Ketahui Langkah-Langkah Yang Betul dalam Melakukan Pemeriksaan Audiometrik

, Jakarta - Seiring bertambahnya usia, risiko setiap orang mengalami gangguan pendengaran akan meningkat, dan anda tidak terkecuali. Jadi, jika anda sering meminta orang lain mengulangi apa yang mereka katakan atau menghadapi masalah untuk mendengar kata-kata orang lain dengan jelas di tempat yang ramai, berhati-hatilah. Anda mungkin mengalami pendengaran.

Baiklah, untuk mengetahui sama ada anda mengalami pendengaran atau tidak, salah satu cara yang boleh dilakukan adalah dengan menjalani pemeriksaan audiometrik. Apa itu pemeriksaan audiometrik dan apa prosesnya? Ketahui langkah-langkah yang tepat untuk melakukan pemeriksaan audiometrik di sini.

Baca juga: Jangan Abaikan, 9 Gejala Ini Boleh Mengancam Pendengaran

Apa itu Pemeriksaan Audiometrik?

Audiometri adalah pemeriksaan untuk menilai fungsi pendengaran seseorang. Pemeriksaan ini dapat dilakukan untuk menilai sama ada seseorang mengalami gangguan pendengaran atau tidak, terutama pada orang dengan tumor telinga yang telah menjalani pembedahan. Di samping itu, pemeriksaan audiometrik juga berguna untuk menilai sama ada seseorang harus menggunakan alat bantu pendengaran atau menjalani pembedahan untuk meningkatkan pendengarannya.

Pemeriksaan audiometrik dilakukan menggunakan mesin yang disebut audiometer yang dapat menghasilkan bunyi dengan kelantangan dan frekuensi yang berbeza. Kemudian, fungsi pendengaran pesakit akan dinilai dengan meminta pesakit mendengar suara dengan kelantangan atau frekuensi tertentu.

Baca juga: Cara Mengesan Kehilangan Pendengaran pada Bayi

Bagaimana Prosedur Pemeriksaan Audiometrik

Pada saat pemeriksaan ini dilakukan, penderita akan didengar pelbagai bunyi dengan tahap kekuatan yang berbeza dan kelajuan getaran gelombang suara. Salah satu ujian audiometrik adalah ujian nada murni, yang menguji pendengaran penderita dengan menggunakan suara paling senyap yang dapat anda dengar dengan nada yang berbeza.

Berikut adalah langkah-langkah yang tepat dalam melakukan pemeriksaan audiometrik:

  1. Pertama sekali, anda akan digunakan fon telinga untuk mendengar pelbagai bunyi yang ditujukan ke satu telinga pada satu masa.
  2. Kemudian, pakar audiologi atau petugas yang menolong anda melakukan ujian audiometrik ini akan memainkan pelbagai bunyi, seperti suara dan pertuturan, pada selang waktu yang berbeza hingga hanya satu telinga pada satu masa. Ini bertujuan untuk mengetahui jangkauan kemampuan pendengaran setiap telinga. Loudness suara diukur dalam desibel (dB). Peserta ujian akan diberi suara mulai dari bisikan sekitar 20 dB, muzik keras sekitar 80–120 dB, hingga suara mesin jet sekitar 180 dB. Di samping itu, para penguji juga akan mendengar nada suara yang diukur dalam unit frekuensi (Hz). Peserta akan diberikan mulai dari nota bass rendah sekitar 50-60 Hz, nota tinggi sekitar 10,000 Hz, atau lebih tinggi. Julat pendengaran normal seseorang ialah 250-8000 Hz pada 25 dB atau lebih rendah.
  3. Semasa ujian audiometrik, audiolog mungkin memberi anda beberapa arahan, seperti meminta anda mengangkat tangan atau mengulangi apa yang diperiksa oleh pemeriksa ketika bunyi mesin didengar. Ini bertujuan untuk menentukan kemampuan anda untuk mengenali kata-kata dan membezakan bunyi ucapan dari bunyi di sekeliling anda.
  4. Ujian audiometrik mengambil masa kira-kira satu jam. Ujian ini tidak memerlukan persediaan khas terlebih dahulu dan tidak menyebabkan kesan sampingan. Anda hanya perlu mengikuti arahan dari pakar audiologi semasa ujian.
  5. Setelah ujian audiometri selesai, pakar audiologi akan menyemak keputusan ujian anda. Melalui keputusan ujian ini, doktor boleh mencadangkan tindakan dan juga langkah berjaga-jaga yang harus anda ambil.

Baca juga: Bolehkah Masalah Pendengaran Diatasi?

Nah, itulah beberapa langkah yang tepat untuk melakukan pemeriksaan audiometrik. Sekiranya anda atau ahli keluarga mempunyai beberapa gejala kehilangan pendengaran, anda harus segera melakukan ujian pendengaran dan audiometri untuk mengesan gangguan pendengaran seawal mungkin.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai ujian audiometrik, tanyakan kepada pakar secara langsung menggunakan aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found