Resipi MPASI untuk Bayi 6-8 Bulan

Jakarta - Ibu sangat digalakkan memberi susu ibu untuk anak kecil mereka sehingga berusia dua tahun. Penyusuan susu ibu secara eksklusif penting untuk perkembangan tubuh anak, terutama pada usia 0-6 bulan. Sebagai tambahan kepada susu ibu, ibu juga perlu memberi khasiat tambahan untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi yang cepat.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), ibu perlu memperkenalkan makanan pelengkap kepada susu ibu atau makanan pelengkap untuk bayi mereka ketika berusia 6 bulan. Ibu perlu menggabungkan makanan pelengkap dengan makanan yang mengandungi protein, lemak, karbohidrat, vitamin, dan mineral. Juga penting bagi ibu untuk mengetahui pelbagai jenis makanan dan cara memprosesnya kerana organ si kecil masih dalam peringkat perkembangan.

Baca juga: Petua untuk Memelihara Kesihatan Pencernaan Bayi

Perkembangan Pencernaan Bayi Umur 6-8 Bulan

Pada usia 6-8 bulan, bayi telah mula dapat mencerna makanan yang lebih padat daripada susu ibu. Malangnya, berdasarkan ulasan yang diterbitkan di Sempadan dalam Pemakanan menyatakan bahawa terdapat amalan memberi makanan pelengkap yang tidak sesuai untuk kanak-kanak, seperti terlalu awal atau terlambat, konsistensi yang tidak sesuai, untuk pemakanan yang tidak mencukupi dalam satu hidangan makanan yang diberikan.

Resipi Pelengkap Bayi selama 6-8 Bulan

Secara umum, makanan yang tepat untuk bayi berusia 6-8 bulan adalah makanan bertekstur lembut, seperti pisang, alpukat, bubur, kentang tumbuk, dan makanan lain. Cara terbaik untuk memasak makanan pejal adalah dengan merebus atau mengukusnya.

Elakkan mencampurkan makanan goreng kerana boleh menyebabkan batuk dan sakit tekak. Ibu disarankan agar tidak menambahkan gula, garam, dan bahan ketagihan lain Pusat Bayi.

Baca juga: Bilakah bayi boleh diberi makanan masin dan manis?

Nah, pada peringkat awal, ibu disarankan untuk memperkenalkan makanan satu demi satu kepada si kecil. Dalam tempoh perkenalan ini, ibu harus memerhatikan sama ada anak itu mempunyai reaksi alergi terhadap makanan tertentu.

Sekiranya bayi telah mencuba pelbagai jenis makanan satu demi satu, ibu boleh memberikan resipi MPASI ringkas ini, iaitu bubur pisang yang dicampur dengan epal dan pir. Bahan asasnya adalah:

  • 3-4 sudu besar air atau susu ibu.
  • pisang, potong.
  • 1 biji epal, dikupas, dihiris dan dipotong dadu.
  • pir, dikupas, dibiji, dipotong dadu.

Cara membuatnya senang, kukus epal dan pir selama 15-20 minit sehingga lembut. Kemudian, masukkan epal dan pir rebus dalam pengisar bersama pisang dan susu ibu. Proses hingga lembut, dan MPASI siap dihidangkan.

Baca juga: Petua Menyiapkan MPASI Pertama untuk Anak Kecil Anda

Ibu boleh menyimpan MPASI ini selama 2 hari di dalam peti sejuk (tidak peti sejuk beku ). Walau bagaimanapun, ibu harus menghidangkan makanan pelengkap yang baru dibuat untuk menjadikannya lebih sihat. Ibu boleh menggantikan pisang dengan alpukat atau buah lembut lain mengikut keperluan pemakanan si kecil.

Sekiranya ibu mendapati terdapat gejala yang tidak biasa pada Si Kecil, segera gunakan aplikasi tersebut meminta doktor rawatan pertama yang sesuai. Ibu juga dapat memeriksa kesihatan Anak Kecil mereka di hospital dengan lebih mudah dengan permohonannya , jadi anda tidak perlu menunggu dalam barisan panjang lagi.

Rujukan:

Pertubuhan Kesihatan Dunia. Diakses pada tahun 2020. Makanan Tambahan.

Abesu, Motuma Adimasu, et al. 2016. Diakses pada tahun 2020. Makanan Tambahan: Ulasan atau Cadangan, Amalan Memberi Makan, dan Kecukupan Penyediaan Makanan Pelengkap Buatan Sendiri di Negara-negara Membangun - Pelajaran dari Ethiopia. Sempadan dalam Pemakanan 3: 41.

Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2020. Bolehkah Saya Masukkan Garam di Foo Bayi Saya d?