Cara Menguruskan Kolesterol Tinggi bagi Orang yang Menghidap Diabetes

, Jakarta - Seseorang yang menghidap diabetes rentan terhadap penyakit lain, salah satunya adalah kolesterol tinggi. Telah diketahui bahawa pengumpulan gula dalam darah dapat memicu pertumbuhan kolesterol. Oleh itu, sangat penting untuk memperhatikan tabiat harian untuk menjaga kesihatan diri. Berikut adalah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk menguruskan penyakit ini!

Pencegahan Kolesterol Tinggi apabila Anda Menghidap Diabetes

Diabetes jenis 2 kemungkinan besar berkaitan dengan tahap kolesterol yang tidak sihat. Telah diketahui bahawa seseorang yang menderita diabetes berisiko mengalami masalah kolesterol, walaupun mereka benar-benar memperhatikan glukosa dalam darah. Gangguan kolesterol ini dapat meningkatkan risiko aterosklerosis dan masalah kardiovaskular lain yang mungkin berbahaya.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah 5 penyakit yang boleh berlaku kerana kolesterol tinggi

Sekiranya anda menghidap diabetes, pastikan untuk membuat perubahan pada diet dan gaya hidup anda yang berfokus untuk menjaga kadar gula darah anda stabil. Namun, anda juga perlu memastikan tahap kolesterol anda stabil kerana dapat meningkatkan risiko masalah jantung ketika anda menghidap diabetes. Nah, untuk mengelakkan kolesterol tinggi, lakukan perkara berikut:

1. Makan Lebih Banyak Serat

Serat adalah kandungan pengisian dan juga tidak akan menambah kalori kerana tubuh tidak dapat menyerapnya. Ini sangat baik untuk menurunkan berat badan, terutama pada seseorang yang menghidap diabetes. Sebilangan serat yang terdapat dalam makanan, seperti kacang dan epal, dapat menurunkan kolesterol jahat dan menjaga kadar glukosa darah stabil.

Peraturan termudah untuk mendapatkan banyak serat pada setiap hidangan adalah memastikan separuh pinggan anda terdiri daripada sayur-sayuran yang tidak berkanji, seperti asparagus atau lobak. Sayuran kaya dengan serat dan fitonutrien yang dapat membantu melindungi kesihatan tubuh secara keseluruhan. Jumlah serat harian yang dapat mencegah kolesterol tinggi adalah 25 gram sehari untuk wanita dan 38 gram untuk lelaki.

2. Meningkatkan Pengambilan Lemak Baik

Lemak adalah nutrien yang penting untuk menghasilkan tenaga dan hormon, penyerapan vitamin, dan pertumbuhan dan perkembangan badan. Keperluan setiap orang dianggarkan 20% -35% kalori mesti berasal dari lemak. Namun, anda harus mengelakkan lemak jenuh kerana ia menyumbang tinggi kepada kadar kolesterol LDL. Lebih baik mengkonsumsi lemak tak jenuh tunggal, seperti minyak zaitun, kacang, dan biji kerana dapat menurunkan kadar kolesterol dalam darah.

Jenis lemak baik lain untuk tubuh adalah lemak tak jenuh ganda yang terdapat pada ikan berlemak, seperti salmon dan ikan kod. Pilihan makanan lain yang boleh mengandungi lemak ini adalah biji rami dan walnut. Semua makanan ini kaya dengan asid lemak omega-3 yang sangat baik untuk mengurangkan kadar kolesterol dan trigliserida secara keseluruhan dalam darah.

Baca juga: Ketahui mengenai Trigliserida dan Peranannya dalam Diabetes

3. Menurunkan Berat Badan

Sekiranya anda berlebihan berat badan atau gemuk, pengurangan 5% -10% boleh memberi kesan positif pada diabetes dan tahap kolesterol yang sebelumnya tinggi. Ini dapat membantu tubuh menurunkan glukosa darah, tekanan darah, dan meningkatkan lipid darah. Sebaliknya, penggunaan ubat juga dapat dikurangkan. Perancangan makan setiap hari sangat berkesan untuk menurunkan berat badan ditambah dengan senaman yang kerap.

4. Memecahkan Tabiat Buruk

Sekiranya anda mempunyai banyak tabiat buruk, salah satunya adalah merokok, cubalah menghentikannya. Merokok dikaitkan dengan kadar kolesterol yang lebih tinggi dan membentuk jenis kolesterol jahat yang teroksidasi, yang meningkatkan risiko aterosklerosis. Apabila berhenti selama sebulan, tahap LDL terus menurun dan semuanya kembali normal setelah 90 hari. Oleh itu, berhenti sekarang!

Itulah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan untuk mengelakkan kolesterol tinggi ketika menghidap diabetes. Pastikan melakukan semua tabiat ini setiap hari demi kesihatan anda sendiri. Jangan biarkan gangguan yang berlaku menjadi lebih parah dan penyakit yang ada semakin sukar untuk diubati. Yang pasti adalah menanamkan keikhlasan dalam diri anda sekiranya anda benar-benar ingin sembuh.

Baca juga: Kolesterol Tinggi dan Darah Tinggi Berbahaya Apabila Diambil Bersama

Sekiranya anda ingin memeriksa sendiri risiko diabetes atau kolesterol tinggi, anda boleh membuat pemeriksaan fizikal melalui aplikasi tersebut . Ia sangat mudah, hanya secara sederhana muat turun permohonan , tempahan untuk peperiksaan dapat disesuaikan mengikut jadual dan hospital yang dikehendaki. Oleh itu, muat turun aplikasi sekarang!

Rujukan:
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Menguruskan Kolesterol Tinggi Ketika Anda Menghidap Diabetes.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Apa yang Boleh Saya Makan untuk Mengekalkan Gula dan Kolesterol Darah Saya Rendah?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found