6 Makanan yang Harus Dielakkan Semasa Sakit Menstruasi

Jakarta - Sakit haid sering dialami oleh kebanyakan wanita. Kesakitan sering mempengaruhi mood sehingga mengganggu aktiviti harian. Penyebabnya adalah kontraksi rahim kerana proses menumpahkan darah di dinding rahim dan pengeluaran hormon prostaglandin yang terlibat dalam kesakitan haid. Semakin banyak tahap hormon prostaglandin dalam badan, semakin teruk tahap kesakitan yang dirasakan. Sekiranya berterusan, sakit haid yang teruk dapat menyekat saluran darah yang membekalkan rahim.

Baca juga: Harus Tahu, Masalah Menstruasi Yang Tidak Boleh Diabaikan

Agar kesakitan haid tidak mengganggu aktiviti dan penurunan, elakkan pengambilan berikut.

1. Lemak Trans

Lemak trans atau asid trans-lemak terdapat dalam makanan goreng, panggang, krimer, atau marjerin. Kerana jenis makanan ini meningkatkan tahap estrogen dalam badan. Apabila tahap estrogen meningkat, rahim menjadi tidak seimbang, meningkatkan kesakitan haid. Makanan yang mengandungi lemak trans termasuk daging merah. Daging merah juga merangsang pengeluaran prostaglandin, hormon yang menyebabkan kesakitan semasa haid.

2. Kafein

Makanan atau minuman yang mengandungi kafein juga perlu dibatasi. Kerana kafein menyempitkan saluran darah dan menaikkan tekanan darah. Ini dapat memperburuk kesakitan semasa haid. Kafein yang dimaksudkan termasuk kopi dan teh. Sebaiknya hadkan pengambilan kafein harian anda dan hentikan pengambilan kafein jika anda mengalami sakit haid.

Baca juga: Ini adalah kitaran haid wanita yang normal mengikut usia

3. Produk Tenusu

Sama seperti daging, produk tenusu seperti susu, yogurt, mentega, dan keju tinggi kandungan asam arakidonat. Asid arachidonic mencetuskan prostaglandin. Prostaglandin berfungsi melebarkan saluran darah dan meningkatkan pembekuan darah, sehingga meningkatkan kesakitan haid.

4. Natrium

Kerepek dan makanan yang diproses perlu dielakkan semasa sakit haid. Makanan ini cenderung tinggi garam dan berpotensi menyebabkan pengekalan air di dalam badan. Kandungan natrium yang tinggi terdapat dalam makanan ringan seperti kerepek.

5. Tambah Gula

Perubahan hormon semasa haid menyebabkan kadar gula dalam darah menjadi tidak stabil, sehingga keinginan untuk memakan makanan manis meningkat. Tetapi bagi wanita yang sedang haid, anda harus mengurangkan atau mengelakkan makanan yang mengandung gula. Sebabnya adalah kerana gula menyebabkan perut kembung, yang menjadikan rasa sakit semakin teruk.

Baca juga: 5 Cara Menjadikan Menstruasi Lancar

Itulah beberapa jenis makanan yang harus dielakkan semasa sakit haid. Selain makanan yang perlu dielakkan, ada juga makanan yang harus dimakan semasa haid. Ini termasuk makanan ringan yang sihat (seperti buah, sayur, kacang), makanan yang mengandungi zat besi (seperti susu, ikan, sayur-sayuran hijau), dan makanan serat (seperti buah-buahan dan sayur-sayuran).

Sekiranya anda sering mengalami sakit haid dan mengganggu aktiviti, jangan ragu untuk berbincang dengan doktor anda . Anda boleh menggunakan ciri Hubungi Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found