Berhati-hatilah, ini adalah kesan kerap melampiaskan di media sosial

, Jakarta - Kita tidak dapat dipisahkan dari media sosial di era digital ini. Media sosial boleh dikatakan bahagian penting dalam kehidupan kebanyakan orang. Selain berkomunikasi antara satu sama lain, media sosial adalah cara hiburan yang praktikal untuk bersantai. Kerana tidak dapat dipisahkan dari kehidupan kita, media sosial juga merupakan tempat untuk menumpahkan semua pemikiran yang tersekat dalam diri seseorang.

Tidak sedikit orang yang sering bercerita di media sosial mereka mengenai kehidupan seharian mereka dan juga masalah peribadi mereka. Tingkah laku ini boleh memberi kesan positif atau negatif bergantung pada berita apa yang dikongsi di akaun media sosial. Namun, jika media sosial sering dijadikan tempat untuk menumpahkan masalah peribadi, sudah tentu ia boleh memberi kesan negatif pada masa akan datang.

Baca juga: Adakah benar bahawa pemikiran negatif sering mengganggu kesihatan mental?

Kesan Perkongsian Kerap di Media Sosial yang Perlu Diperhatikan

Risiko yang pasti anda hadapi ketika berkongsi masalah peribadi di media sosial ialah terdapat banyak orang yang mengetahui kehidupan peribadi anda. Orang yang suka melampiaskan media sosial mengenai masalah mereka biasanya ingin mendapatkan sokongan untuk diri mereka sendiri.

Orang-orang ini biasanya mempunyai sedikit atau tidak ada rakan untuk dibincangkan mengenai masalah mereka. Pada akhirnya, dia menggunakan media sosial untuk mendapatkan sokongan melalui komen di akaun media sosialnya.

Perkara yang boleh membahayakan, apa sahaja yang kita tulis di akaun media sosial akan menjadi jejak digital yang sukar dibuang. Walaupun orang itu telah menghapus tulisannya, itu tidak bermaksud bahawa muat naik yang dibuatnya adalah nyata. Sebabnya, teknologi masa kini membolehkan orang lain mengambil gambar atau gambar tangkapan skrin atau rakam skrin muat naik di media sosial untuk disimpan di galeri telefon pintar .

Lebih-lebih lagi, banyak syarikat memerhatikan jejak akaun media sosial seseorang sebelum diambil bekerja sebagai pekerjanya. Sekiranya syarikat itu menemui muat naik yang tidak bagus, tentu saja ia dapat mengurangkan peluang pemilik akaun untuk mendapatkan pekerjaan.

Baca juga: Keyakinan Berlebihan Menjadi Berbahaya, Inilah Kesannya

Ketagihan Media Sosial Boleh Mengganggu Kesihatan Mental

Sukar untuk membayangkan dunia tanpa media sosial. mengikut Media Sosial Hari Ini , rata-rata orang menghabiskan sekurang-kurangnya tiga jam di media sosial setiap hari. Anehnya, ini sama dengan masa yang dihabiskan untuk makan dan minum, bersosial, dan menjaga diri anda setiap hari. Sebenarnya, meluangkan masa di media sosial boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan mental. Akibatnya, seseorang cenderung mengalami kegelisahan, perasaan iri hati dan juga kemurungan.

Melancarkan dari Psikologi Hari Ini, Gangguan kecemasan media sosial adalah keadaan kesihatan mental yang serupa dengan gangguan kecemasan sosial atau gangguan kesihatan mental pada umumnya. Lebih-lebih lagi, seseorang yang sudah mengalami gangguan kecemasan sosial atau kemurungan mungkin mengalami gejala yang lebih teruk ketika mereka menggunakan media sosial secara berlebihan.

Rangkaian media sosial seperti Facebook, Twitter dan Instagram sememangnya boleh berguna seumur hidup. Namun, cara bersosial ini juga boleh menyebabkan masalah kesihatan mental termasuk kegelisahan, kesunyian, dan perasaan terasing. Sebilangan besar masa yang dihabiskan di media sosial juga boleh memberi kesan negatif terhadap hubungan peribadi seseorang dengan keluarga dan rakan-rakan.

Baca juga: Apakah Masa Ideal untuk Menggunakan Media Sosial?

Sekiranya anda banyak menggunakan media sosial, ada baiknya anda mula meluangkan masa untuk memeriksa apakah kebiasaan ini boleh mempengaruhi mood dan emosi anda. Melancarkan dari Pusat Kesihatan Tingkah Laku, Kaedah ini membantu anda mengenal pasti sama ada anda perlu mengurangkan penggunaan media sosial anda. Sekiranya anda perlu berbincang dengan ahli psikologi, anda boleh menghubunginya melalui aplikasi . Melalui aplikasi tersebut , anda boleh menghubungi ahli psikologi bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Rujukan:
Pusat Kesihatan Tingkah Laku Tanah Liat. Diakses pada tahun 2020. Adakah Media Sosial Mempengaruhi Kesihatan Mental Anda?.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Berapa Banyak yang Perlu Dikongsi di Media Sosial?.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found