Kebisingan Menyebabkan Kehilangan Pendengaran yang disebabkan oleh kebisingan? Ini adalah cara mencegahnya

, Jakarta - Setiap hari, tanpa menyedarinya, anda mendengar pelbagai jenis suara di persekitaran anda, seperti suara dari televisyen dan radio, peralatan rumah tangga, dan bunyi hon kereta di jalanan. Biasanya, bunyi ini berada pada tahap yang selamat sehingga tidak merosakkan pendengaran.

Namun, berhati-hatilah jika anda mendengar suara atau suara yang kuat atau kuat, terutamanya jika dalam jangka masa yang lama. Sebabnya, kebisingan boleh menyebabkan kehilangan pendengaran, yang disebut gangguan pendengaran kehilangan pendengaran yang disebabkan oleh bunyi (NIHL).

Baca juga: 5 Jenis Kehilangan Pendengaran Yang Perlu Anda Ketahui

Apa itu Kehilangan Pendengaran yang disebabkan oleh kebisingan?

NIHL adalah gangguan pendengaran yang berlaku apabila struktur sensitif di telinga dalam rosak akibat bunyi bising atau bunyi kuat. NIHL boleh berlaku dengan segera atau secara beransur-ansur dari masa ke masa.

NIHL boleh mempengaruhi satu telinga atau kedua telinga, dan boleh menjadi sementara atau kekal. Apabila penderita tidak menyedari bahawa pendengarannya terganggu, penghidapnya dapat mengalami masalah pendengaran di kemudian hari, seperti tidak dapat mendengar orang lain dengan jelas ketika mereka bercakap, terutama di telefon atau di bilik yang bising. Gangguan ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja dari usia apa pun.

Kajian dari Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit pada tahun 2011-2012 dan kemudian didedahkan, semasa ujian pendengaran dan temu ramah dengan peserta, didapati bahawa terdapat 10 juta orang yang lebih tua (6 peratus) di bawah usia 70 tahun di Amerika Syarikat dan 40 juta orang dewasa (24 peratus) yang menunjukkan kehilangan pendengaran di telinga mereka kerana terdedah kepada bunyi kuat.

Para penyelidik juga mendedahkan bahawa 17 peratus kanak-kanak berusia 12-19 tahun menunjukkan NIHL di satu atau kedua telinga, berdasarkan data dari 2005-2006.

Orang yang tinggal di persekitaran yang bising, atau pekerja kilang dengan bunyi enjin yang kuat, berisiko lebih tinggi terkena NIHL. Kanak-kanak dan remaja yang sering mendengar muzik melalui fon telinga juga terdedah kepada gangguan pendengaran.

Sebab Kehilangan Pendengaran yang disebabkan oleh kebisingan

Kehilangan pendengaran yang disebabkan oleh kebisingan ia disebabkan oleh satu kali pendedahan kepada bunyi 'dorongan' yang kuat, seperti letupan, atau terdedah kepada bunyi kuat dalam jangka masa yang lama, seperti bekerja di kilang dengan banyak mesin.

Aktiviti seperti menembak, mendengar muzik dengan kelantangan tinggi fon telinga , bermain kumpulan muzik, dan menghadiri konsert muzik dengan suara yang sangat kuat juga berpotensi menyebabkan gangguan pendengaran yang satu ini.

Bunyi yang biasanya didengar di persekitaran rumah juga boleh menjadi penyebab NIHL, seperti suara mesin pemotong rumput, televisyen, pengisar, penyedut habuk , dan lain lain.

Baca juga: Serangan bom boleh menyebabkan gangguan gegendang telinga

Bunyi diukur dalam unit yang disebut desibel. Bunyi dengan berat 70 desibel (dBA) atau lebih rendah dianggap selamat dan tidak boleh menyebabkan pendengaran walaupun selepas pendedahan yang berpanjangan. Walau bagaimanapun, pendedahan yang berpanjangan atau berulang terhadap bunyi yang berada pada 85 dBA atau lebih, boleh menyebabkan gangguan pendengaran.

Berikut adalah penilaian purata desibel dari beberapa bunyi yang paling kerap didengar setiap hari:

  • Perbualan biasa: 60-70 dBA.

  • Menonton filem: 74-104 dBA.

  • Bunyi motor: 80-110 dBA.

  • Mendengar muzik melalui fon telinga pada kelantangan suara maksimum, dan menonton konsert: 94-110 dBA.

  • Bunyi siren: 110-129 dBA.

  • Paparan bunga api: 140-160 dBA.

Penting untuk memahami jarak anda dari sumber suara dan jangka masa anda mendengar suara itu. Ini mempengaruhi kesihatan pendengaran.

Cegah Kehilangan Pendengaran yang disebabkan oleh kebisingan

NIHL adalah sejenis gangguan pendengaran yang dapat dicegah dengan:

  • Kenal pasti sumber bunyi kuat yang boleh menyebabkan gangguan pendengaran (85 dBA ke atas) dan elakkan.

  • Pakai penutup telinga atau pelindung telinga yang lain semasa melakukan aktiviti yang melibatkan bunyi bising.

  • Sekiranya anda tidak dapat mengurangkan kelantangan suara atau melindungi diri dari kebisingan, lebih baik menjauhkan diri dari sumber suara.

  • Segera dapatkan ujian pendengaran sekiranya anda rasa kehilangan pendengaran.

Oleh itu, jangan memandang rendah kebisingan di sekitar anda. Tidak hanya mengganggu, kebisingan juga boleh membahayakan kesihatan pendengaran. Sekiranya anda merasa mengalami masalah pendengaran, segera berjumpa doktor ENT.

Baca juga: Tanpa diduga 4 Lokasi Umum Ini Boleh Membuat Pendengaran Terganggu

Untuk membuat pemeriksaan, anda boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan melalui permohonan . Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play sebagai teman penolong untuk menjaga kesihatan keluarga anda.

Rujukan:
Institut Kebangsaan mengenai Pekak dan Gangguan Komunikasi Lain (NIDCD). Diakses pada tahun 2020. Kehilangan Pendengaran yang disebabkan oleh kebisingan