Sering Dianggap Sama, Apa Perbezaan Kalus dan Mata Ikan?

Jakarta - Kalus dan mata ikan adalah dua penyakit kulit yang berbeza. Kalus adalah keadaan ketika kulit menebal akibat tekanan dan geseran, menyebabkan kesakitan ketika berjalan atau memakai kasut.

Sementara itu, fisheye adalah keadaan ketika jari kaki mempunyai inti lembut atau keras. Biasanya mata ikan disebabkan oleh menggunakan kasut yang terlalu sempit atau pas.

Baca juga: Mata Ikan, Langkah Kaki Yang Tidak Terlihat tetapi Mengganggu

Mengetahui Perbezaan antara Kalus dan Fisheyes

Jika dilihat dari penyebabnya, kapalan dan mata ikan disebabkan oleh tekanan atau geseran berulang pada kawasan kulit tapak kaki dan tangan. Tekanan itu menyebabkan kulit mati dan membentuk permukaan pelindung yang keras. Kesamaan lain ialah kalus dan mata ikan tidak menular. Bagaimana dengan perbezaannya?

  • Kalus lebih besar dari mata ikan dan jarang menyakitkan. Kalus cenderung tumbuh pada bahagian kaki yang mempunyai berat badan, seperti telapak kaki, tangan, atau lutut. Kulit kalus terasa lebih tebal, kasar, dan kurang sensitif.

  • Mata ikan kecil, tebal, dan kering. Eyelet tumbuh pada bahagian kaki yang tidak menyokong berat badan, seperti telapak kaki atau jari kaki. Namun, itu tidak bermaksud mata ikan tidak dapat tumbuh di tempat lain, seperti telapak kaki di kawasan sekitar lengkungan kaki dan tumit.

Baca juga: Hati-hati memilih kasut supaya anda tidak terkena ikan

Cara Merawat Kalus dan Mata Ikan

Ubat keratolitik dapat digunakan untuk menghilangkan kapalan dan mata ikan. Kandungannya merangkumi:

  • Asid salisilik Ia berfungsi dengan melembutkan keratin yang menyebabkan pengerasan kulit. Kesannya, kulit yang menebal secara beransur-ansur akan menipis.

  • Asid laktik, berfungsi dengan meningkatkan kelembapan kulit, sehingga kulit menjadi lebih lembut.

  • polidokanol, bertindak sebagai anestetik dan pelembap tempatan. Kandungan ini dapat mengurangkan gatal pada kulit kering dan mengeras.

Semakin tebal kulit, semakin lama proses rawatannya. Untuk mempercepat proses melembutkan tisu kulit, tutup kulit yang diberi ubat menggunakan kain kasa. Kesan sampingan yang perlu diperhatikan adalah kerengsaan kulit, kulit terasa panas atau sakit, dan ruam merah muncul pada kulit. Biasanya, kesan sampingan baru muncul apabila anda menggunakannya dalam dos berlebihan. Adakah terdapat rawatan diri yang boleh dilakukan di rumah untuk merawat kapalan dan mata ikan? Sudah tentu ada.

Anda boleh merawat kapalan dan kelopak mata di rumah dengan batu apung. Caranya, rendam batu apung dalam air suam, kemudian gosokkannya dengan lembut pada kulit dengan kapalan atau mata ikan muncul. Lakukan gerakan bulat untuk mengangkat lapisan kulit. Anda tidak boleh menggunakan benda tajam untuk mengupas kulit, kerana ini boleh menyebabkan luka dan jangkitan.

Baca juga: Berikut adalah 4 Cara Mencegah Kalus di Kaki

Itulah perbezaan antara kapalan dan mata ikan yang perlu anda ketahui. Untuk mengelakkan kalus dan kelopak mata, cukup memakai kasut dengan ukuran yang tepat (tidak terlalu sempit), memakai stoking untuk mengelakkan geseran langsung dengan kulit, dan memakai sarung tangan ketika berkebun atau mengangkat benda berat.

Sekiranya anda mempunyai aduan yang serupa, jangan ragu untuk berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang tepat. Tanpa perlu beratur, anda boleh membuat temu janji dengan pakar dermatologi di hospital pilihan di sini. Anda juga boleh bertanya dan menjawab pakar dermatologi dengan muat turun permohonan .


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found