Mengapa Goji Berries Dianggap Buah Super?

Jakarta - Goji berry, buah yang dianggap super kerana dapat membantu merawat diabetes dan barah, mengandung antioksidan dan zat anti-radang yang tinggi di dalamnya. Sebelum memutuskan untuk memakannya, berikut adalah faedah beri goji yang perlu anda ketahui:

Baca juga: Buah Segar Yang Dapat Menurunkan Kolesterol

  • Bantu Melawan Diabetes

Manfaat pertama dari beri goji adalah bahawa mereka dapat menurunkan kadar gula darah, kerana polisakarida yang dikandungnya. Goji beri mampu meningkatkan tindak balas glukosa, jadi baik untuk dimakan bagi mereka yang menderita diabetes jenis 2.

  • Membantu Melawan Kanser

Beri Goji mengandungi fisalin yang dapat membunuh sel barah di dalam badan. Apabila dimakan bersama dengan rawatan, tubuh akan mendapat tindak balas yang baik terhadap rawatan tersebut. Bukan hanya itu, vitamin A dan C, serta antioksidan yang tinggi di dalamnya menjadikan buah ini mampu mencegah munculnya sel barah.

  • Membantu Menurunkan Berat Badan

Goji beri kaya dengan nutrien dan rendah kalori yang sesuai untuk dimakan oleh peserta diet. Bukan hanya itu, buah ini mempunyai indeks glisemik rendah, yang dapat mengurangkan keinginan anda untuk makan makanan manis, sehingga mempercepat proses penurunan berat badan.

Beri Goji juga kaya akan serat, jadi apabila dimakan, anda akan merasa kenyang lebih lama. Ini akan mengelakkan anda makan berlebihan.

  • Mengatur Tahap Tekanan Darah

Goji beri mengandungi polisakarida yang bersifat anti hipertensi yang dapat mengatur kadar tekanan darah. Sebenarnya, kandungan polisakarida dalam beri goji dapat membantu menurunkan kadar tekanan darah dan mencegah penyakit yang berkaitan dengan tekanan darah tinggi.

Baca juga: Adakah Goji Berry Mencegah Kegemukan?

  • Meningkatkan Kesihatan

Manfaat beri goji seterusnya adalah menjaga kesihatan mata, kerana kandungannya zeaxanthin di dalamnya. Sekiranya diminum secara berkala, buah ini mampu mencegah degenerasi penglihatan seiring dengan usia. Bukan itu sahaja, zeaxanthin dalam beri goji juga mampu melindungi mata dari terkena sinar UV, radikal bebas, dan pelbagai bentuk tekanan oksidatif lain yang dapat mengurangkan kesihatan mata.

  • Meningkatkan Kesihatan Paru

Jika dikonsumsi setiap hari selama 30 hari penuh, beri goji mampu mengatasi keradangan di paru-paru, serta meningkatkan prestasi sel darah putih dalam memerangi penyakit di dalamnya. Selain itu, beri goji dapat meningkatkan imuniti, dan dapat membantu merawat asma.

  • Meningkatkan Kesuburan

Sekiranya diminum secara berkala, beri goji dapat meningkatkan kadar testosteron pada lelaki. Dengan peningkatan kadar hormon testosteron, kesihatan seksual akan bertambah baik secara automatik. Buah ini juga mampu mengatasi disfungsi ereksi dan membantu meningkatkan kesuburan pada lelaki.

  • Mengatasi Kemurungan

Kandungan vitamin B, C, mangan, dan serat dalam beri goji dapat meningkatkan tenaga, mengatasi gangguan kecemasan, dan mencegah perubahan mood. Sekiranya diminum secara berkala, suasana hati yang baik akan mengelakkan seseorang daripada merasa tertekan dan tertekan.

  • Meningkatkan Pertumbuhan Otot

Kandungan 18 asid amino dalam beri goji dapat meningkatkan pertumbuhan otot. Buah ini juga dapat membantu meningkatkan pengeluaran glikogen pada otot dan hati, sehingga tubuh dapat melakukan aktiviti fizikal untuk jangka masa yang panjang. Goji beri mengandungi sejumlah besar protein dalam mempromosikan pertumbuhan otot.

  • Mengatasi Jerawat

Goji berry mampu mengatasi keradangan pada kulit, sehingga dapat mengatasi kehadiran jerawat pada kulit. Bukan itu sahaja, beri goji juga dapat menegangkan kulit dan mengurangkan kedutan pada wajah kerana kandungan vitamin C di dalamnya.

Baca juga: Beri baik untuk penghidap diabetes, inilah sebabnya

Terdapat banyak faedah beri goji yang diambil semasa anda selalu memakannya. Walau bagaimanapun, beri goji boleh menyebabkan reaksi alergi pada sesetengah orang. Apabila reaksi alergi muncul setelah memakannya, segera berjumpa doktor di hospital terdekat untuk mengelakkan reaksi alergi menjadi lebih teruk. Gejala boleh merangkumi bersin, hidung berair, mata merah dan gatal, ruam kulit, dan sesak nafas.

Rujukan:

Medline Plus. Diakses tahun 2020. Goji.

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. 8 Fakta Sihat Tentang Goji Berry.

Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apakah Manfaat Kesihatan Goji Berries?