4 Perkara Yang Menyebabkan Kehilangan Otot

Jakarta - Ramai orang menginginkan tubuh yang sihat. Khusus untuk lelaki, kebanyakan mereka mahu otot-otot di badan mereka terbentuk, sehingga menarik perhatian lawan jenis. Tetapi kadang-kadang, beberapa aktiviti yang dilakukan adalah salah, sehingga lemak dalam badan tidak bertambah besar tetapi malah menurun dan bahkan kehilangan otot.

Otot rangka adalah anggota badan utama yang secara aktif menggerakkan kerangka badan, jadi ukuran jisim otot akan mempengaruhi daya yang dihasilkan. Jisim otot yang betul juga diperlukan untuk mengekalkan keseimbangan badan dengan menjaga postur seseorang.

Sekiranya anda kehilangan jisim otot, maka dalam jangka masa panjang ia akan menjadikan badan anda tidak seimbang. Ini akan ditandakan dengan adanya bahagian badan yang terlalu kecil, seperti otot kaki yang kemudiannya tidak cukup kuat untuk menopang berat badan anda. Jadi, anda akan mudah merasa lemah dan lebih mudah mengalami keletihan.

( Baca juga: 5 Prinsip Membina Otot Yang Harus Diketahui oleh Lelaki)

Di samping itu, berikut juga beberapa penyebab kehilangan otot yang boleh anda elakkan:

  1. Mengurangkan Intensiti Latihan

Senaman adalah kunci penting untuk mengekalkan jisim otot. Otot hanya akan bertindak balas terhadap beban latihan yang lebih berat untuk dapat tumbuh semula. Jadi, jika intensiti senaman menurun atau menjadi lebih ringan, jisim otot secara beransur-ansur akan menjadi lebih kecil.

Oleh itu, jika anda sudah melakukan senaman secara teratur, cubalah membina daya tahan dan mula memberi tumpuan kepada kawasan otot yang lebih spesifik, seperti kaki, pinggang, perut, dada, dan bahu. Jangan berfikir untuk menghentikan semua latihan fizikal dan cuba meningkatkan kekerapan dan intensiti latihan.

  1. Pengambilan Alkohol

Seperti yang dilaporkan Pencegahan , Matthew Barnes, Ph.D., dari Massey University, New Zealand menyebutkan bahawa alkohol boleh mengganggu pengeluaran protein otot baru. Selain itu, alkohol juga boleh mempengaruhi proses pembaikan dan pengukuhan serat otot. Jadi, dapat disimpulkan bahawa minum alkohol adalah salah satu penyebab kehilangan otot. Oleh itu, tidak ada gunanya anda bersukan tetapi tidak disertai dengan gaya hidup sihat.

  1. Kurang Penggunaan Protein

Protein adalah salah satu nutrien yang berperanan penting dalam menjana semula sel-sel yang rosak, salah satunya adalah sel otot. Sekiranya anda tidak memasukkan makanan dengan kandungan protein yang tinggi dalam makanan anda, otot anda secara beransur-ansur akan menyusut.

Masa pengambilan protein juga ternyata mempengaruhi manfaatnya. Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Pemakanan menyebutkan bahawa orang yang makan 90 gram protein secara merata dengan setiap hidangan akan mempunyai pertumbuhan otot yang lebih baik. Sementara itu, mereka yang mengambil protein hanya pada masa-masa tertentu, pertumbuhannya tidak optimum.

Jadi, amalkan protein setiap kali makan. Di samping itu, anda juga boleh menggunakannya secara bergantian antara protein haiwan atau sayur-sayuran. Walau bagaimanapun, pastikan untuk tidak melewatkan pengambilan asid amino yang hanya terdapat pada daging atau ikan.

  1. Kekurangan rehat

Rehatkan diri atau berehat sangat penting untuk anda lakukan selepas bersenam. Kerana, ketika anda berehat, anda telah memberi masa untuk otot anda tumbuh dengan optimum. Waktu tidur yang normal, iaitu 7 jam sehari, juga diperlukan agar tubuh anda terus menghasilkan hormon pertumbuhan yang berperanan menjaga jisim otot.

( Baca juga: 6 Latihan gaya gim yang boleh anda lakukan di rumah)

Jadi, itulah beberapa penyebab kehilangan otot. Untuk menjaga kesihatan atau pemakanan badan anda, anda boleh membeli makanan tambahan yang anda perlukan melalui aplikasi , kamu tahu . Ia sangat mudah, hanya tinggal pesanan dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found