3 Ujian untuk Mendiagnosis Jangkitan Ginjal

Jakarta - Jangkitan ginjal adalah penyakit yang terjadi kerana terdapat gangguan pada organ ginjal. Terdapat beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mendiagnosis jangkitan buah pinggang aka pyelonephritis, mulai dari pemeriksaan fizikal hingga ujian sokongan. Rangkaian pemeriksaan ini dilakukan oleh doktor untuk mengesahkan diagnosis dan menentukan tindakan rawatan yang dapat dilakukan.

Jangkitan ginjal boleh berlaku kerana beberapa perkara, salah satunya adalah jangkitan pundi kencing sebelumnya. Jangkitan buah pinggang boleh menyebabkan gejala berupa darah atau nanah di dalam air kencing. Keadaan ini boleh mempengaruhi sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak. Berita buruknya ialah jangkitan buah pinggang lebih cenderung menyerang wanita berbanding lelaki.

Baca juga: 6 Gejala Jangkitan Ginjal Yang Sering Diabaikan

Berikut adalah langkah-langkah untuk mendiagnosis jangkitan buah pinggang

Orang yang mengalami jangkitan buah pinggang harus segera mendapatkan rawatan perubatan agar keadaannya tidak bertambah buruk. Walau bagaimanapun, secara amnya keadaan ini tidak memerlukan kemasukan ke hospital. Semasa pada kanak-kanak, rawatan di hospital perlu dilakukan untuk merawat jangkitan buah pinggang. Rawatan intensif juga diperlukan jika pesakit mengalami dehidrasi atau mempunyai sejarah sepsis.

Terdapat beberapa cara yang dapat dilakukan untuk mendiagnosis penyakit ini, terutama jika gejala sudah muncul. Diagnosis perlu dibuat untuk menentukan sama ada gejala yang muncul adalah tanda jangkitan buah pinggang atau tidak. Berikut adalah siri ujian yang boleh dilakukan untuk mendiagnosis jangkitan buah pinggang!

1. Pemeriksaan Fizikal

Apabila gejala jangkitan buah pinggang muncul, ujian pertama yang dilakukan adalah pemeriksaan fizikal. Doktor akan bertanya mengenai gejala yang muncul dan sejarah penyakit yang dihidapinya. Setelah itu, pemeriksaan fizikal dilakukan, termasuk memeriksa suhu badan dan tekanan darah.

2. Ujian Urin

Selepas pemeriksaan fizikal, doktor akan melakukan ujian sokongan, salah satunya adalah ujian air kencing. Untuk melakukan ujian ini, sampel air kencing akan diambil untuk diperiksa di makmal. Sampel ini digunakan untuk mengesan jangkitan pada buah pinggang dan saluran kencing. Ujian air kencing juga dapat membantu menentukan jenis bakteria yang menyebabkan jangkitan.

3. Imbas

Selanjutnya, jangkitan buah pinggang dapat didiagnosis melalui imbasan saluran kencing. Kaedah imbasan yang boleh dilakukan ialah imbasan CT dan ultrasound. Tujuannya adalah untuk mengesan masalah kesihatan di buah pinggang. Di samping itu, proses imbasan juga dapat membantu menentukan keparahan jangkitan yang menyerang buah pinggang.

Baca juga: Punca Jangkitan Ginjal pada Orang Dewasa

Sebilangan besar jangkitan buah pinggang disebabkan oleh bakteria. Di samping itu, penyakit ini juga boleh berlaku kerana jangkitan virus atau kulat. Bakteria yang menyebabkan jangkitan buah pinggang biasanya berasal dari saluran pencernaan yang keluar dengan najis, kemudian boleh memasuki saluran kencing dan membiak. Bakteria akan membiak di pundi kencing, kemudian merebak ke buah pinggang.

Dalam keadaan normal, bakteria ini akan keluar dari badan dengan air kencing, sehingga tidak menyebabkan jangkitan. Namun, ada keadaan tertentu yang menghalang bakteria keluar dan sebaliknya membiak di saluran kencing. Setelah membiak, bakteria yang membiak inilah yang kemudian memicu jangkitan.

Baca juga: Pemeriksaan yang Dilakukan oleh Doktor untuk Mendiagnosis Jangkitan Ginjal

Itulah beberapa langkah yang diambil oleh doktor dalam mendiagnosis jangkitan buah pinggang. Sekiranya anda mengalami simptom dalam bentuk darah atau nanah di dalam air kencing, bau air kencing yang tidak menyenangkan, sakit lumbago atau punggung bawah, demam, menggigil, kelemahan, selera makan menurun, atau mual dan muntah, segera periksa diri anda di hospital terdekat, ya.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Jangkitan Ginjal.
Pesakit. Diperoleh pada tahun 2021. Jangkitan Ginjal.
WebMD. Diperoleh pada tahun 2021. Apakah Jangkitan Ginjal?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found