Disleksia adalah salah satu kesan ADHD

, Jakarta - Gangguan hiperaktif kekurangan perhatian (ADHD) adalah salah satu gangguan neurodevelopmental yang paling biasa pada masa kanak-kanak. Bukan sahaja kanak-kanak menjadi terlalu aktif dan sukar menumpukan perhatian, beberapa kanak-kanak dengan ADHD juga mengalami disleksia.

ADHD dan disleksia diketahui sering wujud bersama. Dalam bukunya, Mengambil ADHD: Panduan Berwibawa Lengkap untuk Ibu Bapa , Dr. Russell Barkley menjelaskan bahawa kanak-kanak dengan ADHD lebih cenderung mengalami masalah pembelajaran daripada kanak-kanak yang tidak mengalami gangguan tersebut.

Baca juga: Punca Disleksia dan Cara Mengatasinya

Hubungan antara ADHD dan Disleksia

ADHD adalah keadaan kronik yang menyukarkan orang yang menumpukan perhatiannya pada tugas yang memerlukan mereka memberi perhatian atau mengikuti arahan. Orang dengan ADHD juga sangat aktif secara fizikal sehingga tahap yang dianggap tidak sesuai di beberapa tempat.

Sebagai contoh, seorang kanak-kanak dengan ADHD boleh menjawab soalan dengan berteriak, kerap gemetar dan mengganggu orang lain di kelas. Walau bagaimanapun, tidak semua kanak-kanak dengan ADHD selalu mengganggu kelas.

Sementara itu, disleksia adalah ketidakupayaan pembelajaran yang berkaitan dengan otak. Disleksia boleh mempengaruhi kemahiran berbahasa seseorang, sehingga sukar untuk belajar membaca, mengeja, dan mengenali perkataan. Akibatnya, kanak-kanak dengan disleksia kurang memahami membaca, perbendaharaan kata, dan pengetahuan umum daripada kanak-kanak pada usia yang sama yang tidak disleksia.

Pada masa lalu, ADHD dan disleksia dianggap sebagai dua keadaan yang tidak berkaitan. Namun, seperti yang dijelaskan oleh Dr. Thomas E Brown dalam bukunya, Pemahaman Baru mengenai ADHD pada Kanak-kanak dan Orang Dewasa , penyelidikan baru-baru ini menunjukkan bahawa fungsi eksekutif yang terganggu yang berkaitan dengan ADHD juga dikaitkan dengan disleksia.

ADHD dan disleksia pada dasarnya adalah dua keadaan yang berbeza. Walau bagaimanapun, kedua-duanya boleh berlaku secara serentak. Menurut Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), hampir 50 peratus kanak-kanak yang didiagnosis dengan ADHD juga mengalami gangguan pembelajaran seperti disleksia. Walaupun begitu, ingatlah bahawa ADHD tidak menyebabkan disleksia, dan sebaliknya.

Mengenali Gejala Kanak-kanak dengan ADHD dan Disleksia

Sebenarnya, gejala ADHD dan disleksia kadang-kadang serupa, sehingga sukar untuk menentukan punca tingkah laku anak.

Menurut Persatuan Disleksia Antarabangsa, ADHD dan disleksia boleh menyebabkan kanak-kanak menjadi pembaca yang miskin. Dia menjadi letih, kecewa dan terganggu ketika diminta membaca.

Kanak-kanak dengan ADHD dan disleksia bahkan boleh bertindak atau menolak apabila diminta membaca. Di samping itu, orang lain juga sukar memahami apa yang dibacanya, walaupun pada hakikatnya kanak-kanak dengan kedua-dua gangguan itu cukup pintar dan sering sangat lisan.

Kanak-kanak dengan ADHD dan disleksia juga mungkin mempunyai tulisan tangan yang tidak kemas dan sering mengalami masalah ejaan. Kesukaran yang disebabkan oleh kedua-dua gangguan tersebut dapat mengelakkan kanak-kanak memenuhi tuntutan akademik atau profesional mereka.

Akibatnya, tidak jarang kanak-kanak yang membesar dengan ADHD dan disleksia mengalami kegelisahan, harga diri yang rendah, dan kemurungan. Walaupun gejala ADHD dan disleksia bertindih, kedua-dua keadaannya berbeza dan perlu dirawat dengan cara yang berbeza. Oleh itu, penting untuk memahami ADHD dan disleksia secara berasingan.

Baca juga: Kanak-kanak dengan Kesukaran Belajar, Perhatikan Perkara-perkara Tidak Biasa Ini

Apa Yang Boleh Dilakukan Ibu Bapa Sekiranya Anak Mereka Menghidap ADHD dan Disleksia?

Mengetahui anak anda menghidap ADHD dan juga disleksia boleh membuatkan ibu bapa keliru dan bimbang akan masa depan anak mereka. Namun, jangan berputus asa. Berikut adalah perkara yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk membantu meningkatkan kemampuan anak-anak dengan ADHD dan disleksia:

  • Dapatkan Bantuan Seawal Mungkin

Hubungi semua kakitangan pendidikan profesional yang dapat membantu anak anda belajar, dari guru, psikologi pendidikan, kaunselor, pakar tingkah laku dan pakar membaca. Walaupun kanak-kanak mempunyai batasan dalam pembelajaran, keperluan mereka untuk pendidikan masih harus dipenuhi.

Di Amerika Syarikat, rancangan kajian untuk kanak-kanak dengan ADHD dan disleksia merangkumi ujian khas, tunjuk ajar, arahan membaca intensif, terapi tingkah laku, dan kaedah lain yang dapat membuat perbezaan besar dalam kemampuan anak untuk berjaya di sekolah.

  • Bekerja dengan Pakar Intervensi Membaca

Kajian menunjukkan bahawa otak dapat menyesuaikan diri dan kemampuan membaca kanak-kanak dapat ditingkatkan dengan menggunakan intervensi yang menyasarkan kemahiran pengekodan ( penyahkodan ) dan mengetahui tentang bagaimana bunyi dibuat.

  • Pertimbangkan Pilihan Rawatan ADHD yang Betul untuk Kanak-kanak

Menurut CDC, terapi tingkah laku, ubat-ubatan dan latihan ibu bapa adalah bahagian penting dalam merawat anak-anak dengan ADHD.

  • Tangani Dua Gangguan

Satu kajian pada tahun 2017 menunjukkan bahawa kedua-dua rawatan untuk ADHD dan rawatan untuk gangguan membaca adalah perlu jika anda ingin melihat anak anda mengalami peningkatan dalam kedua-dua keadaan.

Baca juga: Meningkatkan Kecerdasan Kanak-kanak ADHD Sejak awal

Itulah penjelasan mengenai ADHD dan disleksia yang boleh berlaku bersama. Untuk membincangkan gangguan pembelajaran yang dialami oleh kanak-kanak, hubungi doktor melalui aplikasi tersebut . Ayuh, muat turun permohonan sekarang.Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Disleksia dan ADHD: Yang Mana Ada atau Kedua-duanya ?.
Baiklah. Diakses pada tahun 2020. Hubungan Antara Disleksia dan ADHD
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Gangguan Perhatian-Kekurangan / Hiperaktif (ADHD)