Waspada, ini adalah gejala barah tulang pada kanak-kanak

, Jakarta - Osteosarcoma adalah jenis barah tulang yang paling biasa, dan menyumbang sekitar 3 peratus barah yang terjadi pada anak-anak. Walaupun jenis kanser lain akhirnya dapat merebak ke bahagian kerangka, osteosarcoma adalah salah satu daripada beberapa yang sebenarnya bermula di tulang dan kadang-kadang merebak (atau bermetastasis) di tempat lain, biasanya ke paru-paru atau tulang lain.

Osteosarcoma paling sering dilihat pada remaja lelaki. Remaja yang didiagnosis dengan osteosarcoma menunjukkan bahawa pertumbuhan tulang yang cepat boleh menyebabkan penyakit. Maklumat lebih lanjut boleh dibaca di bawah!

Punca Kanser Tulang

Sebilangan besar osteosarkoma timbul daripada ralat dan kesalahan yang tidak dijangka dalam DNA sel tulang yang tumbuh semasa pertumbuhan tulang. Tidak ada cara yang berkesan untuk mencegah barah jenis ini. Walau bagaimanapun, dengan diagnosis dan rawatan yang tepat, kebanyakan kanak-kanak dengan osteosarcoma pulih.

Baca juga: Gejala Kanser limfa ini sering diabaikan

Kanak-kanak yang mewarisi salah satu sindrom kanser yang jarang berlaku juga berisiko lebih tinggi terkena osteosarcoma. Sindrom ini merangkumi retinoblastoma (tumor malignan yang berkembang di retina, bahagian mata, biasanya pada kanak-kanak di bawah usia 2 tahun) dan sindrom Li-Fraumeni (sejenis mutasi genetik yang diwarisi atau perubahan pada gen seseorang).

Oleh kerana pendedahan radiasi adalah pencetus mutasi DNA yang lain, anak-anak yang pernah menerima rawatan radiasi untuk barah sebelumnya juga berisiko tinggi terkena osteosarcoma. Maklumat lebih terperinci mengenai barah tulang pada kanak-kanak boleh diminta secara langsung dalam aplikasi .

Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Gejala Kanser Tulang

Gejala osteosarcoma yang paling biasa adalah sakit dan bengkak di kaki atau lengan. Selalunya terjadi pada tulang badan yang lebih panjang seperti di atas atau di bawah lutut atau di bahagian atas lengan berhampiran bahu.

Baca juga: Mimisan yang kerap, boleh menjadi tanda simptom barah?

Kesakitan mungkin bertambah teruk dengan aktiviti atau pada waktu malam. Benjolan atau bengkak boleh terbentuk di kawasan yang terjejas selama beberapa minggu setelah rasa sakit bermula. Kesakitan yang teruk akan membangunkan si kecil pada waktu malam.

Pada osteosarcoma anggota badan, seorang kanak-kanak juga boleh mengalami lemas yang tidak dapat dijelaskan. Dalam beberapa kes, tanda pertama penyakit ini adalah patah lengan atau kaki, yang berlaku kerana barah telah melemahkan tulang dan membuatnya rentan terhadap patah tulang.

Rawatan osteosarkoma pada kanak-kanak, termasuk kemoterapi (penggunaan ubat perubatan untuk membunuh sel barah dan mengecutkan barah), diikuti dengan pembedahan (untuk membuang sel barah atau tumor), kemudian kemoterapi sekali lagi (untuk membunuh sel barah yang tersisa dan meminimumkan kemungkinan barah kembali).

Pembedahan sering dapat menghilangkan barah tulang dengan berkesan, sedangkan kemoterapi dapat membantu membuang sel-sel barah yang tersisa di dalam badan. Rawatan pembedahan untuk osteosarcoma termasuk pembedahan amputasi.

Pada masa ini, kebanyakan remaja dengan osteosarcoma yang melibatkan lengan atau kaki boleh dirawat dengan amputasi. Dalam amputasi, tulang dan otot yang terkena osteosarcoma dikeluarkan, meninggalkan celah di tulang yang diisi oleh cantuman tulang.

Sekiranya barah telah merebak ke saraf dan saluran darah yang mengelilingi tumor asal di tulang, amputasi (membuang anggota badan bersama dengan osteosarcoma) sering menjadi satu-satunya pilihan. Apabila osteosarcoma telah merebak ke paru-paru atau di tempat lain, pembedahan boleh dilakukan untuk membuang tumor di tempat penyebaran.

Rujukan:

Kesihatan Kanak-kanak. Diakses pada tahun 2020. Osteosarcoma.
Persatuan Kanser Amerika. Diakses pada tahun 2020. Mencari Kanser Pada Kanak-kanak