MPASI tidak boleh ditambah selera, inilah alasannya

, Jakarta - Perasa, atau lebih dikenali sebagai MSG adalah penambah rasa yang mempunyai rasa sedap pada makanan. Namun, bagaimana jika perasa ditambahkan ke makanan pelengkap untuk susu ibu? Adakah ini selamat dilakukan?

Sama seperti orang dewasa, bayi mula mengenali selera sejak usia dini. Mereka bahkan tidak mahu makan makanan yang terasa hambar di mulut. Sebenarnya, tidak mengapa menambahkan penambah rasa seperti garam atau gula ke makanan pelengkap kanak-kanak, jika mereka berumur lebih dari satu tahun, ya.

Baca juga: Micin vs Penjanaan Garam, Mana Yang Lebih Berbahaya?

Apa Yang Terjadi Apabila Anda Memberi Aditif Pelengkap Terhadap Makanan Pelengkap?

Makanan pelengkap tidak dibenarkan menambah perasa pada bayi di bawah usia satu tahun. Sekiranya ibu selalu memberikannya ketika tiba masanya untuk makan, si kecil mungkin mengalami beberapa perkara berikut:

  • Meningkatkan Risiko Hiperaktif

Kandungan MSG yang sering dimakan oleh kanak-kanak adalah salah satu penyebab hiperaktif. Atas sebab ini, penyediaan MSG mesti terhad, lebih baik bagi ibu untuk mengganti makanan atau rasa makanan anak dengan bahan semula jadi, seperti rempah.

  • Menurunkan Fungsi Otak

Penambah perisa sendiri mengandungi sebatian oksitosin yang beracun bagi tubuh. Sekiranya kandungannya dikonsumsi secara berlebihan, sel-sel neuron dalam tisu otak perlahan-lahan akan mati dengan sendirinya. Sekiranya ini terus dilakukan, perkembangan otak pada anak-anak akan terhambat, malah dapat mengalami kemunduran.

  • Mencetuskan Kanser

Kandungan oksitosin dalam perasa yang dikonsumsi dengan minuman ringan dapat meningkatkan zat radikal bebas dalam tubuh. Radikal bebas adalah pencetus untuk pengembangan sel barah di dalam badan.

Baca juga: Adakah MSG Betul Berbahaya untuk Wanita Hamil? Lihat Kebenaran Di Sini

  • Mencetuskan Obesiti

Apabila dimakan secara berterusan, tubuh akan terbiasa dengan bahan ini, sehingga menjadikan tubuh ketagihan. Kehadiran perasa dalam makanan akan membuat seseorang selalu ingin makan, sehingga berat badannya menjadi sukar dikawal dan menyebabkan kegemukan.

  • Mencetuskan Alergi

Orang yang mengalami alahan akan sangat berbahaya ketika memakan perasa. Sebabnya, asam glutamat dalam perasa dapat meningkatkan kepekaan seseorang, sehingga dapat mencetuskan alergi pada kulit dan pernafasan.

  • Meningkatkan Risiko Kerosakan Saraf

Pengambilan MSG secara berterusan dapat menyebabkan kerosakan pada sistem saraf. Ini boleh berlaku kerana kandungan MSG beracun, dan boleh mengganggu prestasi saraf di dalam badan. Inilah yang menyebabkan seseorang sering merasa kesemutan, atau kaku di bahagian badan tertentu.

  • Mempengaruhi Prestasi Jantung

Sekiranya dimakan sesekali MSG tidak akan menimbulkan risiko kerosakan pada jantung. Namun, jika dikonsumsi secara berlebihan dan berterusan, irama jantung tidak teratur, sehingga organ jantung menjadi berdebar. Apabila ini berlaku, bekalan darah ke jantung akan tersekat, memicu serangan jantung.

Baca juga: 7 Bahan Alternatif untuk Mengurangkan Pengambilan Garam

Segala sesuatu yang dimakan oleh si kecil semestinya menjadi perhatian utama ibu bapa. Sebabnya ialah kesihatan anak-anak akan dipengaruhi oleh apa yang mereka makan. Mereka tidak faham bahawa makanan tidak baik untuk kesihatan. Atas sebab ini, adalah tugas ibu untuk selalu menjaga pengambilan makanan anak supaya kesihatannya sentiasa terjaga.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai pemakanan yang baik untuk bayi, berbincang secara langsung dengan pakar pemakanan mengenai aplikasi tersebut , ya. Dengan mengetahui apa yang baik untuk anak anda makan, mereka akan menjadi anak yang lebih sihat dan bahagia kerana vitamin, nutrien, dan nutrien mereka dapat dipenuhi dengan baik.

Rujukan:
Berita Kesihatan Universiti. Diakses pada tahun 2019. Kesan Sampingan MSG dan Cara Mengelakkannya.
Perkhidmatan Maklumat Glutamat Antarabangsa. Diakses 2019. Penggunaan MSG oleh Kanak-kanak dan Wanita Hamil.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found