Tahap Keupayaan Memegang pada Bayi Berdasarkan Umur

, Jakarta - Sejak dilahirkan, bayi dikurniakan kemampuan untuk mencengkam. Apabila ibu meletakkan satu jari ke telapak tangannya, tangan kecil itu secara automatik akan mencengkam jari ibu dengan kuat. Aktiviti ini jelas merupakan tahap kemampuan bayi yang paling penting yang telah ditunjukkan oleh bayi.

Keupayaan mencengkam si kecil ini terus berkembang sehingga dia berumur satu tahun. Umur tiga bulan adalah masa yang paling intensif untuk dia mengamalkan kemampuan mencengkam ini. Melancarkan dari pusat bayi, Berikut adalah tahap perkembangan kemampuan menggenggam anak.

Baca juga: Petua Menyiapkan MPASI Pertama untuk Anak Kecil Anda

1. Umur 0 Hingga 2 Bulan

Anak kecil anda mempunyai kemampuan untuk mencengkam sejak lahir. Namun, dia akan melupakan bakat semula jadi ini dan akan menggunakan bulan-bulan berikutnya untuk kembali belajar. Tahap pertama yang ditunjukkan oleh Little One adalah pergerakan membuka dan menutup telapak tangan. Apabila koordinasi tangan-mata bertambah baik, begitu juga dengan kemampuan menggenggam.

Apabila ibu meletakkan satu jari di telapak tangan si kecil, dia akan memegangnya secara refleks. Ini akan berterusan sehingga dia berusia lapan minggu. Lama kelamaan, si kecil akan mula mempraktikkan cengkamannya dengan menyentuh dan cuba memegang objek di sekelilingnya.

2. Umur 3 Hingga 4 Bulan

Tahap kemampuan bayi untuk memahami objek akan menjadi lebih jelas memasuki usia tiga bulan. Tangannya akan lebih kerap dibuka. Namun, si kecil masih belum dapat mencapai objek di sekelilingnya dengan baik. Dia masih menikmati sensasi menggenggam yang menyenangkan sambil menghisap ibu jarinya.

Memasuki usia empat bulan, bayi baru dapat mencapai dan memegang objek yang berukuran sedikit lebih besar, seperti kereta mainan atau bola. Namun, dia belum dapat mengambil benda yang lebih kecil, seperti guli atau kacang.

3. Umur 5 Hingga 8 Bulan

Pada usia lima bulan, si kecil telah mula belajar duduk. Ini bererti bahawa dia semakin mahir menggunakan tangannya. Bayi akan cuba memegang semua benda yang dijumpainya, kemudian memasukkannya ke dalam mulutnya. Secara semula jadi, kerana pada usia ini, gigi susu bayi anda perlahan-lahan mula tumbuh.

Baca juga: Petua untuk Anak Kecil Anda Menghentikan Penyusuan

Pada usia ini, anak anda mula makan makanan pejal. Dia akan sangat ingin tahu tentang sudu itu dan ingin mencuba memasukkan makanan ke dalam mulutnya sendiri. Masih tidak stabil, tetapi lama-kelamaan cengkaman pada alat makan akan menjadi lebih baik.

4. Umur 9 Hingga 12 Bulan

Pada usia sembilan bulan, tahap kemampuan bayi untuk memahami objek akan menjadi lebih baik. Ibu juga dapat melihat tangan mana yang lebih aktif digunakan untuk mengambil objek. Keupayaan ini datang secara semula jadi, dan sehingga usia tiga tahun, ibu tidak dapat melihat apakah anak kecil anda lebih suka menggunakan tangan kanan atau kirinya.

Cengkaman juga akan kelihatan lebih sempurna. Anak kecil anda lebih mahir menggunakan celah antara ibu jari dan jari telunjuknya untuk mengepit objek, seperti sudu. Ibu boleh mengajarnya mengambil makanan, atau lebih dikenali sebagai makanan jari . Selain melatih kemampuan mengambil, menggenggam, dan mengepit, aktiviti ini juga dapat melatih kebebasan anak-anak.

5. Umur 18 Bulan ke atas

Sudah tentu, pada usia ini, anak kecil anda telah menjadi lebih mahir dan mahir dalam mengambil dan memegang objek. Ibu dapat memperkenalkannya kepada alat menulis, seperti pensil, pensel berwarna atau krayon dan mengajarnya menulis, melukis dan mewarnai. Biarkan bayi kreatif dengan perkara baru yang dia tahu. Pada peringkat ini, kreativiti kanak-kanak akan mula ditunjukkan.

Baca juga: Perlu Tahu, Ini adalah Vaksin MR dan MMR untuk Kanak-kanak

Itu adalah maklumat mengenai tahap kemampuan menggenggam bayi berdasarkan usia mereka. Sekiranya ibu menghadapi masalah perkembangan pada si Kecil, ibu boleh terus bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Masa lalu , ibu boleh menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2020. Tonggak pembangunan: Mencengkam.
Hello Ibu. Diakses pada tahun 2020. Genggaman & Perkembangan Tangan Bayi.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found