5 Jenis Sayuran yang Baik untuk Wanita Hamil

, Jakarta - Wanita hamil disarankan untuk makan makanan yang mengandung gizi seimbang, salah satunya adalah sayur-sayuran. Bukan tanpa sebab, makanan jenis ini sebenarnya baik untuk kesihatan ibu hamil. Sayuran mengandungi banyak nutrien yang diperlukan selama kehamilan, termasuk serat, folat, kalium, vitamin C, dan beta karoten.

Semua nutrien ini dapat membantu menjaga kesihatan ibu hamil dan janin yang mereka bawa. Pengambilan sayur-sayuran dapat membantu menyokong perkembangan janin semasa dalam kandungan. Oleh itu, wanita hamil disarankan untuk memasukkan sayur-sayuran dalam makanan harian mereka. Jadi, jenis sayur apa yang boleh dimakan semasa mengandung?

Baca juga: Wanita Hamil Menjadi Vegetarian, Boleh?

Sayur-sayuran yang sedap dimakan semasa mengandung

Sayuran mengandungi banyak nutrien yang baik untuk kesihatan ibu hamil. Pengambilan sayur-sayuran secara berkala dapat membantu memenuhi pengambilan folat, serat, kalium, vitamin C, dan beta karoten. Bukan hanya untuk ibu, kandungan nutrisi juga dapat memberikan manfaat yang sihat dan menyokong perkembangan janin. Jenis sayur apa yang sedap dimakan semasa mengandung?

1. Brokoli

Salah satu sayur-sayuran terbaik untuk dimakan semasa mengandung adalah brokoli. Sayur jenis ini mengandungi banyak antioksidan yang baik untuk kesihatan tubuh wanita hamil. Brokoli juga mengandungi banyak kalsium dan asid folik yang dapat membantu menyokong perkembangan tulang dan otak janin. Dengan kata lain, pengambilan sayur-sayuran jenis ini boleh sangat bermanfaat untuk kesihatan ibu dan janin.

2. Bayam

Selain brokoli, wanita hamil juga boleh makan bayam untuk membantu memenuhi keperluan pemakanan. Bayam kaya dengan vitamin A, vitamin B, vitamin C, dan vitamin K. Bukan hanya itu, sayur jenis ini juga mengandungi banyak zat besi, kalsium, magnesium, serat, kalium, dan antioksidan. Semua pengambilan nutrien ini dapat membantu menjaga kesihatan calon ibu dan bayi.

Baca juga: 5 Nutrien Terbaik yang Diperlukan Ibu Semasa Kehamilan

3. Tomato

Tomato mengandungi banyak likopen antioksidan. Itu menjadikan sayur jenis ini baik untuk dimakan semasa mengandung. Kerana antioksidan sangat diperlukan oleh tubuh untuk menangkal radikal bebas yang dapat menyebabkan penyakit. Bukan hanya itu, tomato juga mengandungi vitamin C yang diperlukan untuk perkembangan tulang dan gigi janin.

4. Kacang polong

Kacang polong boleh dimakan untuk menjaga kesihatan wanita hamil dan menyokong perkembangan janin. Makanan jenis ini mengandungi banyak nutrien yang diperlukan, seperti protein, vitamin A, vitamin C, zat besi, dan folat.

5. Sayuran Hijau Kering

Jenis sayur-sayuran yang baik untuk dimakan semasa mengandung adalah sayur-sayuran berdaun hijau gelap. Selain itu, ibu hamil juga boleh makan selada, loka, sayur sawi, saderi, wortel, labu, dan kembang kol.

Selain mengetahui jenis sayur-sayuran yang baik untuk dimakan, ibu juga harus memperhatikan cara membersihkan dan memproses sayur-sayuran. Untuk mengelakkan risiko penyakit, elakkan makan sayur-sayuran mentah atau tidak dimasak. Selain itu, selalu bersihkan sayur-sayuran sebelum memasak dan cari cara yang betul untuk memasak sayur-sayuran agar kandungan nutriennya tidak berkurang atau bahkan hilang.

Baca juga: 5 Petua untuk Wanita Hamil yang Tidak Suka Makan Sayur

Selain memakan sayur-sayuran, wanita hamil juga dapat memenuhi pengambilan nutrisi mereka dengan mengambil makanan tambahan khas. Bercakap dengan doktor anda dan ketahui jenis makanan tambahan yang anda ambil semasa mengandung. Untuk memudahkannya, beli makanan tambahan kehamilan atau produk kesihatan lain dalam aplikasi . Dengan perkhidmatan penghantaran, pesanan ubat akan dihantar ke rumah anda dalam masa satu jam. Muat turun aplikasinya ada di sini!

Rujukan:
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2021. Buah-buahan dan sayur-sayuran dalam diet kehamilan anda.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Keperluan Pemakanan Semasa Kehamilan.
NHS UK. Diakses pada tahun 2021. Cara mencuci buah dan sayur-sayuran.
FDA. Diakses pada tahun 2021. Buah-buahan, Sayuran dan Jus dari Keselamatan Makanan untuk Ibu.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found