4 Fakta Menarik Mengenai Penyakit Chagas

, Jakarta - Pernah dengar penyakit Chagas? Penyakit Chagas juga merupakan salah satu penyakit yang perlu anda perhatikan, kerana berpotensi membahayakan nyawa. Penyakit ini disebabkan oleh parasit protozoa yang bernama Trypanosoma cruzi dan ditularkan ke binatang dan manusia melalui kontak dengan tinja atau urin serangga triatomin, juga dikenal sebagai " mencium pepijat " Penyakit ini paling biasa di Amerika, terutamanya di kawasan luar bandar di Amerika Latin di mana kemiskinan masih berleluasa. Ayuh, cari fakta menarik lain mengenai penyakit Chagas di bawah.

1. Kira-kira 6-7 Juta Orang Di Dunia dijangkiti Penyakit Chagas

Dianggarkan terdapat kira-kira 6 7 juta orang di seluruh dunia, yang dijangkiti oleh Trypanosoma cruzi , parasit yang menyebabkan penyakit Chagas. Kes penyakit Chagas tertinggi terdapat di bahagian benua Amerika Latin, dan bukan di Caribbean. Namun, dalam beberapa dekad kebelakangan ini, penyakit ini juga dijumpai di Amerika Syarikat, Kanada, dan banyak negara Eropah, serta beberapa Pasifik Barat. Penyebaran boleh berlaku kerana mobiliti penduduk antara Amerika Latin dan seluruh dunia.

Selain itu, banyak orang yang tinggal di Mexico, Amerika Tengah, dan Amerika Selatan terkena penyakit Chagas, di mana kebanyakan penghidap tidak menyedari bahawa mereka dijangkiti. Ini boleh membahayakan, kerana jika tidak dirawat, infeksi dapat berlanjutan seumur hidup dan dapat mengancam nyawa.

2. Penyakit Chagas Menular Melalui Serangga

Penyakit Chagas yang berlaku di Amerika paling sering disebabkan oleh vektor serangga, iaitu pepijat triatomin yang membawa parasit Trypanosoma cruzi dan menyebabkan penyakit.

Di Amerika Latin, parasit T.cruzi Selalunya disebarkan melalui kontak dengan najis atau air kencing serangga triatomin penghisap darah yang dijangkiti. Serangga ini biasanya tinggal di dinding atau bumbung rumah yang tidak dibina dengan baik di kawasan luar bandar atau pinggir bandar. Mereka bersembunyi di siang hari, tetapi menjadi aktif pada waktu malam dan memakan darah mamalia, termasuk darah manusia. Serangga triatomin paling kerap menggigit wajah (oleh itu penyakit ini juga disebut " kutu mencium "). Selain itu, serangga juga boleh membuang air besar atau membuang air kecil di kawasan berhampiran gigitan. Parasit yang dibawa oleh serangga itu kemudian memasuki badan ketika orang yang digigit itu tanpa disapu menggosok najis atau air kencing serangga ke mulut, mata, atau kulit yang patah.

Baca juga: Berikut adalah gigitan serangga yang perlu diperhatikan

T. cuzi juga boleh disebarkan dengan cara berikut:

  • Makan makanan yang telah tercemar kotoran atau air kencing dari kutu triatomin yang dijangkiti T.cruzi .

  • Menerima pemindahan darah dari orang yang dijangkiti.

  • Penularan dari ibu yang dijangkiti kepada bayi yang baru lahir semasa mengandung atau melahirkan.

  • Menerima pemindahan organ dari orang yang dijangkiti.

  • Kemalangan makmal.

3. Jangkitan T.cruzi dapat disembuhkan sekiranya rawatan dilakukan sejurus selepas jangkitan

Untuk membunuh parasit, penyakit Chagas dapat diatasi dengan benzimidazol dan juga nifurtimox . Kedua-dua ubat ini hampir 100 peratus berkesan dalam mengobati penyakit Chagas apabila diberikan segera setelah jangkitan pada fasa akut awal, termasuk dalam kes penularan kongenital. Walau bagaimanapun, keberkesanan kedua-dua ubat tersebut berkurang apabila rawatan ditangguhkan atau hanya memakan masa yang lama setelah seseorang dijangkiti.

Baca juga: Berikut adalah 2 Cara Mengubati Penyakit Chagas

4. Pengendalian ektor adalah kaedah yang paling berguna untuk mencegah penyakit Chagas

Pada masa ini tidak ada vaksin untuk penyakit Chagas. Pengendalian vektor serangga adalah kaedah pencegahan yang paling berkesan di Amerika Latin. Pemeriksaan darah juga diperlukan untuk mencegah jangkitan melalui transfusi dan pemindahan organ.

Berikut adalah beberapa cara untuk mencegah penyakit Chagas:

  • Semburkan rumah dan kawasan sekitarnya dengan racun serangga.

  • Baiki rumah dan jaga kebersihan rumah untuk mengelakkan serangga bersarang.

  • Pasang kelambu di atas katil.

  • Menjaga kebersihan yang baik semasa menyediakan makanan, menghidangkan, memakan dan menyimpan makanan.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan Komplikasi yang Disebabkan oleh Penyakit Chagas

Itulah 4 fakta menarik mengenai penyakit Chagas yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda ingin bertanya lebih lanjut mengenai penyakit ini, gunakan saja aplikasinya . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh menghubungi doktor untuk bertanya mengenai kesihatan bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Diakses tahun 2020. Penyakit Chagas (trypanosomiasis Amerika).
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC). Diakses tahun 2020. Penyakit Chagas.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found