Ketahui Perbezaan antara Ejakulasi Pramatang Primer dan Sekunder

Jakarta - Ejakulasi pramatang adalah keadaan apabila seorang lelaki klimaks terlalu cepat semasa melakukan persetubuhan. Apabila lelaki mengalami ejakulasi pramatang, ini akan menyebabkan pasangan tidak mencapai klimaks, dan tidak mendapat kepuasan seksual semasa melakukan persetubuhan. Setiap lelaki pasti mengalami ejakulasi dini. Sekiranya ia berlaku sekali-sekala, ini bukanlah sesuatu yang perlu dibimbangkan.

Namun, jika 50 peratus hubungan intim anda dengan pasangan anda dikuasai oleh hal ini, segera berjumpa doktor di hospital terdekat untuk meningkatkan kualiti hubungan intim anda dengan pasangan anda, sehingga tidak terjadi dalam kes yang serupa. Sebenarnya, tidak ada penanda aras khusus mengenai tempoh hubungan seks yang baik, kerana bergantung pada kepuasan setiap pasangan.

Namun, menurut kajian yang dilakukan, waktu rata-rata lelaki mencapai klimaks adalah sekitar lima setengah minit selepas penembusan. Ejakulasi pramatang itu sendiri terbahagi kepada dua jenis, iaitu ejakulasi pramatang primer dan ejakulasi pramatang sekunder, apakah perbezaan antara keduanya?

Baca juga: Ejakulasi Pramatang Membuat Klimaks Sulit, Mengatasi dengan Teknik Relaksasi Ini

Perbezaan antara Ejakulasi Pramatang Primer dan Ejakulasi Pramatang Sekunder

Ejakulasi pramatang primer adalah gangguan ejakulasi yang berkaitan dengan sistem saraf pusat. Masalah ini biasanya dialami sejak persetubuhan pertama, dan menjadi masalah sepanjang hidup intim pasangan. Ini akan menimbulkan gangguan psikologi dan kegelisahan mengenai aktiviti seksual yang akan dilakukan kerana pengalaman trauma yang selalu dialami.

Sementara ejakulasi pramatang sekunder mempunyai simptom yang hampir sama dengan ejakulasi pramatang primer. Perbezaannya adalah, penghidapnya telah mengalami kualiti hubungan intim yang baik dan memuaskan sebelum terjadinya ejakulasi pramatang sekunder. Keadaan ini boleh disebabkan oleh penggunaan ubat psikotropik, gangguan disfungsi ereksi, dan kegelisahan yang berlebihan semasa hubungan seks.

Baca juga: Lelaki Perlu Tahu, Ini adalah Mitos dan Fakta Ejakulasi Pramatang

Apa yang Menyebabkan Ejakulasi Pramatang pada Lelaki?

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, ejakulasi dini akan menimbulkan masalah psikologi sekiranya penghidapnya tidak segera melakukan rawatan yang betul. Ini juga akan memberi kesan kepada kehidupan seksual pasangan. Berikut adalah penyebab ejakulasi dini yang perlu anda ketahui:

  • Faktor Psikologi

Faktor psikologi adalah salah satu penyebab ejakulasi dini. Sehubungan dengan itu, penderita biasanya mengalami ejakulasi dini kerana mereka merasa tertekan, merasa cemas ketika melakukan hubungan seks, mengalami hubungan seksual terlalu awal, dan mengalami kekerasan seksual.

  • Mengalami Masalah dengan Pasangan

Apabila pasangan mempunyai masalah dalam hubungan mereka, kadang-kadang masalahnya adalah salah satu penyebab ejakulasi dini. Terutama jika pesakit sebelumnya jarang atau tidak pernah mengalami ejakulasi dini. Jadi, anda harus terlebih dahulu meluruskan masalah anda sebelum melakukan hubungan seks, agar kualiti keintiman dapat dijaga dengan baik.

  • Mengalami Disfungsi Ereksi

Orang dengan disfungsi ereksi akan merasa cemas untuk mencapai atau mengekalkan ereksi semasa hubungan seks. Oleh kerana itu, orang dengan ejakulasi dini boleh bergegas untuk ejakulasi. Ini perlahan-lahan akan menjadi corak yang membawa kepada ejakulasi pramatang.

Baca juga: Gejala Lelaki Ejakulasi Pramatang Perlu Tahu

Inilah Proses Ejakulasi pada Lelaki

Apabila seorang lelaki mendapat rangsangan seksual, otak akan menghantar isyarat ke zakar yang menyebabkan lelaki itu mengalami ejakulasi. Proses itu sendiri terbahagi kepada dua peringkat, iaitu:

1. Pelepasan ( pelepasan ), atau peringkat pemindahan sperma dari testis ke prostat untuk dicampurkan dengan cecair mati. Kemudian campuran ini akan dipindahkan ke bahagian bawah zakar melalui saluran vas deferens.

2. Pengusiran, yang berlaku apabila seorang lelaki mengalami orgasme. Pada tahap ini, otot-otot di bawah zakar akan berkontraksi untuk membuat campuran air mani dan sperma keluar dari zakar. Campuran yang keluar dari zakar lelaki akan membuat lelaki berhenti mengalami ereksi.

Dalam beberapa kes yang teruk, lelaki boleh mengalami ejakulasi tanpa mengalami orgasme terlebih dahulu. Oleh itu, perhatikan kesihatan berhubungan seks dengan anda dan pasangan, ya! Sekiranya ada masalah, segera berjumpa doktor di kemudahan kesihatan terdekat!

Rujukan:
NHS. Diakses pada tahun 2020. Adakah ejakulasi pramatang dapat dikawal?
NCBI. Diakses pada tahun 2020. Klasifikasi dan definisi ejakulasi pramatang.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Semua yang Anda Perlu Tahu Mengenai Ejakulasi Pramatang.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found