Kenali Perbezaan Gejala Trichomoniasis pada Lelaki dan Wanita

, Jakarta - Trichomoniasis adalah jangkitan kelamin yang disebabkan oleh jangkitan parasit. Penyakit ini boleh berlaku pada lelaki dan wanita, perbezaannya terletak pada lokasi jangkitan. Pada wanita, parasit biasanya menyerang vagina, uretra, serviks, pundi kencing dan kelenjar di kawasan genital. Pada lelaki, parasit menyerang uretra di bawah kulup zakar yang tidak disunat.

Walaupun ia boleh berlaku pada sesiapa sahaja, trichomoniasis lebih sering terjadi pada wanita. Kajian yang dilakukan oleh Johns Hopkins University mengatakan bahawa wanita berusia lebih dari 40 tahun lebih berisiko dijangkiti parasit trichomoniasis. Sekiranya tidak dirawat, trichomoniasis meningkatkan risiko jangkitan HIV / AIDS, gonorea, klamidia, vaginosis bakteria, dan radang pelvis.penyakit keradangan pelvis/ PID).

Baca juga: 4 Jangkitan Miss V yang perlu diketahui oleh wanita

Perbezaan Gejala Trichomoniasis pada Lelaki dan Wanita

Gejala awal trikomoniasis jarang diperhatikan. Gejala baru muncul seminggu selepas jangkitan berlaku. Selama masa inkubasi sekitar 5-28 hari, orang dengan trichomoniasis dapat menyebarkan parasit yang menyebabkan jangkitan kepada orang lain. Lebih baik mengelakkan hubungan seksual dengan orang yang mengalami trichomoniasis sehingga mereka dinyatakan sembuh.

Wanita

Gejala trichomoniasis pada setiap wanita bervariasi, mulai dari tidak ada gejala hingga penyakit radang panggul yang teruk. Wanita dengan trichomoniasis sering mengadu keputihan yang tidak normal, yang mungkin bernanah, berbuih, atau berdarah. Selain itu, wanita yang terdedah kepada jangkitan kelamin ini juga sering mengadu gejala berikut:

 • Miss V mengeluarkan bau yang tidak menyenangkan.

 • Terdapat sensasi gatal dan terbakar di kawasan vulvavaginal.

 • Rasa sakit atau sakit semasa berhubungan seks (dyspareunia) juga sering menjadi gejala utama trichomoniasis.

 • Pendarahan selepas hubungan seks atau pendarahan selepas coital (PCB).

 • Sakit ketika membuang air kecil.

 • Sakit perut bawah.

Sebagai tambahan kepada gejala di atas, trichomoniasis pada wanita juga boleh menyebabkan serviks, iaitu radang pada serviks atau serviks. Berikut adalah dua gejala utama serviks:

 • Pelepasan nanah di bahagian dalam serviks (endoserviks).

 • Pendarahan dari endoserviks yang mudah disebabkan.

Lelaki

Lelaki dengan trichomoniasis mungkin tidak mempunyai gejala, mungkin juga mempunyai gejala ringan, atau mungkin mengalami trichomoniasis akut. Walau bagaimanapun, lelaki dengan trichomoniasis lebih cenderung tidak simptomatik daripada wanita dan cenderung mempunyai penyelesaian penyakit semula jadi yang lebih cepat.

Uretritis non-gonokokus non-klamidia adalah gejala yang paling biasa yang diadukan oleh lelaki dengan trichomoniasis. Gejala trichomoniasis lain pada lelaki adalah:

 • Sakit ketika membuang air kecil.

 • Gatal di uretra.

 • Pelepasan lendir atau nanah dari alat kelamin.

Manakala gejala trikomoniasis lain yang boleh terjadi pada lelaki tetapi kurang biasa, iaitu sakit di uretra, sakit di testis, dan sakit di bahagian bawah perut.

Baca juga: Sakit ketika membuang air kecil, mungkin 4 perkara ini menjadi penyebabnya

Sebagai tambahan kepada gejala, diagnosis trichomoniasis pada lelaki dan wanita juga berbeza. Kerana trichomoniasis pada wanita didiagnosis melalui cairan vagina, sementara pada lelaki didiagnosis melalui air kencing. Tempoh pemeriksaan trichomoniasis pada lelaki cenderung lebih lama daripada wanita. Sebabnya adalah kerana lebih sukar untuk mencari parasit yang menyebabkan jangkitan pada sampel lelaki.

Baca juga: Ini adalah pencegahan sehingga anda tidak mendapat trichomoniasis

Itulah perbezaan gejala trikomoniasis pada lelaki dan wanita. Kami mengesyorkan agar anda segera berjumpa dengan pakar dermatologi dan pakar genital untuk mendapatkan rawatan yang betul sekiranya terdapat gejala trichomoniasis.

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai trichomoniasis, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda untuk mendapatkan jawapan yang boleh dipercayai. Anda boleh menggunakan ciri Berbual dengan Seorang Doktor apa yang ada dalam aplikasi untuk menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah melalui Berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Medscape. Diakses pada tahun 2020. Pembentangan Klinikal Trichomoniasis.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found