Cara Mengajar Kanak-kanak untuk Menyikat Gigi untuk Pertama Kali

, Jakarta - Sebenarnya, ibu dapat mengajar anak mereka menggosok gigi sejak empat gigi pertama tumbuh. Sebilangan ibu bapa menangguhkan mengajar menggosok gigi sehingga anak mereka berumur 2-3 tahun.

Semasa anda mengajar si kecil untuk menggosok gigi untuk pertama kalinya, anda harus memilih berus gigi dengan bulu lembut dan kepala sikat kecil. Sesuaikan dengan usia anak. Bermula pada usia 2 tahun, ubat gigi yang mengandungi fluorida boleh digunakan. Agar si kecil lebih teruja untuk belajar menggosok gigi dengan kerap, cubalah ikuti cara berikut untuk mengajar si kecil anda menggosok gigi:

  1. Biarkan Anak-anak Memilih Berus Gigi Sendiri

Semasa membeli keperluan berus gigi si kecil, biarkan dia memilih jenis sikat yang ingin dia gunakan. Sudah tentu anda menyediakan pelbagai pilihan berus gigi khas untuk kanak-kanak. Pelbagai pilihan bentuk, gambar, dan warna berus gigi yang comel dan menarik pastinya terdapat di pasaran.

Bukan hanya berus gigi, ubat gigi khas untuk kanak-kanak juga mempunyai rasa buah. Baiklah, biarkan dia mempunyai bentuk dan rasa ubat gigi yang disukainya, sehingga rutin menggosok gigi lebih menggembirakan anak.

Baca juga: Ibu bapa Perlu Tahu, Faktor Risiko Penyakit Gingivitis pada Anak

  1. Mari Gosok Gigi Anda Bersama

Biasanya anak-anak akan meniru tabiat ibu bapa mereka. Anda boleh menggunakan peluang ini untuk mengajaknya menggosok gigi. Sekiranya anak anda mengikuti apa yang ibu bapa mereka lakukan, mereka akan terbiasa menggosok gigi. Anda juga boleh mengajar si kecil menggosok gigi sebelum tidur. Supaya kebiasaan menggosok gigi sebelum tidur lebih menyenangkan bagi anak-anak, jadikanlah peluang ini sebagai masa untuk menggosok gigi bersama keluarga.

  1. Gosok Gigi di Depan Cermin

Dengan menggosok gigi di depan cermin, anak-anak dapat melihat cara menggosok gigi dengan betul. Langkah untuk mengajar anak-anak menggosok gigi dengan betul adalah menggosok seluruh permukaan gigi dengan menggerakkan sikat pada gigi depan dengan gerakan menyapu ke atas dan ke bawah. Semasa berada di bahagian luar gigi kiri dan kanan dengan gerakan bulat. Jangan lupa membersihkan bahagian dalam gigi dan permukaan kunyah gigi.

Baca juga: Berkenalan dengan Abses Gigi pada Kanak-kanak

  1. Perkara Penting dalam Membangunkan Kebiasaan Menyikat Gigi Anda

Walaupun mereka diajar sekerap mungkin, kadang-kadang kanak-kanak masih menggosok gigi dengan cara yang salah dan ceroboh. Ini tidak boleh menjadi masalah, kerana kebiasaan menggosok gigi adalah perkara yang sangat baru bagi anak-anak. Yang penting ialah ibu bapa secara konsisten mengajar anak-anak mereka mengenai membina tabiat menggosok gigi dengan kerap. Semakin banyak latihan menggosok gigi, teknik memberus gigi dapat berkembang dari masa ke masa.

  1. Puji Kebersihan Gigi Kanak-kanak

Anak-anak tentu suka memuji, terutama atas usaha yang telah mereka lakukan. Tidak ada yang salah dengan pujian juga dilakukan setelah anak menggosok gigi tentang giginya yang bersih. Ini akan mendorong kanak-kanak untuk terus mengekalkan kebiasaan menggosok gigi.

Oleh itu, adakah anda bersedia untuk mengajar anak kecil anda di atas? Jangan abaikan konsistensi dan ajarlah secara teratur, agar gigi si kecil sentiasa sihat. Untuk melakukan pemeriksaan gigi anak, kini ibu dan ayah dapat membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan melalui aplikasi . Mudah bukan? Ayuh muat turun permohonan sekarang!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found