Diet Pisang, Apa dan Cara Melakukannya

, Jakarta - Makan buah adalah salah satu cara menerapkan diet yang baik. Sebenarnya, semua jenis buah-buahan yang disyorkan untuk kesihatan dapat digabungkan untuk penerapan diet yang baik. Satu perkara yang boleh anda cuba ialah diet pisang.

Melaksanakan diet sebagai program penurunan berat badan bukan sahaja baik untuk kesihatan dan estetika. Namun, ini juga dapat menjadi cara untuk meningkatkan kesedaran mengenai tindak balas tubuh terhadap kelaparan.

Diet akan menjadikan anda lebih memahami dan memahami keperluan sebenar tubuh. Makan mengikut keperluan, bukan sekadar keinginan. Program diet akan mendorong anda untuk mengetahui tahap kelaparan anda dan menguruskan rasa lapar untuk memenuhi keperluan anda mengikut fungsinya.

Diet pisang itu sendiri menjadi terkenal di Jepun pada tahun 2008 yang dipopularkan oleh pasangan suami isteri Osaka, Sumiko Watanabe dan Hitoshi Watanabe. Walaupun disebut diet pisang, itu tidak bermaksud makanan yang anda makan hanyalah pisang. Tetapi ada juga jenis makanan lain, hanya pisang yang menguasai.

Penerapannya dimulakan dengan memulakan pagi dengan sarapan pisang dan minum air bersuhu neutral. Pisang mestilah mentah, tidak dimasak atau disimpan di dalam peti sejuk. Sekiranya selepas sarapan pagi pisang dan air masih terasa lapar, anda boleh makan makanan lain setelah 15 hingga 30 minit.

Anda masih boleh makan secara normal untuk makan tengah hari dan makan malam, tetapi dengan bahagian yang tidak berlebihan. Makanan ringan malam juga dibenarkan, tetapi hanya satu jenis yang dimakan pada waktu petang. Diet pisang juga harus mengelakkan susu dan ais krim sepanjang diet.

Dalam melaksanakan diet pisang yang betul, anda boleh menggunakan buah-buahan lain sebagai ganti pisang seperti epal atau jeruk. Anda tidak dinasihatkan untuk makan makanan yang dibungkus atau makanan ringan semasa menjalani diet.

Selain peraturan yang dinyatakan di atas, anda juga disarankan untuk tidur lena. Ini bertujuan untuk memastikan sistem metabolik tetap stabil, sehingga tubuh dapat memproses makanan dengan optimum.

Adakah ia berkesan?

Menurut para pakar, pelaksanaan diet pisang dapat berhasil bukan hanya karena pisang saja, tetapi batasan jumlah makanan yang dimakan serta masa istirahat yang mencukupi. Beberapa program diet lain juga menekankan pentingnya rehat yang mencukupi, terutama tidur malam yang baik.

Sebabnya, apabila anda letih anda cenderung makan berlebihan dengan memilih makanan yang tidak sihat. Di samping itu, tahap tekanan juga menjadi penentu sama ada program diet berkesan atau tidak. Oleh itu, senaman sangat digalakkan untuk mengelakkan tekanan dan tidur nyenyak.

Sekiranya anda mahukan perubahan besar maka program diet memang merupakan perniagaan yang menarik untuk dijalankan. Ini adalah peralihan secara beransur-ansur ke arah mengamalkan pemakanan yang sihat dan penurunan berat badan. Sekiranya anda berjaya menjadikannya rutin, anda akan melihat program diet sebagai perkara yang berkesan.

Sebarang diet sihat yang betul boleh menyebabkan penurunan berat badan, baik untuk diabetes, kolesterol tinggi, tekanan darah tinggi, dan penyakit jantung. Apa sahaja konsep diet yang anda ikuti, anda harus menerapkan diet yang sihat dan melakukan senaman secara teratur. Kerana tanpa dua perkara ini, usaha diet anda sia-sia.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara melakukan diet pisang, petua mengenai kesihatan, atau program diet lain yang sesuai dengan keperluan anda, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Baca juga:

  • Ini adalah jumlah protein yang diperlukan untuk diet
  • Rahsia Bentuk Badan Ideal dengan Diet Jenis Darah
  • 4 Perkara Yang Perlu Diketahui Sebelum Memulakan Diet Keto

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found