Harus pergi ke doktor, ini adalah cara untuk mendiagnosis fibrosis paru

, Jakarta - Fibrosis paru atau dalam istilah perubatan juga dikenali sebagai fibrosis paru idiopatik (IPF) mungkin masih terdengar asing di telinga anda. Tetapi, penyakit paru-paru ini masih perlu anda perhatikan kerana boleh mengancam nyawa. Oleh itu, sangat penting untuk mengesan fibrosis paru seawal mungkin, supaya rawatan dapat dijalankan dengan lebih cepat. Selain memperhatikan simptomnya, doktor biasanya juga akan melakukan beberapa pemeriksaan untuk mendiagnosis fibrosis paru.

Apakah Fibrosis Pulmonari?

Fibrosis paru adalah kerosakan atau gangguan fungsi paru-paru kerana munculnya tisu parut progresif di organ ini. Kerosakan itu kemudian menyebabkan tisu di sekitar kantung udara (alveoli) di paru-paru menebal dan kaku, menyukarkan oksigen masuk ke dalam darah. Akibatnya, paru-paru akan terhambat untuk mengembang dan penghidapnya akan mengalami sesak nafas.

Fibrosis paru boleh dipicu oleh pelbagai faktor, tetapi penyebab sebenar penyakit paru-paru ini masih belum diketahui hingga sekarang. Itulah sebabnya penyakit ini sering disebut sebagai fibrosis paru idiopatik. Kumpulan orang yang terdedah kepada penyakit ini adalah orang yang berumur, iaitu lebih dari 50 tahun dengan lebih banyak lelaki berbanding wanita.

Baca juga: Berkenalan dengan Fibrosis paru-paru yang juga mematikan

Gejala Fibrosis Pulmonari

Gejala dan keparahan fibrosis paru boleh berbeza-beza dari orang ke orang. Terdapat penghidap yang dapat mengalami gejala yang teruk dan keadaannya bertambah buruk, sementara yang lain hanya mengalami gejala yang sederhana dengan perkembangan yang lebih perlahan.

Gejala fibrosis paru berkembang secara beransur-ansur, biasanya berlangsung lebih dari 6 bulan. Gejala yang paling biasa dialami oleh penderita adalah sesak nafas dan batuk. Di samping itu, berikut adalah gejala fibrosis paru-paru lain yang perlu anda perhatikan:

 • Mengalami masalah bernafas dengan betul ( dyspnea , walaupun melakukan aktiviti yang agak ringan, seperti berpakaian. Sebilangan besar orang biasanya akan menganggap gejala ini sebagai kesan peningkatan usia atau kurang bersenam.
 • Letih dengan mudah.
 • Batuk kering.
 • Sakit otot dan sendi.
 • Berat badan tanpa sebab yang jelas.
 • Hujung jari dan jari kaki lebar dan bulat.

Sekiranya gejala anda memburuk dengan cepat dalam beberapa hari atau minggu, atau jika anda mengalami kesukaran bernafas untuk beberapa waktu dan batuk yang telah berlangsung selama lebih dari tiga minggu, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan secepat mungkin.

Baca juga: 4 Penyakit Pernafasan yang Perlu Diperhatikan

Cara Mendiagnosis Fibrosis Pulmonari

Untuk mendiagnosis fibrosis paru-paru, doktor akan menilai sejarah penyakit pesakit dan keluarga dan melakukan pemeriksaan fizikal. Di samping itu, doktor juga akan bertanya mengenai gejala yang dialami oleh penghidap dan faktor-faktor yang mencetuskan penyakit ini, seperti pendedahan kepada bahan-bahan tertentu. Pada pemeriksaan fizikal, doktor akan memeriksa pernafasan pesakit untuk mengetahui kemampuan paru-parunya.

Doktor anda juga boleh mengesyorkan agar anda melakukan beberapa ujian sokongan berikut untuk mengesahkan gejala dan diagnosis fibrosis paru:

1. Ujian Darah

Melalui ujian ini, doktor dapat menilai fungsi hati dan ginjal pesakit, serta mengesampingkan kemungkinan keadaan kesihatan yang lain.

2. Ujian Fungsi Paru-paru

Jenis ujian paru-paru yang mungkin diperlukan termasuk:

 • Spirometri: untuk mengukur berapa banyak udara yang dapat dihirup, ditahan, dan dihembuskan dari paru-paru.
 • Oksimetri nadi: untuk mengukur ketepuan udara dalam darah.
 • Ujian tekanan: Ujian ini dijalankan semasa penghidap melakukan aktiviti di atas treadmill atau basikal pegun untuk menentukan fungsi paru-paru semasa dalam perjalanan.
 • Analisis gas darah: ambil sampel darah pesakit untuk mengukur tahap oksigen dan karbon dioksida dalam darah.

3. Ujian Imbasan Badan

Jenis ujian imbasan badan yang boleh dilakukan termasuk:

 • X-Ray dada: untuk mengetahui tisu parut di paru-paru dan memantau perkembangan penyakit atau rawatan yang sedang dilakukan.
 • Imbasan CT: untuk mengetahui berapa banyak kerosakan paru-paru yang dialami oleh penghidapnya dengan lebih jelas.
 • Echocardiogram: Kajian ini bertujuan untuk menentukan struktur dan fungsi jantung, terutamanya tahap tekanan di ventrikel kanan jantung yang boleh menyebabkan komplikasi kegagalan jantung.

4. Ujian Tisu atau Biopsi

Dalam prosedur ini, doktor akan mengambil sepotong kecil tisu paru-paru untuk diperiksa di makmal. Jenis biopsi yang biasanya dilakukan termasuk:

 • Bronkoskopi: Prosedur ini melibatkan memasukkan tiub kecil dan fleksibel melalui mulut atau hidung ke dalam paru-paru untuk mendapatkan sampel tisu paru-paru yang lebih kecil.
 • Biopsi Melalui Prosedur Pembedahan. Untuk mendapatkan sampel tisu yang lebih besar, diperlukan prosedur pembedahan thoracoscopic dibantu video (VATS) atau prosedur torakotomi, iaitu pembedahan terbuka. Kedua-dua prosedur ini dilakukan dengan membuat sayatan di kawasan dada, tepat di antara tulang rusuk. Sebelum melakukan prosedur, pesakit akan diberi bius terlebih dahulu.

Baca juga: Boleh Diubati, 4 Rawatan Fibrosis Pulmonari

Itulah beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mendiagnosis fibrosis paru. Sekiranya anda menguji positif fibrosis paru, berbincanglah dengan doktor anda mengenai rawatan yang sesuai untuk keadaan paru-paru anda. Anda juga boleh meminta nasihat kesihatan dari doktor dengan menggunakan aplikasi tersebut , kamu tahu. Kaedahnya sangat praktikal dan mudah, anda boleh menghubungi doktor melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found