Adakah Indonesia Selamat dari Virus Zika?

Jakarta - Virus Zika terjadi akibat penularan dari nyamuk yang sama dengan demam denggi, yaitu: Aedes . Bagi sesetengah orang, virus yang dibawa oleh nyamuk tidak berbahaya. Namun, pada wanita hamil, virus ini cukup serius, kerana boleh menyebabkan pelbagai kelainan kelahiran, terutama ukuran kepala yang lebih kecil daripada normal atau mikrosefali.

Ramai orang yang dijangkiti virus Zika tidak mempunyai atau hanya gejala ringan. Gejala biasa termasuk demam, ruam, sakit kepala, sakit sendi dan otot, dan mata merah.

Gejala ini boleh berlanjutan dari beberapa hari hingga seminggu. Orang yang dijangkiti tidak perlu dimasukkan ke hospital, dan penyakit ini tidak membawa kematian. Setelah seseorang dijangkiti, mereka akan dilindungi daripada dijangkiti lagi pada masa akan datang.

Baca juga: Hati-hati, Virus Zika Boleh Menyerang Semasa Bercuti

Jadi, mengapa Zika berisiko bagi sesetengah orang? Jangkitan virus Zika semasa kehamilan boleh menyebabkan kecacatan kelahiran di otak yang disebut microcephaly atau kecacatan otak yang teruk lainnya. Ia juga dikaitkan dengan masalah lain, seperti keguguran, kelahiran mati, dan kecacatan lain. Terdapat juga peningkatan laporan sindrom Guillain-Barre, penyakit jarang yang menyerang sistem saraf.

Masih belum ada rawatan atau ubat virus Zika yang berkesan untuk merawat penyakit ini. Ubat-ubatan yang banyak digunakan adalah rasa sakit dan sakit di luar kaunter dan penghilang rasa sakit, dan pesakit pulih dalam masa seminggu atau lebih.

Sekiranya anda dijangkiti virus Zika, rawatan terbaik adalah dengan banyak berehat, memenuhi pengambilan cecair harian anda untuk mengelakkan dehidrasi, dan mengambil acetaminophen untuk melegakan demam dan kesakitan. Aspirin atau ubat anti-radang nonsteroid tidak boleh diambil sehingga diagnosis demam denggi didiagnosis, untuk mengurangkan risiko pendarahan.

Baca juga: Ketahui Gejala Virus Zika Yang Boleh Menyerang Wanita Hamil

Adakah Indonesia Selamat dari Virus Zika?

Sebenarnya, Kementerian Kesehatan menyatakan bahwa Indonesia tidak termasuk dalam 46 negara yang mengalami kejadian luar biasa untuk kasus virus Zika, dan juga di 14 negara yang disebut sebagai negara penularan virus ini.

Data dari WHO menyatakan bahawa sebanyak 60 negara telah melaporkan kejadian penularan nyamuk yang berpanjangan. Pada tahun 2015, dinyatakan bahawa 46 negara mempunyai status positif untuk wabak virus Zika. Sementara itu, 14 negara lain melaporkan kes penularan virus ini.

Sementara itu, ada 4 negara yang melaporkan kes penularan virus tanpa penularan berterusan, seperti Negara Federasi Mikronesia, Polinesia Perancis, Kepulauan, dan Chile.

Baca juga: Bayi Boleh Mendapat Virus Zika, Inilah Cara Mencegahnya

Virus Zika pertama kali ditemui pada tahun 1947 di Uganda melalui air liur monyet yang tinggal di kawasan itu. Virus ini menjangkiti manusia buat pertama kalinya di Republik Tanzania dan Uganda Bersatu pada tahun 1952.

Jadi, Indonesia masih dapat dikategorikan sebagai negara yang aman dari penularan virus Zika. Walaupun begitu, masih perlu diambil langkah berjaga-jaga agar virus ini tidak berakhir di negara ini. Anda boleh bertanya kepada doktor mengenai pencegahan virus Zika dan ubat virus Zika melalui aplikasi . Cara, muat turun permohonan pada telefon anda, dan pilih Tanya perkhidmatan Doktor. Ia mudah, bukan?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found