Kekejangan Semasa Bersenam Boleh Diatasi Dengan Ini

, Jakarta - Kebanyakan orang pasti mengalami kekejangan semasa bersenam. Malah seorang atlet boleh mengalami kekejangan. Orang yang tidak memanaskan badan akan lebih berisiko mengalami keadaan ini. Pengecutan otot secara tiba-tiba ini akan menyebabkan anda sakit dan menghalang aktiviti sukan anda. Pertimbangkan cara berikut untuk menyelesaikannya.

Punca sebenarnya tidak diketahui, tetapi otot di kaki atau kawasan lain tiba-tiba boleh menguncup dan tegang ketika anda bersenam. Keadaan ini dikenali sebagai kekejangan otot. Biasanya kekejangan hanya berlangsung dalam masa yang singkat, tetapi rasa sakit yang berlaku dapat menghentikan aktiviti senaman anda. Terdapat beberapa cara untuk mengatasi kekejangan otot:

  • Hentikan Aktiviti & Regangan

Rehat sebentar jika tiba-tiba anda mengalami kekejangan. Untuk melegakan ketegangan pada otot, anda boleh melakukan pergerakan regangan berikut:

- Ciuman Lutut. Duduk di atas lantai dan bawa kaki anda lurus di depan anda, kemudian bengkokkan badan anda serendah yang anda boleh menghampiri kaki anda. Kaedah ini cukup kuat untuk melegakan otot paha dan betis yang sempit.

- Pose Kanak-kanak. Salah satu pose yoga ini adalah cara yang berkesan untuk mengatasi kekejangan perut. Caranya ialah duduk di atas lantai dengan lutut dibengkokkan ke belakang dan punggung anda bersandar di jari kaki. Kemudian dengan posisi itu, bengkokkan badan anda ke lantai dengan kedua-dua lengan diregangkan ke depan. Tahan sebentar sehingga kekejangan hilang.

- Kaki Duduk Ke Atas. Dengan posisi berbaring, angkat kaki ke atas. Kemudian minta bantuan rakan untuk meluruskan tapak kaki anda. Kaedah ini dapat mengatasi kekejangan pada betis dan kaki.

- Urut. Anda juga dapat melegakan otot-otot kekejangan dengan mengurut kawasan yang sempit.

- Kompres atau Rendam dengan Air suam.

Air suam boleh berfungsi sebagai kelonggaran yang dapat mengendurkan otot yang tegang. Oleh itu, rendam kaki dengan air suam atau tekan bahagian badan yang lain yang mengalami kekejangan dengan air suam untuk menghilangkan rasa sakit.

Perhatikan juga petua berikut untuk mencegah kekejangan otot, supaya anda dapat bersenam secara optimum:

  • Minum air. Semasa bersenam, minumlah air atau minuman yang mengandungi elektrolit agar badan sentiasa terhidrat. Oleh itu, anda dapat mengelakkan kekejangan otot. Mineral jenis ini dapat mencegah masalah otot.
  • Pengambilan Makanan yang Mengandungi Magnesium. Sekiranya anda sering mengalami kekejangan, cubalah makan banyak makanan yang mengandungi magnesium, seperti kacang dan biji. Mineral jenis ini dapat mengekalkan fungsi otot sehingga kinerjanya berjalan seperti biasa dan mencegah masalah otot. Dengan memenuhi pengambilan magnesium di dalam badan anda, anda dapat mengelakkan kekejangan otot.
  • Memanaskan badan. Dan kaedah yang paling berkesan untuk mengelakkan kekejangan adalah dengan memanaskan badan. Memanaskan badan dapat merehatkan otot yang masih dalam keadaan sejuk dan santai sehingga mereka tidak terkejut ketika melakukan aktiviti fizikal yang berat.

Sekiranya anda sering mengalami kekejangan semasa bersenam, anda harus segera berjumpa doktor. Sekarang anda boleh menghubungi doktor dan meminta nasihat kesihatan melalui aplikasi . Kaedahnya sangat praktikal, melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual, anda boleh berbincang dengan doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan . Kekal pesanan dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.