Ini adalah 4 jenis beras dan kandungan vitamin mereka

, Jakarta - Nasi, terutama nasi putih, adalah salah satu makanan pokok masyarakat Indonesia. Umumnya, nasi sering ditukar menjadi nasi untuk dipasangkan dengan pelbagai jenis lauk. Tidak hanya di Indonesia, rata-rata orang di Asia juga menggunakan nasi putih sebagai makanan pokok.

Walaupun setakat ini beras putih adalah jenis beras yang paling banyak dimakan. Sebenarnya, terdapat banyak jenis beras lain yang tidak kurang sihat daripada nasi putih. Berikut adalah jenis beras dan kandungan vitaminnya yang perlu anda ketahui:

Baca juga: Ketahui 7 jenis beras dan faedahnya

1. Nasi Putih

Jika dibandingkan dengan jenis beras yang lain, beras putih telah melalui banyak proses untuk membuang sekam, dedak, dan kuman. Proses ini bertujuan menjadikan beras putih mempunyai jangka hayat yang lebih lama. Walau bagaimanapun, proses ini benar-benar menghilangkan beberapa nutrien dan sebatian bermanfaat yang terdapat pada dedak dan kuman.

Akibatnya, beras putih cenderung rendah serat, protein, antioksidan, dan vitamin dan mineral tertentu. Kerana jumlah serat yang rendah, beras putih kurang mengisi dan dapat meningkatkan gula darah di dalam badan.

2. Nasi Coklat

Beras perang adalah sejenis biji-bijian yang mempunyai kulit pelindung luar yang disebut sekam. Tidak seperti beras putih, beras jenis ini masih mengandungi lapisan dedak dan kuman, sehingga kandungan nutrisinya masih terjaga. Dedak dalam beras perang mengandungi antioksidan flavonoid apigenin, quercetin, dan luteolin. Sebatian ini memainkan peranan penting dalam pencegahan penyakit, seperti penyakit jantung dan barah tertentu.

Beras perang juga mempunyai kira-kira tiga kali lebih banyak serat dan lebih tinggi protein daripada beras putih. Serat dan protein ini berfungsi untuk memastikan anda kenyang lebih lama, jadi nasi ini sesuai untuk anda makan semasa menjalani diet. Lebih-lebih lagi, beras perang dapat membantu mengatur gula darah dan insulin, sehingga mengurangkan risiko terkena diabetes jenis 2.

Baca juga: Ketahui 6 Makanan Sihat Hari Ini yang Sedap dan Berkhasiat

3. Nasi Hitam

Nasi hitam mempunyai warna hitam pekat yang boleh berubah menjadi ungu ketika dimasak. Melancarkan dari garis kesihatan, Nasi hitam adalah sejenis beras yang mengandungi antioksidan tertinggi dari semua jenis beras yang lain. Antioksidan adalah sebatian yang melindungi sel dari radikal bebas yang boleh mencetuskan tekanan oksidatif. Tekanan oksidatif telah dikaitkan dengan perkembangan keadaan kronik, seperti penyakit jantung, barah tertentu, dan penurunan mental.

Beras hitam kaya dengan antosianin, sekumpulan pigmen tumbuhan flavonoid yang mempunyai sifat antioksidan dan anti-radang yang kuat. Anthocyanin terbukti mempunyai sifat antikanker yang kuat.

4. Nasi Coklat

Jika dibandingkan dengan beras perang dan beras hitam, anda mungkin juga biasa dengan beras perang. Nasi yang satu ini sering digunakan untuk orang yang fokus pada diet. Sebab mengapa nasi ini sering dimakan semasa diet adalah kerana kandungan nutriennya dan sebatian tumbuhan yang bermanfaat.

Beras perang lebih tinggi serat dan protein lebih tinggi daripada beras putih, tetapi salah satu faedahnya yang paling ketara ialah kandungan antioksidannya. Seperti beras hitam, juga dibungkus dengan antioksidan flavonoid, seperti antigenian apigenin, myricetin, dan quercetin. Seperti yang dijelaskan sebelumnya, antioksidan mampu melawan radikal bebas dengan ketara.

Flavonoid dalam beras perang dapat membantu mengurangkan keradangan di dalam badan, mengekalkan tahap radikal bebas dan dapat mengurangkan risiko penyakit kronik, seperti penyakit jantung dan diabetes jenis 2.

Baca juga: Tidak Sekejap, Makanan Sehat Yang Berkekalan

Sekiranya anda berisiko menghidap diabetes jenis 2, anda mungkin berminat untuk mencuba jenis beras lain selain nasi putih. Nah, bagi anda yang merancang diet, anda juga boleh mencuba beras perang atau hitam yang tidak kurang sihat daripada beras perang. Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai pemakanan makanan, hubungi pakar pemakanan melalui aplikasi hanya. Melalui aplikasi ini, anda boleh menghubungi pakar pemakanan kapan saja dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual atau Panggilan Suara / Video.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Apakah Jenis Nasi yang Paling Sihat ?.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found