4 Fakta mengenai Diet GM yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Seperti fesyen, kaedah diet sudah menjadi trend. Bercakap mengenai trend diet, adakah anda pernah mendengar mengenai diet GM? Kaedah diet yang kini sedang tren didakwa dapat menurunkan berat badan 5-8 kilogram dalam seminggu, anda tahu.

Selain menjanjikan penurunan berat badan dalam waktu yang singkat, diet GM juga diyakini dapat meningkatkan fungsi pencernaan dan menyingkirkan toksin dalam tubuh (detoksifikasi). Walau bagaimanapun, sebelum memutuskan untuk mencuba diet ini, ada baiknya anda melihat fakta berikut mengenai diet GM:

1. Pada asalnya adalah Diet untuk Kakitangan Syarikat Automotif

GM dalam diet ini bermaksud Motor Am . Pada mulanya, diet ini dikembangkan untuk pekerja syarikat automotif Motor Am s, pada tahun 1980-an. Seperti kebanyakan kaedah diet lain, diet ini juga bertujuan untuk menurunkan berat badan dengan cepat.

Seorang pakar pemakanan dari Amerika Syarikat, Ashvini Mashru, R.D., seperti yang dipetik dari Kesihatan wanita , menjelaskan bahawa penurunan berat badan dalam kaedah diet ini adalah berdasarkan fakta bahawa dengan hanya memakan makanan yang telah dirancang, tubuh akan membakar lebih banyak kalori daripada jumlah kalori dari makanan yang masuk ke dalam badan.

2. 7 Hari Garis Panduan Makan Dikuasai oleh Buah-buahan dan Sayuran

Makanan ini mendorong pengambilan makanan yang mengandungi banyak air, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. Kerana, makanan yang mengandungi banyak air diyakini dapat meningkatkan pembakaran lemak dan melarutkan toksin dalam badan.

Jenis makanan yang dimakan juga telah dijabarkan selama 7 hari, seperti berikut:

- Hari 1: Makan buah-buahan sahaja, kecuali pisang.

- Hari 2: Makan sayur-sayuran sahaja. Pada waktu pagi, dibenarkan makan kentang rebus atau panggang.

- Hari ke-3: Makan buah-buahan dan sayur-sayuran, kecuali pisang dan kentang.

- Hari ke-4: Makan pisang dan susu rendah lemak sahaja.

- Hari ke-5: Daging tanpa lemak, mungkin daging lembu, ayam, atau ikan, dengan had penggunaan harian hanya 300 gram. Sayur-sayuran juga dibenarkan.

- Hari ke-6: Sama seperti hari ke-5, makan daging dengan had 300 gram dan sayur-sayuran, kecuali kentang.

- Hari ke-7: Dibolehkan memakan beras perang, buah-buahan dan sayur-sayuran.

3. Penurunan Berat Badan Hanya Sementara

Walaupun diklaim dapat menurunkan berat badan dengan cepat, garis panduan diet yang hanya dilakukan selama 7 hari menjadikan penurunan berat badan hanya sementara. Kerana, berat badan yang hilang semasa diet GM adalah berat air, bukan lemak. Jadi, setelah menyelesaikan diet 7 hari ini, berat badan anda akan cenderung meningkat semula, kerana tabiat makan akan kembali ke keadaan semula.

4. Tidak Boleh Disebut Kaedah Diet Selamat

Walaupun makanan yang disarankan dalam diet GM adalah buah-buahan dan sayur-sayuran, yang kaya akan vitamin dan serat, diet ini dapat mengurangkan pengambilan nutrien yang juga penting bagi tubuh, seperti protein. Sementara itu, protein memainkan peranan penting dalam pembaikan dan regenerasi sel dalam tubuh, yang juga penting untuk pembentukan otot.

Itulah sebabnya diet ini tidak dapat dikategorikan sebagai kaedah diet yang selamat, kerana keperluan pengambilan setiap orang berbeza. Kekurangan pengambilan kalori yang masuk ke dalam badan juga akan membuat badan berasa lemah, mudah letih, kulit menjadi kering, dan pada sesetengah orang menyebabkan keguguran rambut.

Itulah fakta mengenai diet GM yang perlu anda ketahui. Masih berminat untuk mencuba? Sekiranya ada yang ingin anda tanyakan lebih lanjut mengenai diet ini atau kaedah diet yang tepat untuk anda. Ayuh, muat turun permohonan dan berbincang secara langsung dengan doktor melalui ciri-ciri Berbual atau Suara / V Ido Call di aplikasi .

Baca juga:

  • 4 Tanda Diet yang Salah
  • Kenali Diet Weight Watchers untuk Menurunkan Berat Badan
  • Kurangkan Berat Badan dengan Mediterranean

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found