Miss V Sakit Semasa Hubungan intim, Mungkin Dispareunia

, Jakarta - Sekiranya anda mengalami kesakitan pada miss V ketika melakukan hubungan seks, anda mungkin terkena dispareunia. Ia adalah istilah untuk kesakitan yang muncul secara berterusan atau sebentar di alat kelamin sebelum, semasa, atau selepas hubungan intim. Inilah penjelasannya!

Mengenal Dyspareunia

Dyspareunia ( persetubuhan yang menyakitkan ) adalah nama lain untuk kesakitan yang muncul secara berterusan atau sekejap-sekejap di kawasan kemaluan. Keadaan ini boleh berlaku tidak lama sebelum, semasa, atau selepas hubungan intim. Secara amnya, kawasan di sekitar faraj lebih kerap mengalami kesakitan, kerana gangguan ini lebih sering terjadi pada wanita berbanding lelaki.

Penyebab dispareunia boleh berbeza-beza. Ia boleh dari faktor fizikal / perubatan hingga psikologi. Trauma psikologi boleh menjadi penyebab dispareunia. Trauma ini mungkin disebabkan oleh fobia, rasa cemas yang tinggi, perlindungan terhadap perasaan terancam, hingga kurangnya keyakinan diri kerana imej badan yang membuat anda takut untuk melakukan hubungan seks. Keadaan ini juga boleh disebabkan oleh faktor perubatan, seperti keradangan atau gangguan kulit, keabnormalan sejak lahir.

Pengaruh Psikologi

Pengaruh psikologi ini berlaku akibat melakukan hubungan seks, sensasi yang dirasakan akan dihantar ke otak. Tafsiran sensasi, yang sangat dipengaruhi oleh pengalaman setiap orang, akan menentukan sama ada hubungan intim ini menyenangkan atau menyakitkan. Masalah psikologi yang lebih banyak, seperti kurangnya keyakinan diri, terutama yang menyebabkan keadaan seperti kemurungan, akan meningkatkan risiko dispareunia.

Pengaruh Fizikal

Terdapat pelbagai pengaruh perubatan yang boleh menyebabkan dispareunia fizikal, seperti:

  1. Terdapat keradangan atau kerengsaan pada kulit.

  2. Vaginitis atropik (penipisan lapisan faraj kerana selepas menopaus) atau eksim di kawasan kemaluan. Gangguan kulit yang disebut lichen planus, dan lichen sclerosus yang mengubah persekitaran di sekitar faraj juga dianggap menyebabkan dispareunia.

  3. Kehadiran jangkitan pada organ tertentu. Hubungan seks yang menyakitkan juga boleh menunjukkan jangkitan pada kawasan kemaluan atau saluran kencing.

  4. Kekurangan pelinciran atau pelinciran. Memanaskan badan sebelum melakukan hubungan seks dapat mengurangkan kekeringan faraj dan berguna untuk menjadikan hubungan seksual terasa lebih bersemangat dan mengurangkan rasa sakit.

  5. Kehadiran kecederaan atau kesan pembedahan.

Untuk merawat dan mengubati dispareunia, diagnosis yang tepat mesti dibuat. Kerana, banyak faktor yang ada, seperti sama ada keadaan psikologi atau fizikal. Doktor biasanya akan melakukan pemeriksaan ke atas kawasan pelvis untuk mengesan jika terdapat gangguan, seperti jangkitan atau keradangan, kerengsaan kulit atau gangguan pada anatomi badan, dan lokasi kesakitan.

Pemeriksaan kawasan vagina juga dapat dilakukan dengan menggunakan alat yang disebut spekulum untuk membuka dinding vagina.Selain spekulum, pemeriksaan pelvis dapat dilakukan dengan menggunakan ultrasound.

Sekiranya anda mengalami kesakitan ketika melakukan hubungan seks, atau ingin mengetahui lebih lanjut mengenai dispareunia, mari tanya doktor dan pakar yang menggunakan aplikasi tersebut. ! Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun aplikasi di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • 3 Sebab Seks Membuat Anda Tidur Lebih Baik
  • Adakah Minuman Beralkohol Mempengaruhi Kualiti Sperma?
  • Melakukan hubungan seks pada usia tua, adakah ia berbahaya atau tidak?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found