Makan dengan baik dan Kekal dengan Makan Intuitif

, Jakarta - Adakah anda merasa berat badan berlebihan tetapi enggan mengikuti diet yang sedang meningkat sekarang? Jangan risau, ada jalan penyelesaiannya. Kini telah menemui kaedah baru untuk menurunkan berat badan tanpa mengikuti diet yang terlalu ketat. Kaedah ini dinamakan Intuitive Eating.

Apa itu Makan Intuitif?

Makan intuitif adalah kaedah bukan diet yang memberi manfaat kepada kesihatan dan kesejahteraan dengan menghantar isyarat ke badan. Makan intuitif dianggap mampu mematahkan kitaran diet yang ketat dan memulihkan hubungan antara anda dan makanan. Prinsip yang diamalkan dalam kaedah ini adalah sederhana. Makan intuitif tidak menyeksa anda dengan menahan lapar atau siksaan emosi lain, seperti perasaan bersalah dan malu setelah makan. Pada hakikatnya, anda dijemput untuk berdamai dengan makanan, tetap menghormati kelaparan, menolak diet yang ketat, menghormati rasa kenyang, menghormati perasaan anda sendiri tanpa harus makan makanan, dan terus aktif secara fizikal.

Bagaimana Memohon Makan Intuitif?

Seorang ahli psikologi Australia, Jennifer Garth, memberikan beberapa peraturan ketika anda ingin melakukan kaedah ini. Kaedahnya merangkumi:

  • Makan tepat pada waktunya

Merasa lapar adalah perkara biasa dan ini adalah cara tubuh menyampaikan mesej kepada kita bahawa tubuh sudah memerlukan bekalan tenaga baru. Keadaan lapar ini tidak boleh diabaikan, kerana pada waktu itu tubuh mesti diberi tenaga. Dalam kaedah Makan Intuitif, anda mesti mengenali dan memahami rasa lapar anda sendiri dan mungkin beberapa orang akan mengalami reaksi badan yang berlainan ketika lapar.

Sebilangan orang menjadi mudah marah, sukar untuk fokus, sehingga badan terasa lemah dan gementar. Anda mesti dapat mengenal pasti rasa lapar yang anda alami. Sekiranya kali terakhir anda makan adalah empat hingga lima jam yang lalu, dan anda merasa lapar, maka ini adalah masa yang tepat untuk makan. Di samping itu, pastikan anda tidak makan di luar waktu lapar ini supaya badan anda tidak bertambah berat badan.

  • Buat Versi Tahap Kelaparan Anda Sendiri

Keadaan terlalu lapar dikhuatiri akan membuat anda makan berlebihan. Cuba buat skala 1 hingga 10, di mana 0 sangat lapar dan 10 penuh. Elakkan makan pada skala 0 hingga 2, dan cuba makan ketika berada pada skala 3. Dengan cara itu, anda akan makan secara sederhana. Cuba untuk menghindari makan beremosi atau makan kerana anda ingin menjadikan mood anda lebih stabil, kerana biasanya anda akan makan berlebihan dan ini boleh membuatkan anda bertambah berat badan.

  • Fokus pada Makanan Semasa Makan

Dalam Makan Intuitif anda disarankan untuk fokus semasa makan. Elakkan makan semasa melakukan kerja lain seperti menonton televisyen atau bermain di komputer. Ini akan mengabaikan rasa kenyang, akibatnya anda akan makan berlebihan. Makan di ruang makan semasa berada di pejabat, duduk dengan tenang, dan hargai makanan yang anda makan. Makan perlahan-lahan dan rasakan setiap kunyah sebagai bentuk rasa syukur, jadi anda lebih menghargai makanan.

  • Makanlah Apa sahaja yang Anda Mahukan

Walaupun terdengar bertentangan dengan prinsip diet, tetapi sebenarnya mencari ini membantu anda mengawal berat badan anda. Anda dibenarkan makan apa sahaja makanan sebagai rasa ingin tahu, sehingga apabila keinginan itu tercapai, anda akan merasa puas dan tubuh akan bertindak balas dengan memberi isyarat bahawa anda tidak lapar lagi. Tidak perlu mengikuti petua orang tentang makanan sihat seperti makan salad atau smoothie kerana dikhuatiri makanan itu tidak akan memuaskan lidah anda. Makan makanan yang anda mahukan sehingga setelah makan berat anda tidak lagi mencari makanan ringan.

Berminat dengan kaedah Makan Intuitif? Anda boleh meminta kaedah diet yang betul dan membincangkannya secara langsung dengan aplikasi . Bercakap dengan doktor menjadi lebih mudah Panggilan Video / Suara dan Berbual dan anda boleh membeli ubat / vitamin untuk diet di sini. Ayuh, muat turun di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Ini adalah fakta mengenai Diet Mayo untuk menjadikan diet lebih berguna
  • Ini adalah 4 tanda bahawa diet keto berfungsi
  • 4 Tabiat Makan Untuk Umur Panjang

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found