9 Faedah Memelihara Anjing untuk Kesihatan Kanak-kanak

, Jakarta - Terdapat banyak manfaat kesihatan fizikal dan mental yang berasal dari menjaga haiwan di rumah, terutama untuk anak-anak. Kemahiran menjaga haiwan dapat mengajar anak-anak pelajaran kehidupan yang berharga seperti tanggungjawab, kepercayaan, kasih sayang, rasa hormat, dan kesabaran. Selain kucing, anjing adalah jenis haiwan yang paling sering dijadikan haiwan peliharaan di rumah.

Selain comel, anjing adalah haiwan yang cerdas, ramah dan patuh. Tidak hairanlah anjing yang satu ini sering dijadikan haiwan peliharaan di rumah. Ibu juga perlu tahu, membesarkan anjing sebenarnya dapat memberi manfaat untuk kesihatan si kecil anda! Tidak percaya? Ayuh, lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Kepentingan Memberi Vaksin kepada Anjing Peliharaan

Manfaat Menjaga Anjing untuk Kesihatan Kanak-kanak

Haiwan peliharaan memerlukan makanan, air, dan tentunya cinta. Menjaga anjing untuk anak kecil anda secara automatik mengajarnya untuk bertanggungjawab terhadap haiwan kesayangannya. Berikut adalah faedah yang boleh diperoleh daripada memiliki anjing untuk kesihatan fizikal dan mental kanak-kanak:

1. Ajar Cinta

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, ketika memutuskan untuk memiliki anjing, anak itu juga harus bertanggung jawab untuk menjaganya. Mereka secara automatik belajar mengasihi dan melindungi rakan mereka yang berbulu. Tanpa sedar, kemahiran ini mengajar anak-anak untuk selalu bersikap baik dan mengambil berat terhadap orang lain.

2. Memupuk Kepercayaan

Anjing dikenali sebagai haiwan pintar. Mereka dapat memberikan sokongan atau kasih sayang tanpa syarat ketika anak atau orang lain sedih, marah atau kecewa. Ini dapat memupuk kepercayaan pada haiwan peliharaan, pada diri mereka sendiri, dan membina kepercayaan pada hubungan lain juga.

3. Kesetiaan

Bukan hanya pintar, anjing juga dikenali sebagai haiwan yang sangat setia. Kesetiaan anjing boleh menjadi contoh yang baik bagi anak-anak dalam memperlakukan orang lain, misalnya keluarga dan rakan di sekolah.

4. Menjadikan Anak Lebih Aktif

Anjing boleh menjadi rakan bermain yang menyeronokkan. Anak kecil anda boleh membawanya berjalan-jalan atau bermain melempar bola. Semua aktiviti ini baik untuk kesihatan anak-anak. Kanak-kanak yang aktif dapat menyokong perkembangan jantung, otak dan paru-paru mereka.

Baca juga: Bilakah Masa Terbaik untuk Mengendalikan Parasit di Anjing Haiwan Peliharaan?

5. Mengajar Sabar

Kadang-kadang memerlukan masa yang lama untuk berkawan dengan haiwan kesayangan. Mengajar tingkah laku yang baik kepada haiwan, seperti mengajar mereka membuang air besar di tempat yang betul atau mengajar trik duduk memerlukan masa dan kesabaran. Yang mengatakan, kanak-kanak yang mempunyai haiwan peliharaan mungkin lebih sabar dan jarang mengalami amukan.

6. Meningkatkan Kemahiran Sosial

Haiwan peliharaan hebat membantu kebosanan. Semasa berjalan-jalan, anjing dapat mendorong perbualan dengan orang lain dan akan meningkatkan kemahiran sosial si kecil anda.

7. Memupuk Empati

Kanak-kanak yang tumbuh dengan haiwan peliharaan cenderung lebih bersikap empati terhadap orang lain. Sebabnya, semasa membesarkan haiwan, dia diminta untuk menjaga dan memberikan kasih sayang sepenuhnya.

8. Memupuk Hormat

Semasa penjagaan anjing, si kecil akan secara automatik mengetahui bahawa anjing harus disentuh dengan lembut, tidak mengganggu mereka semasa makan dan tidur. Kemahiran ini akan membina rasa hormat kepada orang lain.

9. Meningkatkan Sistem Imun

Melancarkan dari halaman Negeri Michigan, Penyelidikan menunjukkan bahawa kanak-kanak yang hidup dengan anjing cenderung mempunyai jangkitan telinga dan pernafasan yang lebih sedikit. Pendedahan kepada haiwan pada usia muda dipercayai dapat merangsang sistem imun. Sementara penyelidikan lain dijumpai dalam artikel Time, " Mengapa Anjing dan Kucing Menjadikan Bayi Lebih Sihat, "Menunjukkan bahawa pendedahan kepada haiwan peliharaan dapat mencetuskan sistem imun bayi yang masih berkembang dan mampu menangkis alergen dan serangga.

Baca juga: Penjelasan Lengkap Merawat Anak Anjing

Itulah kebaikan memiliki anjing untuk kesihatan si kecil anda. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai penjagaan dan kesihatan anjing lain, sekarang anda boleh menghubungi doktor haiwan secara langsung melalui aplikasi kamu tahu! Ayuh, muat turun sekarang!

Rujukan:
Universiti Negeri Michigan. Diakses pada tahun 2020. Faedah haiwan kesayangan keluarga.
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Kanak-kanak Dengan Haiwan Peliharaan Lebih Baik.