10 Gejala Jangkitan Shigella yang Perlu Diperhatikan

, Jakarta - Gangguan jangkitan Shigella diketahui serupa dengan E coli, penyebab keracunan makanan yang sangat menular dan biasa. Kesan sampingan yang lain adalah penyakit berjangkit yang dikenali sebagai shigellosis.

Shigella dapat menular melalui kontak langsung dengan bakteria dalam tinja. Contohnya, apabila orang dewasa tidak mencuci tangan dengan bersih setelah menukar lampin atau melatih balita menggunakan tandas. Selain itu, bakteria shigella dapat menular melalui makanan dan minuman yang tercemar atau berenang di air yang tercemar.

Anda perlu mengenali gejala jangkitan Shigella, termasuk cirit-birit, demam dan sakit perut atau kekejangan. Biasanya, dalam tinja penghidap terdapat darah atau lendir. Gejala ini biasanya muncul 2-3 hari setelah pesakit terkena bakteria shigella. Dalam beberapa kes, gejala bahkan muncul seminggu setelah bersentuhan dengan bakteria.

Baca juga : Suka Makanan Ringan Goreng Perhatikan bakteria penyebab disentri

Gejala biasanya berlangsung antara 2-7 hari. Jangkitan kecil yang berlangsung selama beberapa hari mungkin tidak memerlukan rawatan. Walaupun begitu, anda masih perlu mengekalkan tahap cairan tubuh yang hilang akibat cirit-birit. Untuk maklumat lebih lanjut, berikut adalah gejala Shigella:

 1. Demam, boleh tinggi pada kanak-kanak.
 2. Kekejangan perut yang berterusan.
 3. Cirit-birit.
 4. Pening dan muntah.
 5. Terdapat darah atau lendir di dalam najis.
 6. Kesakitan dan keletihan otot.
 7. Umur. Jangkitan Shigella biasanya berlaku pada usia 2-4 tahun.
 8. Persekitaran dengan sanitasi yang buruk. Orang-orang di negara-negara membangun yang tidak memperhatikan sanitasi, rentan terhadap jangkitan shigella. Begitu juga dengan orang yang melancong ke negara ini.
 9. Hidup dalam kumpulan atau bekerja di tempat awam. Wabak jangkitan shigella cenderung merebak di pusat penitipan anak, kolam renang umum, rumah jagaan, penjara, dan barak tentera.
 10. Jangkitan Shigella cenderung merebak melalui hubungan dubur.

Baca juga : Kotoran Anak Berdarah, Anak Kecil Mendapat Disentri

Dalam beberapa kes, jangkitan shigella mungkin tidak menyebabkan gejala hingga beberapa minggu, tetapi masih boleh menyebarkan bakteria kepada orang lain. Untuk penyebarannya, hanya beberapa kuman yang diperlukan untuk shigella untuk menjadikan seseorang dijangkiti atau sakit. Kuman tersebut terdapat pada tinja orang yang dijangkiti ketika mereka mengalami cirit-birit atau sehingga dua minggu setelah cirit-birit hilang.

Kuman merebak apabila seseorang menyentuh mulutnya dengan tangan yang telah bersentuhan dengan bakteria shigella atau memakan makanan dengan kuman di atasnya. Apabila anda mengalami jangkitan bakteria shigella, kesnya mungkin lebih ringan dan hilang tanpa masalah, tetapi komplikasi serius. Dalam kes yang lebih teruk, shigella boleh menyebabkan dehidrasi teruk, sawan, kegagalan buah pinggang, dan kelumpuhan usus besar.

Agar tidak dijangkiti atau mengalami gangguan jangkitan shigella, langkah pencegahan yang perlu anda lakukan adalah:

 • Basuh tangan dengan air suam dan sabun sebelum dan selepas menggunakan tandas, atau setelah menukar lampin.
 • Mengawasi kanak-kanak semasa mereka mencuci tangan.
 • Buangkan lampin terpakai dalam beg yang tertutup rapat.
 • Jangan menghidangkan makanan jika anda mengalami cirit-birit.
 • Jauhkan kanak-kanak yang mengalami cirit-birit dari kanak-kanak lain.
 • Sebaiknya elakkan menelan air ketika berenang di kolam renang awam atau tasik.

Baca juga : 5 Jenis Penyakit Perut Yang Sering Berlaku

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai shigella, anda boleh berkomunikasi dengan doktor melalui aplikasi . Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found