingat, kacang yang baik untuk dimakan adalah kacang utuh, bukan kacang yang telah diproses. Kacang yang telah diproses atau dibumbui mempunyai skor indeks glisemik yang tinggi.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara mengurangkan diabetes? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan . Tidak perlu meninggalkan rumah, anda boleh menghubungi doktor pakar kapan saja dan di mana sahaja. Praktikal, bukan?

Rujukan:
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apakah faedah kesihatan beri goji?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Makanan manakah yang menurunkan gula darah?
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2020. Aplikasi Praktikal Keberkesanan Antidiabetik Lycium barbarum Polisakarida pada Pesakit dengan Diabetes Jenis 2
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2020. Bioaktiviti dalam Blueberry Meningkatkan Sensitiviti Insulin pada Lelaki dan Wanita Obes, Tahan Insulin.
Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2020. Lembaran fakta-Butiran-Diabetes.