4 Fakta Penting Mengenai Hepatitis A

, Jakarta - Hepatitis A adalah penyakit yang dicirikan oleh radang hati. Penyakit ini disebabkan oleh jangkitan dengan virus hepatitis A. Apabila virus menjangkiti, prestasi hati akan menderita. Berita buruknya adalah bahawa penyakit virus ini dapat menular dengan sangat mudah, iaitu melalui makanan atau minuman yang dimakan.

Penyakit ini diklasifikasikan sebagai hepatitis akut, yang bermaksud dapat disembuhkan dalam waktu kurang dari 6 bulan. Virus yang menyebabkan hepatitis A dapat memasuki tubuh melalui makanan atau minuman yang tercemar. Selain hepatitis A, ada jenis hepatitis lain yang dapat menyerang, yaitu hepatitis B dan C. Semua jenis hepatitis mempunyai perbezaan dari segi pengendalian dan rawatan. Artikel ini akan membincangkan fakta mengenai hepatitis A.

Baca juga: Bolehkah Hepatitis A Disembuhkan Sepenuhnya?

Fakta Hepatitis Yang Perlu Anda Ketahui

Terdapat beberapa fakta mengenai hepatitis A yang perlu anda ketahui, termasuk:

1. Gejala Hepatitis A

Hepatitis A mempunyai masa inkubasi sekitar 14 hingga 28 hari, yang bermaksud bahawa gejala penyakit akan mulai muncul beberapa hari setelah virus itu menjangkiti. Beberapa gejala hepatitis A adalah kelemahan, kehilangan selera makan, cirit-birit, demam, mual, dan kencing gelap. Walaupun begitu, tidak semua gejala ini akan berlaku, kerana gejala biasanya muncul lebih kerap pada orang dewasa. Kanak-kanak di bawah 6 tahun yang dijangkiti biasanya tidak mengalami gejala yang ketara. Hepatitis A juga dapat berulang, orang yang baru sembuh dapat mengalami penyakit yang sama lagi jika mereka tidak menjaga kebersihan makanan dan persekitaran mereka.

Baca juga: Mana yang lebih berbahaya, Hepatitis A, B, atau C?

2. Cara Penularan Hepatitis A

Hepatitis A disebabkan oleh virus, biasanya disebarkan melalui makanan. Orang yang makan makanan atau minuman yang telah dicemari kotoran orang yang dijangkiti boleh dijangkiti hepatitis A. Hepatitis A bukan penyakit keturunan, sedangkan jenis hepatitis yang merupakan penyakit keturunan adalah hepatitis B.

Hepatitis B boleh ditularkan dari ibu ke anak. Hepatitis A rentan terhadap jangkitan pada orang yang tidak menjaga kebersihan badan mereka. Oleh itu, pastikan sentiasa mencuci tangan sebelum makan, selepas menggunakan tandas, dan sebelum menyediakan makanan.

3. Vaksin sebagai Pencegahan Hepatitis A

Hepatitis A dapat dicegah dengan pemberian vaksin khas. Vaksin ini menghasilkan antibodi untuk mempertahankan diri daripada penyakit ini. Vaksin biasanya dalam bentuk suntikan dan diberikan 2 kali dengan selang 6 bulan untuk memberikan ketahanan vaksin di dalam badan selama kira-kira 20 tahun. Walaupun anda telah disuntik semasa kecil, tidak ada salahnya mengulangi vaksin ini kerana ketahanan vaksin ini hanya sekitar 20 tahun.

4. Rawatan dan Pencegahan

Tidak ada terapi khusus untuk hepatitis A. Penyembuhan memerlukan masa yang lama, hingga beberapa minggu atau bulan. Pesakit hanya perlu mengelakkan ubat-ubatan yang tidak perlu seperti pengurang demam dan anti-emetik. Rawat inap tidak diperlukan sekiranya tidak ada gejala kegagalan hati akut. Rawatan lebih ditujukan untuk keselesaan pesakit dan menjaga keseimbangan nutrisi, termasuk penggantian cecair yang hilang akibat cirit-birit dan muntah.

Cara mencegahnya dapat dilakukan dengan meningkatkan sanitasi, kebersihan makanan, dan imunisasi. Pastikan juga menjaga kebersihan diri dengan mencuci tangan dengan sabun sebelum dan selepas melakukan aktiviti.

Baca juga: Ketahui Perbezaan Antara Hepatitis A dan Hepatitis E

Juga pastikan untuk sentiasa menjaga tubuh yang sihat, salah satunya dengan mengambil vitamin tambahan. Untuk menjadikannya lebih mudah, anda boleh membeli vitamin atau produk kesihatan lain dalam aplikasi . Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan ubat akan dihantar ke rumah anda dengan segera. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
CDC. Diakses pada tahun 2021. Hepatitis Viral. Maklumat Hepatitis A.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Hepatitis A.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Hepatitis A.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Hepatitis A: Soalan Lazim.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found