Melahirkan Anak Pertama, Pilih Bidan atau Doktor?

Jakarta - Memasuki trimester kehamilan ketiga, tentunya lebih banyak perubahan dirasakan oleh seorang ibu. Bermula dari keadaan rahim yang tumbuh, sakit yang kadang-kadang dirasakan di pinggang, hingga pembengkakan yang berlaku di kaki. Selain itu, persiapan untuk melahirkan anak biasanya dilakukan oleh wanita hamil yang usia kehamilannya memasuki trimester ketiga.

Baca juga: Ini adalah tanda-tanda melahirkan pada usia 38 minggu

Ibu juga perlu menyiapkan dan memastikan proses melahirkan yang akan dilalui. Sudah tentu, kelahiran normal boleh dilakukan oleh bidan atau doktor. Namun, jika proses kelahiran mesti dilalui oleh pembedahan caesar, sudah tentu proses ini hanya dapat dilakukan oleh pakar obstetrik dan pakar bedah. Lalu, apakah cara yang tepat untuk memastikan proses kelahiran kepada bidan atau doktor? Ini adalah ulasan.

Bidan atau Doktor? Perhatikan Ini

Mengandung anak pertama anda pastinya merupakan pengalaman yang baru dan berbeza. Ini menjadikan banyak ibu bertanya mengenai kehamilan yang sihat dan proses kelahiran. Di samping itu, pilihan pegawai perubatan yang membantu melahirkan anak sering membuat ibu merasa keliru, memilih bidan atau doktor untuk proses kelahiran pertama.

Menjaga kesihatan semasa mengandung membantu ibu memilih antara bidan atau doktor semasa melahirkan. Bidan atau doktor, kedua-duanya mempunyai kemampuan untuk menolong ibu menjalani proses persalinan. Siapa sahaja yang anda pilih, tentu saja, sama hebatnya.

Namun, anda harus tahu apa yang perlu diberi perhatian oleh ibu sebelum mempunyai doktor atau bidan untuk proses kelahiran, terutamanya anak pertama. Lancarkan Pusat Bayi , perhatikan kesihatan ibu dan bayi semasa mengandung.

Sekiranya semasa kehamilan berjalan lancar dan normal, tentu saja, ibu boleh memilih untuk melahirkan bidan. Walau bagaimanapun, jika ibu mengalami beberapa gangguan semasa kehamilan, seperti tekanan darah tinggi, penyakit jantung, atau masalah kesihatan lain, ibu boleh memilih untuk melahirkan pakar sakit puan. Kelahiran pramatang harus dirawat oleh pakar obstetrik supaya proses kelahiran dapat dilakukan dengan lebih baik.

Baca juga: Perkara Yang Perlu Diketahui Ibu Tentang Kelahiran Breech

Selain itu, jika sejak awal kehamilan ibu telah mempercayakan pemeriksaan kepada bidan, tentunya bidan lebih optimum dalam menjaga kesihatan ibu dan bayi dalam kandungan. Proses kehamilan dan melahirkan anak pada bidan tentunya dipercayai sesuatu yang boleh berlaku secara semula jadi

Itulah sebabnya pemeriksaan terhadap bidan akan dilakukan untuk menjaga kehamilan yang dialami oleh ibu dan mencegah gangguan kehamilan yang mungkin berlaku. Dengan cara itu, kelahiran anak dapat dilakukan secara semula jadi. Tindakan perubatan tidak akan dilakukan sekiranya selama kehamilan ia dilihat sebagai keadaan normal dan semula jadi.

Tindakan perubatan diambil sekiranya bidan melihat gangguan pada kehamilan. Keadaan ini membuatkan bidan mengesyorkan agar ibu hamil berjumpa pakar sakit puan untuk mendapatkan rawatan lanjut. Itulah sebabnya memilih doktor atau bidan sama baiknya kerana kedua-dua kakitangan perubatan ini bekerjasama jika diperlukan dalam tindakan melahirkan anak.

Lancarkan Pusat Bayi Perkara penting lain dalam memilih bidan atau doktor adalah masalah keselesaan ibu. Keadaan yang selesa dalam proses persalinan tentunya sangat diperlukan agar ibu lebih santai ketika melahirkan. Oleh itu, jika ibu merasa tidak selesa dengan salah seorang doktor atau bidan, tidak ada salahnya untuk mengetahui lebih banyak maklumat mengenai bidan atau doktor yang membuat ibu selesa semasa mengandung.

Baca juga: Ini adalah barang yang mesti dibawa ke hospital ketika ibu melahirkan

Jadi, lebih baik ibu menjaga kesihatan ibu dan bayi semasa mengandung. Memenuhi pemakanan dan pemakanan, berehat secukupnya, dan mengamalkan gaya hidup sihat. Ibu boleh menggunakan aplikasinya untuk bertanya secara langsung kepada pakar obstetrik mengenai aduan kesihatan semasa mengandung.

Rujukan:
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2020. Doktor atau Bidan: Mana Yang Sesuai Untuk Anda?
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. Sekiranya Anda Memilih Ob-Gyn atau Bidan?