Kanak-kanak Sindrom Down Juga Boleh Mencapai

, Jakarta - Down syndrome adalah gangguan genetik yang agak biasa. Namun, dengan rawatan yang betul, kanak-kanak dengan keadaan ini dapat menjalani kehidupan yang sihat dan dapat menjalankan aktiviti secara bebas seperti kanak-kanak lain seusianya. Ini adalah cara mendidik anak anda dengan sindrom Down agar mereka dapat cemerlang.

Baca juga: 4 Faktor Risiko Yang Menyebabkan Mempunyai Anak dengan Sindrom Down

Sindrom Down, Kanak-kanak dengan Kromosom Berlebihan

Kanak-kanak dengan sindrom Down akan mengalami lebihan kromosom yang akan menyebabkan gangguan pembelajaran dan ciri fizikal tertentu. Sebilangan kanak-kanak dengan sindrom ini dapat melakukan pelbagai aktiviti sendiri seperti kanak-kanak normal. Walaupun anak-anak lain mungkin memerlukan pertolongan orang lain untuk menolong memenuhi keperluan mereka.

Ini adalah Gejala yang Muncul pada Kanak-kanak dengan Sindrom Down

Orang dengan keadaan ini akan mempunyai ciri-ciri kelainan fizikal. Kelainan ini adalah:

 • Otot tidak terbentuk sepenuhnya.
 • Terdapat bintik-bintik putih di iris mata.
 • Telapak tangannya lebar dan hanya mempunyai satu garis telapak tangan.
 • Berat lahir rendah semasa kelahiran.
 • Saiz kepala lebih kecil.
 • Ia mempunyai kaki dan jari yang pendek.
 • Bentuk telinga lebih kecil daripada kanak-kanak seusianya.
 • Mulut kecil dengan lidah yang menonjol.
 • Lehernya pendek dengan kulit di belakang leher kelihatan longgar.
 • Otot lemah dan sangat fleksibel.
 • Ia mempunyai tulang hidung yang rata dan telinga kecil.
 • Berat dan tinggi yang rendah berbanding dengan rata-rata anak seusianya.

Kanak-kanak dengan keadaan ini cenderung tumbuh lebih perlahan daripada kanak-kanak seusianya. Selain mempengaruhi fizikal, sindrom Down juga menghalang perkembangan kanak-kanak dalam berjalan, dan bercakap. Di samping itu, kanak-kanak sukar menumpukan perhatian, menyelesaikan masalah, dan memahami akibat tindakan mereka.

Baca juga: Jangan putus asa, kanak-kanak sindrom Down juga boleh berdikari

Kanak-kanak Sindrom Down Dapat Mencapai

Kanak-kanak dengan sindrom Down adalah kanak-kanak yang mengalami kekurangan dalam perkembangan otak kiri mereka. Namun, otak kanannya masih berkembang dengan baik. Di sinilah peranan ibu bapa diperlukan dalam membantu, mengarahkan, dan melengkapkan perkembangan mereka secara optimum. Ibu, inilah cara untuk mendidik anak anda dengan sindrom Down supaya mereka dapat cemerlang:

 1. Kenali watak anak. Ketahui ciri-ciri kanak-kanak, baik dari aspek kognitif, sosial, tingkah laku, bahasa, dan psikologi. Dengan cara itu, ibu akan memahami bagaimana ibu akan mengajar si kecil.
 2. Perhatikan corak pembelajaran. Adakah kanak-kanak lebih berminat dengan corak pembelajaran visual? Sekiranya demikian, anda boleh memulakan dengan gambar yang disukai oleh anak kecil anda.
 3. Jangan membandingkan kemampuan kanak-kanak sindrom Down dengan kanak-kanak normal.
 4. Beri anak peluang belajar. Anda boleh melakukan ini dengan membiarkan anak anda mengetahui perkara yang disukainya. Apa yang dia suka dapat membawa anak-anak mendapat pencapaian pada masa akan datang.
 5. Jangan berhenti merangsang anak anda. Jangan berhenti untuk selalu menerima dan mengarahkan anak, kerana kemudian anak itu akan mendapat inspirasi dari dirinya sendiri.

Baca juga: Memilih Pendidikan yang Betul untuk Kanak-kanak Sindrom Down

Sekiranya ibu ingin membincangkan mengenai pertumbuhan dan perkembangan si Kecil, boleh menjadi penyelesaiannya. Dengan aplikasi tersebut , ibu boleh berbual secara langsung dengan doktor pakar di mana sahaja dan bila-bila masa melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video . Sekiranya ada yang tidak kena dengan kesihatan si kecil, doktor akan segera memberi ubat untuk si kecil. Tanpa perlu keluar rumah, pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun aplikasinya kini di Google Play atau App Store!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found