Ketahui Manfaat Bicara Sendiri untuk Menjaga Kesihatan Mental

"Berbual dengan diri sendiri atau bercakap sendiri adalah perkara biasa yang harus dilakukan. Mungkin seseorang kelihatan termenung, walaupun di dalam dirinya sedang bercakap sendiri. Aktiviti ini sebenarnya bermanfaat untuk kesihatan mental, jika anda melakukan perbincangan diri yang positif. Sebenarnya, perbincangan diri juga dapat mendorong anda membuat keputusan yang tepat dalam hidup. "

, Jakarta - Adakah anda pernah bercakap dengan diri sendiri atau tidak bercakap sendiri? Ini sebenarnya bukan perkara yang aneh untuk dilakukan, malah ia dianggap berguna untuk menjaga kesihatan mental. Namun, aktiviti bercakap sendiri ini mesti dilakukan dengan cara yang positif, kerana bercakap sendiri Ini boleh mempengaruhi perasaan anda terhadap diri anda dan bagaimana anda bertindak balas terhadap peristiwa dalam hidup anda.

Bercakap sendiri adalah perkara yang wajar dilakukan sepanjang hari. Ramai orang juga semakin menyedari bahawa bercakap sendiri Berfikir positif adalah alat yang ampuh untuk meningkatkan keyakinan diri, dan juga dapat mengawal emosi negatif. Orang yang boleh mengawal bercakap sendiri Orang positif dianggap lebih yakin, bermotivasi, dan produktif.

Baca juga: Kepentingan Cinta Diri untuk Kesihatan Mental

Adakah itu benar Bercakap sendiri Positif Bermanfaat?

Setiap orang selalu mempunyai suara dalaman di kepala mereka sendiri yang berfungsi seperti naratif. Sama seperti naratif yang berlaku dalam drama atau filem, kisah hidup anda akan mempunyai suara dalaman dari dalam. Suara dalaman ini terus memberitahu anda untuk menimbang kebaikan dan keburukan, menyampaikan kata-kata yang tepat ketika berbicara dan sering mendorong badan untuk bertindak. Oleh itu, bercakap dengan diri sendiri bahawa positif sangat bermanfaat. Ingat bahawa anda tidak boleh menjalani kehidupan positif dengan pemikiran negatif.

Oleh itu, kerana setiap orang juga berperanan sebagai perawi kecil untuk dirinya sendiri, adalah penting untuk memastikan bahawa ia adalah perawi yang positif. Anda perlu mengubah suara dalaman ini menjadi suara positif untuk membantu anda membuat keputusan yang lebih baik dalam hidup.

Bercakap sendiri apa yang keluar secara umum juga merupakan gabungan pemikiran sedar dan bawah sedar di otak, persepsi umum terhadap dunia dan kepercayaan secara umum, yang menghuni minda dan mempengaruhi pertuturan batin. Oleh itu, mari kita cuba belajar untuk mempunyai sikap positif dalam hidup dengan bercakap sendiri positif.

Baca juga: Ternyata, inilah faedahnya bercakap dengan diri sendiri

Faedah Kesihatan Fizikal dan Mental

Bercakap sendiri dapat meningkatkan prestasi dan kesejahteraan umum. Contohnya, kajian menunjukkan bercakap sendiri dapat membantu atlet meningkatkan kebolehan mereka. Bercakap sendiri ini difikirkan untuk membantu mereka mempunyai daya tahan atau kekuatan yang lebih baik.

Bercakap sendiri Pandangan positif dan lebih optimis dapat memberi manfaat kesihatan yang lain, termasuk:

 • Vitaliti meningkat.
 • Kepuasan hidup yang lebih besar.
 • Meningkatkan fungsi imun.
 • Mengurangkan kesakitan atau kesakitan.
 • Kesihatan kardiovaskular yang lebih baik.
 • Kesihatan fizikal yang lebih baik.
 • Pengurangan risiko kematian.
 • Kurang tekanan dan kebimbangan.

Sehingga kini tidak jelas mengapa orang dan individu yang optimis dengan bercakap sendiri lebih positif manfaatnya. Walau bagaimanapun, penyelidikan menunjukkan orang yang mempunyai bercakap sendiri Orang yang positif mungkin mempunyai kemahiran mental yang memungkinkan mereka menyelesaikan masalah, berfikir secara berbeza, dan lebih cekap mengatasi kesukaran atau cabaran. Ini dapat mengurangkan kesan tekanan dan kegelisahan yang berbahaya.

Baca juga: 4 Cara Mengatasi Ketidakamanan pada Remaja

Cara Melakukan Bercakap sendiri Positif?

Sebelum anda belajar bercakap dengan diri sendiri lebih banyak, anda mesti mengenal pasti pemikiran negatif terlebih dahulu. Jenis pemikiran dan bercakap sendiri ini secara amnya tergolong dalam empat kategori:

 • Pemperibadian. Anda sering menyalahkan diri sendiri atas semua perkara buruk yang berlaku.
 • Membesar-besarkan. Anda hanya menumpukan pada aspek negatif dari situasi, mengabaikan semua dan semua positif.
 • Bencana. Anda mengharapkan yang terburuk, dan anda jarang membiarkan logik atau optimisme berfungsi.
 • Polarisasi. Anda hanya melihat dunia hitam dan putih, atau baik dan buruk. Tidak ada jalan tengah untuk memproses dan mengkategorikan peristiwa kehidupan.

Apabila anda mula mengenali jenis pemikiran negatif, maka anda boleh berusaha mengubahnya menjadi pemikiran positif. Tugas ini memerlukan latihan dan masa dan tidak berkembang dalam sekelip mata. Berita baiknya ialah anda boleh melakukannya sendiri sekiranya anda terus berlatih.

Sekiranya anda ingin mencuba teknik perbincangan diri yang positif, anda juga boleh meminta nasihat ahli psikologi di . Ahli psikologi juga mungkin mempunyai cadangan untuk perkara yang boleh anda lakukan untuk menjaga perbincangan diri yang baik. Apa tunggu lagi, mari kita manfaatkan untuk bercakap dengan ahli psikologi, bila-bila masa dan di mana sahaja!

Rujukan:
Tenang Sage. Diakses pada tahun 2021. Manfaat Kesihatan Mental Perbincangan Diri yang Positif.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apakah Faedah Bicara Sendiri?
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Perbincangan Diri Positif: Bagaimana Berbual dengan Diri Sendiri Adalah Perkara yang Baik.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found