Kepentingan Mencegah Kaki Gajah dengan Perubatan

Jakarta - Tebak binatang mana yang paling banyak membunuh manusia di dunia setiap tahun? Bukan buaya, ular, ikan paus, atau singa Raja Rimba. Percaya atau tidak, nyamuk agak kecil dan sering dianggap remeh oleh banyak orang, sebenarnya adalah haiwan yang "mematikan".

Menurut data WHO, sekurang-kurangnya 725.000 orang kehilangan nyawa setiap tahun kerana penyakit yang disebabkan oleh nyamuk. Sementara itu, malaria sahaja dianggarkan menyerang 200 juta orang dan menyebabkan 600,000 kematian setiap tahun.

Ingat, nyamuk bukan satu-satunya penyebab demam dan malaria yang membuat banyak orang gugup. Kerana, haiwan kecil yang satu ini dapat menyebabkan beberapa penyakit lain, salah satunya adalah filariasis.

Penyakit ini disebabkan oleh cacing filarial. Pakar mengatakan, penyakit ini boleh menyerang haiwan dan manusia. Tetapi yang perlu dipantau, penyakit ini boleh membawa akibat yang lama bagi kesihatan. Kerana, ia boleh menyebabkan rasa sakit atau bengkak pada bahagian tubuh dalam jangka masa yang lama. Malah, ia juga dapat menghilangkan kemampuan seksual.

Hidup di Rangkaian

Filariasis umumnya dikelompokkan berdasarkan lokasi habitat cacing dewasa pada manusia yang sedang tumbuh. Jenis, termasuk filariasis kulit, limfatik, dan rongga badan. Walau bagaimanapun, filariasis limfatik adalah jenis yang dialami oleh banyak orang. Di negara kita, jenis ini lebih dikenali sebagai elephantiasis. Setidaknya, menurut WHO, sekitar 120 juta orang di dunia menderita elephantiasis pada tahun 2000.

Pemimpin elephantiasis boleh disebabkan oleh parasit Wuchereria bancrofti, Brugia malayi, dan Brugia timori . Namun, menurut pakar, Wuchereria bancrofti adalah parasit yang paling biasa menjangkiti manusia. Kira-kira 9 daripada 10 orang dengan elephantiasis disebabkan oleh parasit ini.

Nah, parasit filarial ini dapat memasuki tubuh melalui gigitan nyamuk yang dijangkiti. Kemudian, parasit ini akan tumbuh dan mengambil bentuk cacing. Tetapi yang membimbangkan saya, cacing ini dapat bertahan selama 6-8 tahun dan terus berkembang biak dalam tisu limfa manusia. Wah, menakutkan kan?

Menurut kajian, elephantiasis sangat biasa terjadi di negara tropika dan subtropika. Contohnya, Asia, Pasifik Barat, dan Afrika. Ingat, keadaan perubatan ini boleh memberi kesan kepada orang-orang dari semua peringkat umur, anda tahu.

Mencegah dan Memerangi Dadah

Berdasarkan pernyataan dari Kementerian Kesehatan Republik Indonesia, pemerintah sebenarnya sudah memiliki program untuk memberikan Dadah Pencegahan Massa (POPM) filariasis sebanyak 1 dos setiap tahun selama 5 tahun berturut-turut. Semua penduduk berusia 2-70 tahun dan tinggal di kawasan endemik untuk elephantiasis, akan diingatkan untuk mengambil ubat ini.

Sebabnya, penyakit ini masih menjadi masalah kesihatan yang serius di negara kita. Penyakit ini tidak sembarangan, baik kanak-kanak dan orang dewasa dan lelaki atau wanita, boleh diserang elephantiasis. Tetapi yang perlu digarisbawahi ialah ia berbeza dengan denggi atau malaria. Kedua-dua penyakit ini hanya disebarkan oleh satu jenis nyamuk. Sementara elephantiasis, dapat disebarkan oleh semua jenis nyamuk.

Menurut Pengarah Pencegahan dan Pengendalian Penyakit Berjangkit Vektor dan Zoonosis (P2TVZ) Kementerian Kesehatan Indonesia, ubat pencegahan elephantiasis harus dilaksanakan selama lima tahun berturut-turut. Ubat ini terdiri daripada gabungan tablet Dietilcarbamazine (DEC) 100 miligram dan tablet Albendazole 400 miligram. Bagaimana dengan dosnya?

Untuk usia 2-5 tahun adalah 1 tablet DEC dan 1 tablet Albendazole. Sementara itu, untuk usia 6-14 tahun, mereka menerima 2 tablet DEC dan 1 tablet Albendazole. Mereka yang berumur lebih dari 14 tahun menerima 3 tablet DEC dan 1 tablet Albendazole.

Selain dapat membunuh cacing filarial yang menjadi penyebabnya, ubat ini juga dapat membunuh cacing lain. Dengan kata lain, ubat ini memberikan faedah berganda. Kerana selain mencegah filarial, ubat ini juga dapat mencegah cacing usus. Walau bagaimanapun, harus diperhatikan bahawa ubat ini diambil setelah makan dan disyorkan untuk diminum di hadapan petugas kesihatan.

Ada masalah kesihatan seperti di atas? Jangan berlengah untuk segera meminta nasihat doktor dan rawatan yang sesuai. Anda boleh, anda tahu, meminta doktor pakar secara langsung melalui aplikasi tersebut . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Baca juga:

  • Menjengkelkan, ini adalah senarai penyakit yang disebabkan oleh nyamuk
  • 6 Menyebabkan Orang Suka Nyamuk
  • Ketahui dengan teliti 11 Gejala Demam Denggi

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found