Ketahui Terapi Fizikal untuk Merawat Tendinitis

, Jakarta - Tendon adalah tisu yang menghubungkan otot ke tulang dan membantu pergerakan. Apabila tendon meradang, keadaan ini disebut tendinitis. Tendinitis menyebabkan penghidap merasa sakit ketika berusaha menggerakkan otot sehingga hasilnya terganggu pergerakan otot. Tendinitis boleh berlaku di mana sahaja badan tetapi kawasan yang paling biasa adalah bahu, siku, lutut, pergelangan kaki dan tumit.

Terdapat beberapa faktor yang boleh membuat anda menghidap tendinitis, oleh itu anda mesti mengetahuinya untuk mengelakkan penyakit ini. Inilah beberapa perkara yang boleh meningkatkan risiko tendinitis:

  • Umur. Semakin tua anda, semakin besar kemungkinan anda menghidap tendinitis.

  • Aktiviti harian. Faktor pekerjaan seperti pergerakan berulang, posisi canggung, kerap mencapai tempat tinggi, getaran, dan peregangan berlebihan meningkatkan risiko terkena tendinitis.

  • Sukan. Bermain sukan seperti bola keranjang, besbol, boling , golf, berlari, berenang, atau tenis meningkatkan risiko tendinitis. Oleh itu, lakukan pemanasan yang betul sebelum bersenam.

  • Kecederaan. Sekiranya anda mengalami kecederaan pada kawasan tertentu (keseleo, keseleo, patah tulang,) anda cenderung mengalami tendinitis.

Baca juga: Fahami 6 Faktor Yang Boleh Mencetuskan Tendinitis

Sekiranya suatu hari anda mengalami tendinitis, maka anda tidak perlu terlalu panik. Kaedah BERAS ( Rehat, Ais, Mampatan, Ketinggian ) yang boleh anda lakukan untuk menyingkirkan tendinitis:

  • berehat (rehat). Apabila badan diserang tendinitis, maka anda mesti memberi peluang kepada tubuh untuk pulih dengan berehat dari aktiviti yang melelahkan. Anda juga boleh melakukan senaman ringan seperti berenang dan berbasikal untuk membantu menyembuhkan tendinitis

  • Ais (kompres sejuk). Anda boleh menggunakan ais pada tendon yang terkena. Ini dapat membantu mengurangkan bengkak dan melegakan kesakitan, tetapi pastikan untuk tidak meletakkan ais secara langsung ke kulit. Anda boleh menggunakan kain untuk melindungi kulit anda dari radang dingin. Sapukan kompres yang diperlukan selama 20 minit. Apabila anda ingin memampatkan lagi, luangkan masa selama 40 minit untuk memampatkan semula.

  • Pemampatan (pembalut). Gunakan pembalut elastik atau pembalut mampatan untuk menutup kawasan dengan tendinitis. Pembalut ini membantu melegakan bengkak dan mengehadkan pergerakan sendi.

  • Ketinggian (angkat kaki). Angkat tendon atau sendi yang terkena di atas jantung anda. Kedudukan ini membantu melegakan bengkak yang berlaku dan mengehadkan pergerakan sendi. Kaedah ini sangat berguna untuk tendinitis di lutut.

Sekiranya anda terdedah kepada penyakit ini, anda wajib memberikan rawatan selepas 48 jam dan selepas itu. Kerana, walaupun rawatan untuk merawat kesakitan diberikan lebih awal, tendinitis berlangsung lebih dari 3 bulan. Terutama jika anda melambatkan berjumpa doktor.

Selain melakukan beberapa langkah terapi sederhana di atas, anda juga boleh mencuba mengambil ubat anti-radang. Ubat ini berguna untuk mengurangkan rasa sakit dan bengkak, mengambil ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) seperti paracetamol, aspirin, dan ibuprofen, seperti yang disyorkan oleh doktor anda. Sekiranya keradangan tendon berada di dekat permukaan kulit, anda boleh menggunakan krim atau gel penghilang rasa sakit agar rasa sakit hilang lebih cepat.

Baca juga: Suka Sukan Tanpa Pemanasan? Hati-hati dengan Kesan Kecederaan Tendinitis

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai gejala atau penyebab tendinitis atau maklumat kesihatan lain mengenai senaman yang betul atau jenis kecederaan otot dan ligamen lain, tanyakan terus kepada . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Tanya Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .