4 Diet Terbaik untuk Menjaga Kesihatan Jantung

, Jakarta - Ada beberapa cara yang dapat dilakukan untuk menjaga kesehatan jantung, termasuk olahraga teratur, berhenti merokok, dan menerapkan pola makan atau pola makan tertentu. Selain menjaga jantung yang sehat, menerapkan diet yang sehat juga dapat membantu mengurangi risiko keradangan, tekanan darah tinggi, dan kadar kolesterol tinggi.

Sebenarnya, kunci untuk menjaga jantung yang sihat adalah dengan mengamalkan diet tinggi serat, mengkonsumsi lemak sihat, dan antioksidan. Ini dikatakan dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung. Sebaliknya, kebiasaan makan makanan yang tinggi gula dan daging olahan sering dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung.

Diet untuk Mencegah Penyakit Jantung

Makanan yang digunakan sebenarnya boleh mempengaruhi kesihatan tubuh secara keseluruhan, termasuk jantung. Agar organ ini lebih sihat dan risiko penyakit jantung menurun, ada beberapa petua untuk mengatur diet yang dapat digunakan, termasuk:

  • Mengawal Bahagian Makanan

Elakkan tabiat makan berlebihan, terutama makanan yang mengandungi banyak lemak tepu. Kerana ini dapat meningkatkan risiko kegemukan pada pengumpulan kolesterol yang dapat menyebabkan peningkatan risiko penyakit jantung. Cuba kawal bahagian anda dengan makan di pinggan standard atau kecil, dan makan makanan yang lebih sihat.

  • Meningkatkan Penggunaan Buah dan Sayuran

Selain rendah kalori, buah-buahan dan sayur-sayuran adalah makanan yang kaya dengan vitamin dan mineral. Peningkatan penggunaan jenis makanan ini dapat membantu menjaga kesihatan jantung.

  • Pilih Biji-bijian

Biji-bijian utuh adalah sumber serat dan nutrien lain yang baik. Pengambilan ini dapat membantu menjaga kesihatan jantung dan menjadikan tekanan darah lebih stabil.

Jenis Diet yang Baik untuk Kesihatan Jantung

Selain mengatur diet, menerapkan metode diet tertentu juga dikatakan dapat membantu menjaga kesehatan jantung. Terdapat beberapa jenis diet yang dikatakan baik untuk jantung, termasuk:

1. Diet Mediterranean

Diet Mediterranean didasarkan pada diet orang Yunani kuno dan orang Itali Selatan. Secara umum, diet ini menekankan pengambilan makanan keseluruhan yang diproses secara minimum, seperti biji-bijian, kacang-kacangan, buah-buahan, sayur-sayuran, kekacang, ikan, dan minyak zaitun extra virgin.

Makanan seperti ayam, telur, produk tenusu rendah lemak, dan anggur merah juga boleh diterima secara sederhana. Walaupun makanan yang mengandung gula tambahan, karbohidrat halus, makanan ringan yang diproses, dan daging merah yang diproses perlu dibatasi atau dielakkan sama sekali.

Sejumlah kajian menunjukkan bahawa diet Mediterranean dapat mengurangkan risiko penyakit jantung, serta faktor risiko penyakit jantung seperti kolesterol tinggi dan kadar trigliserida, obesiti, diabetes jenis 2, dan tekanan darah tinggi.

Manfaat diet Mediterranean untuk jantung dianggap disebabkan oleh penekanan diet pada makanan tumbuhan yang diproses secara minimum dan lemak sihat.

Baca juga: Ketahui menu makanan Mediterranean yang lazat

2. Diet DASH

DASH atau Pendekatan diet untuk menghentikan hipertensi direka untuk membantu mencegah dan merawat tekanan darah tinggi atau tekanan darah tinggi. Sebaliknya, diet ini juga dapat mengurangkan risiko penyakit jantung.

Sama seperti diet Mediterranean, diet DASH mengesyorkan penomoran kumpulan makanan tertentu berdasarkan keperluan kalori anda, dengan fokus pada biji-bijian, buah-buahan, sayur-sayuran, produk tenusu rendah lemak, dan daging tanpa lemak sambil mengehadkan daging merah, biji-bijian halus, dan gula penambahan.

Dengan diet ini, diet DASH dipercayai dapat menyokong kesihatan jantung. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa diet DASH dapat mengurangi faktor risiko jantung, seperti tekanan darah, obesitas, kadar kolesterol, dan daya tahan insulin.

3. Diet Vegan dan Vegetarian

Makanan vegetarian dan vegetarian adalah makanan yang menghilangkan semua daging, termasuk ayam, daging merah, dan ikan. Walaupun beberapa vegetarian masih memasukkan sumber produk haiwan lain, seperti telur dan produk tenusu, vegan dengan tegas menghindari bahan makanan yang berasal dari haiwan, seperti susu, telur, debunga lebah, madu, dan gelatin.

Diet ini menekankan buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan, biji-bijian, dan minyak sayuran dan lemak. Sebilangan besar makanan nabati ini menjadikan diet vegan dan vegetarian dapat memberikan pengambilan serat, antioksidan, dan sebatian anti-radang yang tinggi yang membantu kesihatan jantung. Di samping itu, pengambilan keseluruhan produk soya, seperti tahu, secara berkala juga bermanfaat untuk jantung.

Baca juga: Petua Memulakan Diet Vegetarian

4. Diet Flexitarian

Diasaskan oleh pakar diet Dawn Jackson Blatner, diet fleksitarian adalah makanan yang menumpukan pada makanan tumbuhan, tetapi masih membenarkan jumlah daging, ikan, tenusu dan produk haiwan lain dalam jumlah yang sederhana. Diet ini juga mengesyorkan makan makanan keseluruhan yang diproses secara minimum dan membatasi atau mengelakkan gula tambahan, daging yang diproses dan makanan yang diproses lain.

Kajian pemerhatian menunjukkan hubungan antara diet berasaskan tumbuhan dan risiko penyakit jantung yang lebih rendah. Buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian dan kekacang yang ditekankan dalam diet Flexitarian juga dikaitkan dengan peningkatan faktor risiko penyakit jantung.

Baca juga: 8 Diet untuk Orang dengan Penyakit Jantung Koronari

Itulah jenis diet yang baik untuk menjaga kesihatan jantung. Sebelum memutuskan untuk mencuba kaedah diet apa pun, ada baiknya anda terlebih dahulu bercakap dengan pakar melalui aplikasi .

Anda boleh menghubungi pakar pemakanan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual untuk membincangkan jenis diet yang sesuai untuk keadaan anda dan petua sihat untuk melakukannya. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 6 Diet Terbaik untuk Kesihatan Jantung.
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Diet sihat jantung: 8 langkah untuk mencegah penyakit jantung.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found