Sekiranya anda menghidap neuroblastoma, badan anda akan mengalami ini

, Jakarta - Salah satu jenis barah yang jarang berlaku yang kebanyakan kes berlaku pada kanak-kanak di bawah usia 5 tahun adalah neuroblastoma. Kanser ini berkembang dari neuroblas atau sel saraf yang belum matang. Dalam kes neuroblastoma, neuroblas yang seharusnya tumbuh dan berfungsi sebagai sel saraf sebenarnya membentuk ketulan dalam bentuk tumor padat.

Kanser yang jarang berlaku ini sering terjadi di salah satu kelenjar adrenal di atas ginjal, atau di saraf tunjang yang mengalir dari leher, dada, perut, hingga ke pelvis. Lebih buruk lagi, penyakit ini merebak dengan cepat ke organ lain, seperti sumsum tulang, kelenjar getah bening, tulang, hati, dan kulit.

Baca juga: 10 Gejala Kanser pada Kanak-kanak, Jangan Abaikan!

Gejala Neuroblastoma

Apabila diserang penyakit ini, penghidap merasakan beberapa gejala yang muncul di badan mereka seperti mudah merasa letih, hilang selera makan, perut kembung, demam dan sakit tulang. Walaupun berkaitan dengan penyebaran tumor, tubuh penderita juga mengalami beberapa gejala, seperti:

 • Perut perut, adalah keadaan yang menandakan barah berasal dari perut. Gejala yang muncul adalah rasa kenyang di perut, kesukaran membuang air besar, dan peningkatan tekanan darah.

 • Kesakitan tulang, menunjukkan berlakunya hubungan dengan penyakit metastatik.

 • Kesukaran bernafas, tanda bahawa barah telah merebak ke paru-paru.

 • Benjolan pada kulit, disebabkan oleh barah yang telah merebak ke kulit.

 • Lumpuh, gejala ini timbul kerana barah neuroblastoma menyerang foramen saraf dan saraf tunjang.

 • Anemia.

 • Lebam, ini disebabkan oleh penurunan jumlah sel darah putih.

 • Sindrom Horner.

 • Perubahan buang air besar dan buang air kecil, disebabkan oleh pemampatan saraf tunjang dari tumor paraspinal.

Gejala lain yang muncul adalah kulit pucat, lingkaran hitam di sekitar mata, keletihan berlebihan, demam turun naik, sakit di saluran pencernaan dalam bentuk cirit-birit, berpeluh berlebihan. Gejala neuroblastoma berbeza-beza sehingga tidak sama bagi setiap anak yang mengalaminya.

Baca juga: Harus Tahu, Ini adalah 4 Tahap Neuroblastoma

Apa yang Menyebabkan Penyakit Ini?

Pakar bersetuju bahawa perkara yang menyebabkan keadaan ini muncul adalah disebabkan oleh kelainan pada gen. Neuroblastoma berasal dari neuroblastoma - sel saraf yang belum matang - sebahagian daripada proses perkembangan janin. Pada akhirnya, neuroblastoma berubah menjadi sel saraf dan serat dan sel yang menutupi kelenjar adrenal.

Dalam kebanyakan kes neuroblastoma pada orang dewasa, sel-sel yang tidak matang ini terdapat semasa kelahiran, walaupun dalam jumlah kecil. Dalam kebanyakan kes, sel-sel ini akan osteoblas matang atau hilang. Selebihnya akan mengembangkan tumor yang dikenali sebagai neuroblastoma. Tumor terus membelah secara tidak terkawal dan boleh berkembang menjadi barah.

Langkah Rawatan Neuroblastoma

Untuk mengatasi penyakit ini, ia disesuaikan dengan kondisi pasien seperti usia di diagnosis, tahap penyakit, lokasi tumor, metastasis, dan tingkat aktivitas tumor. Nah, beberapa rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat neuroblastoma termasuk:

 • Dadah (kemoterapi) untuk membunuh sel barah.

 • Terapi radiasi untuk mengecilkan ukuran tumor dan mengurangkan rasa sakit.

 • Pembuangan tumor secara pembedahan jika tumor tidak merebak dan melegakan gejala apabila ubat tidak dapat digunakan untuk terapi ( pengurangan pembedahan ).

Sekiranya seorang kanak-kanak terkena penyakit ini, dia memerlukan pemakanan dan sokongan moral yang mencukupi dari keluarganya. Sebagai tambahan, terapi baru kini telah dijumpai, iaitu imunoterapi untuk meningkatkan imuniti dalam penyakit ini.

Tindak balas ini membantu tubuh melawan penyakit. Secara amnya, peningkatan kelangsungan hidup dapat mencapai 40 persen. Pada bayi di bawah 1 tahun boleh meningkat hingga 90 persen.

Baca juga: Kenali 8 jenis barah yang sering menyerang kanak-kanak dan gejalanya

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai penyakit ini, jangan ragu untuk segera menyampaikannya kepada doktor melalui aplikasi . Perbincangan dengan doktor boleh dilakukan melalui: Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan memuat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found