Walaupun jarang berlaku, berkhatan boleh menyebabkan jangkitan pada luka pembedahan

Jakarta - Sebagai seorang lelaki, adalah kewajiban untuk melakukan sunat atau lebih dikenali sebagai sunat dari segi perubatan. Prosedur ini dilakukan dengan membuang bahagian luar kulit zakar yang menutupi kepala zakar. Di Indonesia, berkhatan adalah amalan biasa dan dianjurkan.

Kerana, dari sudut kesihatan, berkhatan mempunyai banyak manfaat, termasuk mempermudah anda membersihkan zakar, mencegah barah zakar dan serviks pada pasangan anda, mengurangkan risiko jangkitan saluran kencing, dan menyebarkan jangkitan seksual yang berbahaya. Biasanya, berkhatan dilakukan sejak kanak-kanak lelaki itu masih kecil, kerana lebih mudah dan kesakitannya kurang ketara.

Adakah benar berkhatan menyebabkan jangkitan pada luka pembedahan?

Dalam beberapa keadaan yang berkaitan dengan kesihatan seseorang, berkhatan adalah pilihan rawatan yang mesti dilakukan. Contohnya pada orang yang mengalami phimosis apabila kulit luar zakar tidak dapat ditarik, menyebabkan kesakitan ketika membuang air kecil. Begitu juga dengan paraphimosis, yang berlaku apabila kulit luar zakar tidak dapat kembali ke kedudukan asalnya setelah ditarik.

Baca juga: 5 Komplikasi Yang Boleh Menyebabkan Jangkitan Luka Pembedahan

Pada kanak-kanak, berkhatan dari usia dini adalah rawatan untuk balanitis, jangkitan yang menyerang kepala zakar. Bukan hanya pada kanak-kanak, balanitis boleh terjadi pada remaja dan orang dewasa, tetapi juga berulang. Namun, adakah benar bahawa jangkitan selepas berkhatan boleh terjadi? Adakah ia berbahaya?

Memang benar, jangkitan selepas berkhatan adalah mungkin. Namun, anda tidak perlu risau, kerana peratusannya sangat kecil atau sangat jarang. Sebabnya, berkhatan termasuk pembedahan, dan operasi sedikit pun mencetuskan komplikasi dan jangkitan pada tapak pembedahan. Jadi, apa yang perlu dilakukan sekiranya ini berlaku?

Anda boleh bertanya kepada doktor melalui ciri Ask a Doctor dalam aplikasi atau membuat temu janji terus di hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan. Biasanya, doktor akan menetapkan antibiotik untuk mengurangkan jangkitan dan menasihatkan anda untuk mandi secara berkala. Rawatan yang betul dapat meminimumkan kesan negatif yang mungkin berlaku, jadi selalu ikuti arahan doktor, OK!

Baca juga: Adakah Jangkitan Parut Pembedahan Berbahaya?

Risiko Lain Yang Mungkin Berlaku Selepas Sunat

Selain jangkitan, anda juga boleh mengalami pendarahan selepas berkhatan. Beberapa keadaan pendarahan yang sering terjadi adalah pendarahan yang muncul di antara jahitan sunat atau ketika ereksi terjadi dalam satu hingga dua hari setelah prosedur masih dianggap normal. Anda hanya perlu mengeringkan luka dan menggunakan salap antibiotik untuk mempercepat penyembuhan luka.

Stenosis daging adalah risiko lain yang mungkin berlaku setelah berkhatan dilakukan. Keadaan ini adalah penyambungan atau penyempitan pembukaan saluran untuk membuang air kecil. Sekiranya ia berlaku pada bayi, biasanya disebabkan oleh dermatitis kerana bersentuhan dengan lampin pakai buang, sementara pada remaja, penyebabnya adalah balanitis xerotica obliterans.

Bagaimana Membuat Luka Sunat cepat sembuh?

Pasti sakit selepas berkhatan. Biasanya, anda diberi ubat penahan sakit seperti paracetamol atau ibuprofen. Untuk ramuan dan ubat semula jadi, anda boleh mencuba memakan kunyit. Selain mengurangkan rasa sakit, kunyit berkesan untuk mencegah jangkitan. Kemudian, rajin membersihkan kawasan zakar. Gunakan air suam dan elakkan menggunakan sabun.

Baca juga: 5 Langkah Mencegah Jangkitan Luka Pembedahan

Anda juga disarankan untuk memakai seluar yang longgar dan elakkan memakai seluar dalam sehingga jahitannya benar-benar kering. Memakai seluar yang longgar juga dapat meningkatkan peredaran udara dan darah ke kawasan zakar, sehingga luka sunat sembuh lebih cepat dan sehingga luka cepat kering dan tidak sakit.

Rujukan:
Kesihatan Kanak-kanak. 2019. Pembedahan dan Prosedur: Sunat.
Garis Kesihatan. 2019. Sunat.
NHS Choice UK. 2019. Sunat pada Lelaki.