Pedih ulu hati Selepas Makan? Hati-hati dengan Dispepsia

Jakarta - Permulaan kesakitan di bahagian perut setelah makan, bukanlah keadaan yang jarang berlaku. Kerana, tidak sedikit orang yang mengalami masalah ini. Bagaimana dengan anda? Adakah anda pernah mengalaminya juga?

Jika tidak, bagaimana dengan ketidakselesaan perut atas? Nampaknya, aduan ini boleh menjadi tanda sindrom dispepsia di dalam badan. Masih tidak dikenali dengan dispepsia?

Orang yang mengalami dispepsia akan mengalami ketidakselesaan perut di bahagian atas. Aduan boleh menjadi sakit perut dan kembung. Perkara yang mesti diingat, dispepsia ini boleh berlaku kepada semua orang.

Walau bagaimanapun, sindrom dispepsia bukanlah keadaan perubatan yang serius. Walaupun begitu, anda tidak boleh memandang ringan sindrom ini. Kerana, dispepsia boleh menyebabkan penyakit pencernaan yang lebih teruk.

Oleh itu, selain pedih ulu hati, apakah gejala lain yang boleh dialami oleh orang yang mengalami dispepsia?

Baca juga: Jangan Dipandang Rendah, Dispepsia Boleh membawa maut

Rasa Membakar Hingga Diisi dengan Gas

Umumnya sindrom dispepsia muncul ketika seseorang makan atau selepas makan. Tetapi dalam beberapa kes, rasa tidak selesa dapat timbul dan dirasakan sejak sebelum makan. Apabila tiba masanya untuk makan, perut akan menghasilkan asid. Masalahnya adalah, dalam keadaan tertentu jumlah asid yang dihasilkan oleh perut dapat meningkat. Ini boleh menyebabkan kerengsaan pada dinding permukaan perut, malah boleh dirasakan hingga ke kerongkongan.

Keluhan sakit perut adalah yang sering menyebabkan dispepsia juga disebut sebagai aduan sakit perut atau pedih ulu hati. Selain itu, penghidap dispepsia juga sering mengadu ketidakselesaan, sengatan atau sensasi terbakar di bahagian perut. Kadang-kadang rasa terbakar atau sakit di lubang perut boleh memancar ke kerongkong.

Perkara yang perlu digarisbawahi adalah bahawa gejala dispepsia sebenarnya bukan hanya mengenai pedih ulu hati. Nah, berikut adalah beberapa gejala lain menurut pakar di Institut Diabetes Nasional dan Penyakit Pencernaan dan Ginjal (NIDDK):

 • Kesakitan, rasa terbakar, atau ketidakselesaan di bahagian bawah perut.

 • Pedih ulu hati

 • Rasa kenyang terlalu cepat semasa makan.

 • Rasa tidak selesa atau rasa kenyang setelah makan.

 • Kembung dan kembung selepas makan.

 • Sendawa.

 • Mual dan kadang-kadang disertai dengan muntah walaupun perkara ini jarang berlaku.

 • Membakar makanan atau cecair.

 • Menggeram atau menggeram di perut anda.

 • Perut seperti banyak gas.

Masih melancarkan NIDDK, orang yang mengalami dispepsia juga mungkin mengalami pedih ulu hati atau pedih ulu hati. Walau bagaimanapun, dispepsia dengan ulser atau pedih ulu hati adalah keadaan yang terpisah untuk mendapatkan nasihat perubatan yang tepat

Sekiranya anda merasakan simptom di atas, anda boleh meminta doktor secara langsung melalui aplikasi untuk mendapatkan nasihat perubatan yang tepat

Lebih jauh lagi, adakah cara ampuh untuk mencegah atau merawat dispepsia?

Baca juga: 5 Makanan yang Selamat Dimakan oleh Orang yang Menghidap Dispepsia

Petua Mencegah Dispepsia

Nasib baik, ada beberapa usaha yang dapat kita lakukan untuk mencegah dispepsia. Sebagai contoh:

 • Makan bahagian kecil, tetapi kerap. Makanan harus dikunyah perlahan sebelum ditelan.

 • Cuba elakkan perkara yang boleh mencetuskan dispepsia. Contohnya, makanan pedas dan berlemak atau minuman ringan, alkohol, atau makanan yang mengandungi kafein.

 • Berhenti atau tidak merokok.

 • Mengekalkan berat badan yang ideal.

 • Bersenam secara teratur dapat membantu menurunkan berat badan berlebihan dan mengekalkan berat badan yang ideal.

 • Mengatasi tekanan dan kegelisahan. Caranya adalah dengan bersukan seperti yoga untuk memastikan waktu tidur yang mencukupi.

 • Sekiranya ada alternatif lain, ganti ubat yang boleh merengsakan perut. Namun, jika tidak ada, pastikan ubat itu selalu diambil setelah makan (bukan semasa perut kosong).

Baca juga: Makanan yang Harus Dielakkan dengan Gastritis

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan. Melalui ciri Sembang dan Panggilan Suara / Video, anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu keluar rumah kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun aplikasi sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Institut Nasional Diabetes dan Pencernaan dan Penyakit Ginjal. Diakses pada tahun 2020. Gejala & Punca Pencernaan.
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2020. Pencernaan.
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2020. Apa yang Menyebabkan Pencernaan?

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found