Sebab Menggoyang Kaki dan Tangan setelah Bersenam

, Jakarta - Pernahkah anda merasakan kaki dan tangan anda gemetar atau gegaran setelah bersenam? Sekiranya ada, perkara yang perlu anda perhatikan adalah apa yang berlaku semasa anda bersenam. Pada otot rangka, sel tidak pernah berkontrak sebagai sekumpulan sel otot yang secara kolektif dihubungkan dengan saraf motorik yang berasal dari saraf tunjang.

Gabungan sel saraf motorik (neuron) dan sel otot yang membentuk saraf dikenali sebagai unit motor. Ukuran unit motor menentukan ketepatan pergerakan yang dapat dihasilkan oleh otot tertentu. Sebagai contoh, pada otot-otot laring, setiap saraf motor biasanya dihubungkan dengan dua atau tiga sel otot sahaja.

Baca juga: 5 Sebab Bersenam Dapat Meningkatkan Kecantikan

Sebab-sebab Gegaran Badan selepas Bersenam

Semasa bersenam, unit motor ini tidak semua teruja apabila otot dilancarkan secara elektrik dan dikontrak. Sebenarnya, unit motor tersebut dilancarkan dengan cara yang paling tidak segerak dengan impuls elektrik yang turun dari saraf motor dari saraf tunjang.

Sementara itu, beberapa unit motor berkontraksi dan memendekkan otot perut semasa bersenam. Walau bagaimanapun, saraf yang lain akan mengendur dan memanjang. Sebilangan besar saraf yang bertindih antara unit motor memberi kesan bahawa otot berkontraksi dengan lancar secara keseluruhan.

Senaman yang berterusan menyebabkan beberapa unit motor kehilangan pergerakan kerana keletihan. Ini adalah proses yang akhirnya bertanggungjawab untuk getaran atau gegaran yang anda rasakan di kaki dan tangan anda. Sebilangan besar keletihan mungkin berlaku pada saraf tunjang pada tahap sel saraf motorik dan sambungan sarafnya.

Walaupun beberapa saraf habis, ia juga berlaku pada hubungan antara saraf motorik ini dan sel ototnya (persimpangan myoneural). Kedua-dua bidang ini memerlukan sintesis dan pembebasan bahan kimia tertentu untuk membawa impuls elektrik ke salah satu sel saraf atau sel otot yang lain.

Baca juga : Inilah yang berlaku apabila badan kurang bersenam

Penyelidik umumnya percaya bahawa bahan kimia dalam tubuh tidak dapat dihasilkan dan dibebaskan dengan cukup cepat untuk mengikuti tahap aktiviti semasa bersenam. Oleh itu, bahan kimia menjadi habis dan menyebabkan badan (terutama kaki dan tangan) menggeletar. Mungkin ini juga berlaku kerana keletihan.

Oleh kerana semakin banyak unit motor menjadi tidak berfungsi buat sementara waktu, pengecutan otot menjadi semakin bergantung pada semakin sedikit unit motor. Pemutusan unit motor yang letih menyebabkan pengecutan dan kelonggaran individu yang tersisa menjadi lebih segerak dan kurang teratur.

Mencegah Dehidrasi Bergetar Setelah Bersenam

Dehidrasi memberi kesan negatif terhadap prestasi senaman dengan pelbagai cara. Tidak memerlukan banyak perkara untuk melihat kesannya. Walaupun kehilangan sebanyak 1-2 peratus jisim badan anda melalui berpeluh dapat mengurangkan keupayaan latihan anda.

Ketika berkaitan dengan otot, dehidrasi melambatkan aliran darah, dan darah inilah yang bertanggungjawab untuk mengangkut nutrien penting (seperti elektrolit) ke otot yang berfungsi. Apabila otot tidak mendapat aliran darah atau nutrien yang mencukupi, otot tidak dapat berfungsi seefisien mungkin, dan membuat mereka lebih rentan terhadap gegaran atau gegaran.

Baca juga: Cara Mudah Mengecilkan Perut dengan Berjalan

Untuk mengelakkan gegaran otot yang disebabkan oleh dehidrasi, berhasrat minum 11-13 gelas air setiap hari. Juga pastikan untuk terus minum semasa bersenam, terutamanya jika anda bersenam dalam keadaan panas.

Itulah yang perlu anda ketahui mengenai asal-usul berjabat tangan dan kaki selepas bersenam. Sekiranya semasa latihan terdapat gangguan saraf atau otot, segera hubungi doktor melalui permohonannya untuk pengendalian. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Amerika saintifik. Diakses pada tahun 2020. Mengapa otot gemetar setelah melakukan senaman yang berat?
Kecergasan Pal Saya. Diakses pada tahun 2020. 3 Sebab Otot Anda Goyang Semasa Bersenam.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found