Ketahui 7 Mitos Mengenai Ramalan Jantina Bayi

, Jakarta - Hasil ujian kehamilan yang positif adalah saat yang paling dinantikan oleh pasangan. Sebaik sahaja anda melihat keputusan ujian kehamilan yang positif, salah satu soalan pertama yang timbul adalah mengenai jantina. Adakah lelaki atau perempuan?

Membayangkan jantina bayi adalah cara untuk menjalin hubungan dengan si kecil sebelum dia dilahirkan ke dunia. Bukan perkara biasa bagi ibu bapa yang ingin tahu untuk mula mencari kaedah untuk meramalkan jantina bayi melalui mitos. Inilah semua yang perlu diketahui oleh pasangan mengenai mitos dan fakta mengenai jantina bayi.

Baca juga: Tanda-tanda kehamilan anak lelaki ini hanyalah mitos

Mitos dan Fakta Jantina Bayi

Inilah kebenaran mengenai beberapa mitos biasa dan ramalan jantina bayi:

1. Sakit Pagi

Mitos ini cukup popular. Ada yang berpendapat bahawa anda mengalami sakit pagi apa yang lebih teruk itu bermakna anda mengandung seorang gadis. Adakah ini benar? Penyelidikan mendapati bahawa wanita yang mengalami sakit pagi Kes-kes yang teruk (hiperemesis gravidarum) lebih cenderung kepada seorang gadis daripada seorang lelaki. Walau bagaimanapun, ini tidak bermaksud bahawa jika anda menghidap hiperemesis gravidarum, anda pasti mengandung seorang gadis. Trend memang ada, tetapi tidak pasti.

2. Hasrat Ibu

Ada yang mendakwa bahawa wanita hamil "dapat memberitahu dengan segera" jantina anak mereka yang belum lahir. Daripada berdasarkan gejala atau tanda, kaedah ini bergantung pada "intuisi ibu".

3. Nada Jantung Janin

Anda mungkin mendengar orang mendakwa bahawa nada jantung janin untuk bayi perempuan lebih cepat daripada bayi lelaki. Walaupun mungkin terdengar seperti tuntutan yang disokong oleh sains, tidak ada penyelidikan untuk membuktikan bahawa maklumat ini benar. Sebenarnya, tidak ada perbezaan yang signifikan antara kadar jantung janin wanita dan lelaki.

Baca juga: Mitos Tentang Bentuk Perut Ibu Semasa Kehamilan

4. Bentuk dan Ukuran Perut

Terdapat maklumat yang mengatakan bahawa wanita hamil yang perutnya seperti bola akan melahirkan anak lelaki. Namun, jika lekukan kehamilan berbentuk bujur, itu bermaksud bahawa wanita hamil itu mengandung seorang gadis. Sebenarnya, bentuk dan ukuran perut semasa kehamilan lebih berkaitan dengan genetik, berat badan sebelum kehamilan, dan berapa banyak kehamilan yang anda alami.

5. Uji Baking Soda

Ujian baking soda seharusnya menguji keasidan air kencing, yang sering didakwa menentukan jantina janin. Sekiranya air kencing dicampur dengan buih soda penaik dan hisses, ibu mengandung akan mempunyai anak lelaki. Sebaliknya.

Keasidan air kencing tidak berkaitan dengan jantina bayi yang belum lahir. Keasidan air kencing dapat dipengaruhi oleh faktor-faktor seperti penghidratan, diet, dan tahap aktiviti fizikal. Tidak ada bukti bahawa pH air kencing berubah sebagai tindak balas terhadap jantina janin di rahim.

6. Rambut, Kulit dan Bersinar

Terdapat banyak mitos mengenai penampilan ibu dan jantina bayinya yang belum lahir. Sekiranya wanita hamil mengandung anak perempuan, dikatakan bahawa kulit wanita hamil cenderung berminyak dan mempunyai rambut kusam. Ada juga yang mengatakan bahawa wanita hamil cenderung lebih banyak bercahaya ketika mengandung anak perempuan atau berjerawat.

Sebenarnya, kehamilan boleh menyebabkan perubahan hormon yang membuat wanita hamil mengalami keadaan yang disebutkan sebelumnya. Jadi, perubahan ini tidak ada kaitan dengan jantina bayi.

7. Mood Swing

Pernyataan lain yang meramalkan jantina bayi adalah perubahan mood. Dinyatakan bahawa wanita hamil yang mengandung anak perempuan lebih sukar untuk mengawal emosinya daripada mereka yang mengandung anak lelaki.

Mungkin wanita hamil menganggap bahawa tahap estrogen akan lebih tinggi jika anda mempunyai seorang gadis dan tahap testosteron akan lebih tinggi dengan anak lelaki. Sebenarnya, itu tidak berlaku. Hormon mempengaruhi mood (baik semasa mengandung dengan anak lelaki dan perempuan) dan tahap hormon semasa kehamilan tidak bertindak balas atau bergantung pada jantina janin. Cecair ketuban mempunyai kepekatan hormon seks yang lebih tinggi bergantung pada jenis kelamin janin, tetapi ini tidak mempengaruhi tahap hormon dalam darah ibu.

Baca juga: Ini adalah pelbagai kedudukan janin dalam rahim

Anda mempunyai soalan mengenai kehamilan, tetapi keadaan pandemi tidak membenarkan wanita hamil pergi ke hospital? Cukup hubungi doktor melalui aplikasi ! Belum mempunyai aplikasinya? Muat turun sekarang dan dapatkan kemudahan menjalani kehidupan yang sihat bersama !

Rujukan:
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Fakta dan Mitos Tentang Meramalkan Jantina Bayi Anda.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Anda Meneka Jantina Bayi Anda?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found