Tetap Sihat, Elakkan 5 Penyakit yang Menyasarkan Suri Rumah

Jakarta - Tidak pernah mudah menjadi suri rumah. Tidak hairanlah, semua pekerjaan yang berkaitan dengan rumah itu adalah tanggungjawabnya. Belum lagi menjaga bayi. Sekiranya tidak dilakukan dengan sabar, menjadi suri rumah tidak lebih dari sekadar beban. Jangan biarkan ini menjadikan hidup sihat tidak mungkin.

Beban tanggungjawab sebagai suri rumah sememangnya cukup berat. Inilah sebabnya, adalah wajib bagi suri rumah untuk menjaga kesihatan badan. Kerana, ada banyak penyakit yang mengintai suri rumah. Ada apa-apa? Berikut adalah beberapa daripadanya:

  • Keletihan

Bekerja untuk menjaga rumah, seperti membersihkan dan memanjakan bayi tentu memerlukan masa, terutamanya tenaga. Sudah tentu, keletihan badan tidak dapat dielakkan. Walaupun dia dibebani dengan pekerjaan rumah yang tidak berkesudahan, dia masih harus beristirahat, tidak mendorong dirinya untuk terus bekerja.

Beri rehat setiap kali ibu selesai melakukan satu pekerjaan, seperti menyapu dan membersihkan lantai rumah. Duduk sebentar dengan meneguk teh panas, sebelum ibu terus membuat kerja lain. Luangkan waktu juga untuk tidur siang, supaya badan kembali sihat untuk melakukan aktiviti pada waktu petang.

  • Tekanan

Tidak hanya berehat setiap kali dia menyelesaikan kerja rumah yang lain, ibu-ibu perlu meluangkan masa untuk memanjakan diri, seperti pergi ke salon, membeli-belah, atau hanya berjalan-jalan atau bercuti ke tempat kegemaran. Melayan diri anda di tengah-tengah banyak tanggungjawab sebagai suri rumah menjadikan ibu-ibu mengelakkan tekanan.

Sebabnya adalah bahawa tekanan lebih kerap berlaku pada suri rumah berbanding wanita yang berkerjaya. Terutama jika anda hanya mengerjakan tugas rumah tangga dan tidak meluangkan masa untuk bersosial atau melakukan hobi untuk hiburan diri. Sekiranya dibiarkan, ibu boleh mengalami kemurungan.

  • Sakit otot

Jangan berlebihan semasa anda bekerja, terus menjalani kehidupan yang sihat kerana suri rumah mempunyai kemampuan maksimum. Hampir semua tugas rumah tangga memerlukan pergerakan fizikal, dan jika dilakukan secara berlebihan, keadaan ini menjadikan ibu mudah mengalami sakit otot. Terutama jika ibu tidak terbiasa bekerja terlalu keras.

Kesakitan otot dapat sembuh dengan sendirinya, tetapi ia tidak akan menyebabkan komplikasi yang lebih serius jika ibu tidak merehatkan badan. Sekiranya ibu mula merasa sakit pada otot badan, hentikan kerja dan berehat. Kompres kawasan yang menyakitkan dengan air suam atau gunakan krim penahan sakit.

  • Hati Berlemak

Gaya hidup yang tidak sihat dapat membuat penyakit mudah diserang. Luangkan sedikit masa dan perhatikan bagaimana gaya hidup ibu anda. Adakah anda kerap makan? Adakah pemakanan ibu telah dipenuhi? Bagaimana dengan pengambilan cecair hariannya?

Ibu perlu tahu, gaya hidup yang tidak sihat, terutama yang berkaitan dengan makanan, boleh mencetuskan penyakit pada saluran pencernaan. Salah satunya adalah hati berlemak. Pengambilan makanan dan makanan yang tidak diambil kira boleh menyebabkan ibu mengalami kegemukan.

  • Sakit kepala

Sakit kepala adalah penyakit yang paling biasa. Masalah kesihatan ini lebih kerap berlaku pada wanita, termasuk suri rumah. Keadaan ini berkait rapat dengan pengaruh hormon estrogen dan progesteron, yang memainkan peranan penting dalam aktiviti kimia yang berlaku di otak. Sakit kepala sering berlaku ketika wanita sedang haid.

Itu adalah beberapa penyakit yang menargetkan suri rumah yang perlu diketahui. Jangan memaksa diri, terus menjalani kehidupan yang sihat dengan rehat dan diet yang baik, untuk mengelakkan penyakit. Ambil makanan tambahan untuk menyokong imuniti badan. Untuk memudahkannya, ibu boleh membelinya melalui aplikasi . Ayuh muat turun permohonan sekarang!

Baca juga:

  • 5 Petua Mengatasi Keletihan Berlebihan
  • 5 Petua Tidak Mudah Bosan Di Tempat Kerja
  • 5 Cara Menghilangkan Keletihan Selepas Kerja