Selain bersenang-senang, ini adalah kelebihan sukan trampolin untuk kanak-kanak

, Jakarta - Tidak semua orang suka bersenam, terutama ketika cuaca panas dan peluh basah yang menyebabkan bau badan selepas itu. Ini berlaku untuk kanak-kanak, tetapi ada cara yang menyeronokkan untuk membuat mereka bersenam. Salah satunya adalah dengan memintanya melakukan sukan yang menyeronokkan seperti trampolin untuk kanak-kanak.

Trampolin berasal dari penyerapan Sepanyol yang bermaksud papan selam. Pada mulanya, sukan trampolin terkenal melalui dunia sarkas, tetapi lama kelamaan sukan ini digunakan untuk latihan tentera. Diketahui bahawa Amerika Syarikat dan Kesatuan Soviet menggunakan sukan ini untuk melatih angkasawan yang bercita-cita tinggi dan ia diajar di sekolah penerbangan. Tambahan pula, sukan ini semakin popular kerana termasuk dalam kategori gimnastik yang cantik. Sejak tahun 2000, trampolin secara rasmi menjadi salah satu sukan yang dipertandingkan di Olimpik Sydney.

Walaupun kelihatan seperti melompat-lompat, sebenarnya sukan ini juga mempunyai faedah, terutama untuk kanak-kanak. Manfaat sukan trampolin untuk kanak-kanak termasuk:

Menjaga Kesihatan Jantung

Trampolin mempunyai manfaat yang tidak jauh berbeza dengan senaman aerobik, iaitu menjaga jantung dan paru-paru yang sihat. Semasa melompat, penyerapan oksigen menjadi lebih daripada berlari treadmill . Kelebihan trampolin untuk kanak-kanak juga memudahkan oksigen yang diserap mencapai semua sel di dalam badan dan membantu prestasi jantung dalam mengepam oksigen ke seluruh badan.

Latih Tubi Badan

Salah satu kelebihan trampolin untuk kanak-kanak yang dapat diperoleh adalah melatih keseimbangan badan mereka. Sebabnya kerana permukaannya elastik, jadi kita wajib berdiri tegak agar seimbang. Baiklah, melompat ke atas trampolin akan menjadikan anak itu terpaksa menjaga keseimbangannya agar tidak jatuh.

Menguatkan Otot Badan

Penyelidikan mendedahkan bahawa sukan trampolin lebih sihat daripada berlari. Sukan ini melatih lebih banyak otot dalam badan berbanding ketika kita berlari. Bukan hanya otot kaki, latihan ini akan melatih otot punggung, perut, dan leher. Dengan cara itu, otot badan anak akan bertambah kuat.

Melegakan tekanan

Bukan hanya orang dewasa, kanak-kanak terdedah kepada tekanan. Ini boleh menyebabkan mereka tertekan, termasuk bekerja dari sekolah, persekitaran sosial, atau suasana di rumah bagi mereka tidak menyenangkan. Apabila anda mengajak anak anda melakukan trampolin, anak itu bebas melompat-lompat. Terutama jika anda melakukan trampolin di luar rumah sambil menikmati udara segar pada waktu pagi, maka ini akan mengundang tawa dan kegembiraan. Sensasi ini berkesan untuk menghilangkan kesedihan dan menghilangkan tekanan agar anak-anak dapat lebih bahagia.

Membuang Toksin dalam Badan

Radikal bebas dapat diterima oleh anak-anak, seperti makanan ringan tanpa pandang bulu, pencemaran udara, dan makanan tidak sihat lainnya yang dapat membuat anak-anak lebih rentan terhadap penyakit. Terdapat empat organ yang berfungsi membuang toksin ini seperti hati, ginjal, kulit, dan hempedu. Dengan mengambil trampolin untuk kanak-kanak, ini meningkatkan peredaran saluran darah dan tisu limfa. Ini akan memberi kesan pada peningkatan sistem imun badan dan mengurangkan keradangan dan detoksifikasi.

Nah, bagaimana? Berminat dengan faedah trampolin untuk kanak-kanak? Anda boleh membawa anak kecil anda bermain di trampolin dengan bantuan tenaga pengajar yang berpengalaman untuk menjadikannya lebih selamat. Di samping itu, jika ternyata Si Kecil pandai melakukannya, mungkin di masa depan dia akan menjadi atlet trampolin yang akan mengharumkan nama negara. Sekiranya ragu-ragu, anda boleh bertanya kepada doktor mengenai faedah sukan ini melalui aplikasi . Jangan ragu untuk meminta nasihat doktor anda melalui kesihatan Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Baca juga:

  • Ajar Anak-anak Bersukan Sejak Dini, Mengapa Tidak?
  • 5 Makanan untuk Dipulihkan Selepas Bersenam
  • 6 Cara Memperkenalkan Sukan kepada Kanak-kanak

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found