Bergerak Secara Spontan, Kenali Tanda-tanda Sindrom Tourette

, Jakarta - Pernahkah anda bertemu dengan seseorang yang menghidapi sindrom Tourette? Sindrom Tourette adalah penyakit neuropsikiatrik, menyebabkan orang yang bersamanya melakukan serangkaian pergerakan tiba-tiba, berulang, dan spontan. Orang yang menghidap sindrom Tourette juga boleh membuat pertuturan, seperti suara yang tidak normal atau kutukan secara tiba-tiba tanpa dapat mengawalnya. Jangan takut atau merasa pelik, tetapi mari kita mengenali sindrom ini lebih jauh, supaya anda dapat memberi sokongan kepada penghidapnya.

Sindrom yang ditemui oleh Georges Albert Edouard Brutus Gilles de la Tourette biasanya bermula pada usia 2-15 tahun dan dijumpai lebih banyak pada kanak-kanak lelaki berbanding kanak-kanak perempuan. Tingkah laku yang dikeluarkan oleh penderita, iaitu pergerakan atau pertuturan yang dikeluarkan secara tiba-tiba, cepat, berulang kali dan spontan, disebut tic. Ibu bapa harus memperhatikan anak-anak mereka, kerana seorang anak mungkin sudah mula menunjukkan tics pada usia tertentu, tetapi umumnya tics berlaku sebentar-sebentar dan muncul sehingga tidak kelihatan. Orang dengan sindrom Tourette boleh mengalami pelbagai jenis tics beberapa kali sehari dan ini berlangsung lebih dari satu tahun.

Apa yang Menyebabkan Sindrom Tourette?

Sehingga kini, penyebab sebenar sindrom Tourette tidak diketahui. Walau bagaimanapun, seorang budak lelaki yang mempunyai ahli keluarga dengan sindrom ini cenderung menghidapi sindrom Tourette. Teori-teori berikut cuba menjelaskan sebab-sebab sindrom Tourette:

 • Neurologi. Beberapa kajian mendapati bahawa kanak-kanak dengan sindrom Tourette mengalami kecacatan pada struktur, fungsi, atau bahan kimia otak. Namun, kebenaran teori ini tidak dapat disahkan kerana tidak ada penjelasan lebih terperinci mengenai penemuan tersebut.
 • Faktor Keturunan. Ibu bapa yang mempunyai gen yang tidak normal dianggap sebagai faktor yang menyebabkan anak mereka menghidap sindrom Tourette.
 • Persekitaran. Sekiranya semasa kehamilan, ibu mengalami tekanan, maka anak yang dilahirkan mungkin berisiko menghidap sindrom Tourette. Proses kelahiran yang berjalan kurang lancar dan berlangsung lama juga meningkatkan risiko sindrom ini pada kanak-kanak. Selain itu, keadaan fizikal bayi semasa lahir juga disyaki menjadi penyebab timbulnya sindrom Tourette, misalnya berat badan di bawah bilangan normal. Penyebab lain perkembangan sindrom ini pada kanak-kanak adalah jangkitan dengan bakteria streptokokus, tetapi belum terbukti.

Gejala Sindrom Tourette

Sindrom Tourette dapat dikenal pasti dari gejala utama, iaitu tingkah laku yang dilakukan secara tidak sengaja atau disebut tic. Terdapat dua jenis tics yang biasanya dilakukan oleh kanak-kanak dengan sindrom Tourette:

 • Trik Vokal

Tingkah laku membuat bunyi pendek (tika vokal sederhana), seperti menggerutu, batuk, menyalak, dll. Atau buat bunyi yang lebih panjang (tics kompleks, seperti mengulangi kata-kata orang lain (echophenomena) dan mengulangi kata-kata sendiri (palilalia).

 • Tics Motosikal

Tingkah laku membuat pergerakan berulang yang melibatkan pergerakan otot sedikit (kutu sederhana), seperti menggelengkan kepala, mengedipkan mata, mengetap bibir, dan sebagainya. Pesakit juga boleh melakukan pergerakan yang melibatkan beberapa otot sekaligus (tics kompleks), seperti melompat, berpusing, menepuk tangan, dan sebagainya.

Kerana tingkah laku tic berlaku secara spontan dan tidak dapat dikawal, kebanyakan kanak-kanak dengan sindrom Tourette sukar bersosial dengan persekitaran mereka kerana dianggap aneh. Terutama jika tic disertai oleh gejala tingkah laku yang lain, sehingga dapat mengganggu orang lain, seperti memuntahkan kata-kata kotor, vulgar, dan tidak sopan (coprolalia), serta tingkah laku yang tidak sesuai, seperti membuat komen yang tidak sopan.

Gangguan yang dijumpai pada Kanak-kanak dengan Sindrom Tourette

Ibu bapa mesti memahami jika anak mereka dengan sindrom Tourette juga menunjukkan gangguan tingkah laku, kerana sebilangan kanak-kanak dengan sindrom Tourette juga mengalaminya.

 • Terdapat 6 daripada 10 kanak-kanak dengan sindrom Tourette yang juga menghidap ADHD (gangguan hiperaktif kekurangan perhatianatau gangguan tingkah laku hiperaktif.
 • 1-2 kanak-kanak daripada 10 kanak-kanak dengan sindrom Tourette mengalami gangguan tingkah laku, seperti suka melawan dan berkelakuan tidak sopan.
 • Terdapat 5 daripada 10 kanak-kanak dengan sindrom Tourette juga mempunyai OCD.gangguan obsesif-kompulsif), iaitu pemikiran obsesif dan tingkah laku kompulsif.
 • Terdapat 2 daripada 10 kanak-kanak dengan sindrom Tourette mengalami perubahan mood. Mereka boleh merasa sangat cemas dan juga tertekan.
 • 3 daripada 10 kanak-kanak dengan sindrom Tourette boleh mencederakan diri sendiri, seperti memukul diri mereka sendiri.
 • Didapati bahawa 3 daripada 10 kanak-kanak dengan sindrom Tourette mengalami masalah pembelajaran.

Cara Mengubati Sindrom Tourette

Malangnya, sindrom Tourette tidak dapat disembuhkan. Walau bagaimanapun, cara berikut dapat membantu mengawal penampilan tics yang mengganggu kehidupan seharian penderita.

 • Terapi Psikologi

Dengan menjalankan terapi psikologi mengikut masalah yang timbul akibat sindrom Tourette, tingkah laku tic anak dapat dikawal atau lega. Beberapa terapi yang boleh dilakukan adalah latihan pembalikan tabiat, CBT (terapi tingkah laku kognitif, dan terapi pencegahan pendedahan dan tindak balas.

 • Pendidikan dan Sokongan

Mengetahui seberapa banyak maklumat mengenai sindrom Tourette dapat membantu menentukan rawatan terbaik untuk anak anda dengan sindrom Tourette dan meningkatkan hasilnya. Sebaiknya ibu bapa dan anak-anak juga menyertai kumpulan perundingan supaya mereka dapat berkongsi maklumat dan pengalaman dengan orang lain yang menghidap sindrom Tourette. Pendidikan juga dapat diberikan kepada guru dan ibu bapa di mana anak-anak mereka bersekolah, untuk mewujudkan persekitaran positif yang dapat menyokong perkembangan anak dengan sindrom Tourette.

 • Dadah

Ubat antipsikotik dan clonazepam (ubat benzodiazepin) biasanya diberikan kepada kanak-kanak yang mempunyai kes sindrom Tourette yang teruk. Tujuannya adalah untuk mengurangkan berlakunya tics, sehingga anak-anak dapat menjalankan kegiatan harian mereka dengan baik, sambil meminimumkan kesan sampingan dari ubat yang mereka ambil, seperti haloperidol, sulpiride, risperidone, dan aripiprazole.

 • Pembedahan

Prosedur pembedahan hanya disyorkan untuk orang-orang dengan sindrom Tourette yang teruk yang telah menjalani terapi, tetapi tidak berhasil. Dalam prosedur pembedahan ini, otak di kepala anak dengan sindrom Tourette akan ditanamkan elektrod yang berfungsi untuk merangsang reaksi otak yang dalam.

Walaupun terdapat banyak kebaikan dan keburukan mengenai prosedur untuk mengubati sindrom Tourette, masih mungkin anak-anak dengan sindrom ini bertambah baik dari masa ke masa. Pada sesetengah kanak-kanak, gejala yang muncul dapat berkurang atau bahkan hilang seiring bertambahnya usia. Tetapi pada sebilangan kanak-kanak lain, gejala sindrom tersebut terus wujud sehingga anak itu membesar.

Jangan ragu untuk bertanya kepada doktor jika anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai sindrom Tourette melalui aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor dan membincangkan kaedahnya Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Di samping itu, anda juga boleh membeli vitamin dan produk kesihatan yang anda perlukan dalam aplikasi . Tidak perlu meninggalkan rumah, hanya pesanan dan pesanan akan dihantar ke tempat anda berada dalam satu jam. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found